На Ужгородщині надаватимуть безкоштовну правову допомогу ромській громаді

Основною проблемою для них є - звичайні документи.

 

В Ужгороді два тижні тому відкрився ще один Центр правової інформації та консультацій при Закарпатському обласному благодійному фонді «Романо лунго трайо». Фахівці Центру надаватимуть безкоштовну правову допомогу ромської громаді в селах Холмок, Концово та в Ужгороді.

Першим кроком в роботі нового Центру стала зустріч з циганської громадою села Холмок. Команда проекту поїхала в циганський табір, щоб поспілкуватися і почути, що найбільше турбує циган, їх основні проблеми. А також розповісти про роботу Центру, яку допомогу він надаватиме.

У перші дні до організації звернулося більше 25 сімей.

Питання, з якими вони звертаються непрості. Це і оформлення реєстрації місця проживання, отримання паспортів, приватизація житла, виділення земельних ділянок.

На сьогодні фахівці Центру вже мають перше успішне справу. Вони допомогли Ібое Ференцівне Йони, матері трьох дітей. Сама жінка не може працювати, бо доглядає за маленькими дітьми. А чоловік без постійного заробітку, тому що немає освіти і професії.

Єдиний вихід для цієї малозабезпеченої сім'ї - це оформлення допомоги від держави на дітей. І жінка вже виграла суд і має рішення про присвоєння їй опікунства над дітьми.

Але Ибоя не вміє писати, тому не може самостійно написати заяву на отримання виконавчого листа. Місцеві чиновники, користуючись цим, не допомагали жінці і затягували час. Напевно, через свій упередженого ставлення до циган. Як наслідок, жінка не отримувала соціальну допомогу на дітей і не могла їх прогодувати.

Юрист Центру допоміг Ібое написати необхідну заяву.

Жінка отримала виконавчий лист. Разом з юристом його принесли в виконавчу службу і зареєстрували там. Уже через 15 днів Ибоя зможе отримувати кошти на дітей, які належать їй за законом.

Новий Центр правової інформації та консультацій вже третій, працюючий на Закарпатті.

Завдяки діяльності таких закладів ще більше ромів отримають правову допомогу і зможуть реалізувати свої права, які досі залишалися для них недоступними.

Анна Винничук

 

07 листопада 2014р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів