Навіщо у систему ЗНО вводять поріг «склав» і «не склав»?

Пороги «склав»/«не склав» означають, що на сьогодні мінімально підготовлений абітурієнт матиме можливість подавати документи до вишу, пояснюють закарпатські освітяни. 

 

За минулорічною методикою прохідними вважалися результати від 124 балів, а 8-9% найгірших результатів розподілялися від 100 до 124 балів. Тоді учасники з такими показниками не мали змоги подавати документи у виші. Разом з тим, не виключено, що в ці 8-9% попадали і ті вступники, які все-таки володіють предметом. Для таких абітурієнтів поріг 124 балів є несправедливим. І навпаки: існує також поріг вгадування, який найчастіше трапляється у технічних дисциплінах. 

Тепер цей поріг скасовано. Експертні групи викладачів шкіл і вишів, які в період сесії ЗНО засідатимуть в усіх регіонах України, визначатимуть, якою мінімальною кількістю знань повинен володіти той чи інший абітурієнт. Аналізуватиметься кожне завдання, після чого вводяться усереднені показники. І згідно до них буде визначатися поріг у тестовому балі. Тобто у підсумку вступники отримають дві оцінки: тестову та рейтингову. Остання визначить місце результату абітурієнта серед інших. 

Крім того, рейтингові бали різнитимуться з кожного окремого предмета і залежатимуть від того, яким цей поріг визначать фахівці. 

Загалом рівень «склав»/«не склав» залежатиме від набраних тестових балів. Тут може допомогти як вирішення декількох складних завдань, так і найбільша кількість розв’язаних простіших. Зараховуватиметься загальний показник балів. 

Нова система ЗНО буде більш лояльна для тих, хто володіє знаннями і більш суворішою для тих, хто не знає, запевняють освітяни.

 

06 листопада 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів