Депутати Закарпатської облради у Виноградові вирішували, що робити з хоспісом і не тільки

Депутати Закарпатської облради у Виноградові вирішували, що робити з хоспісом і не тільки
Реконструкція стадіону, добудова хоспісу та ліквідація наслідків негоди - ці та інші питання вивчали 21 червня під час виїзного засідання у Виноградово депутати-члени постійної комісії з питань бюджету Закарпатської обласної ради

 

Перше питання для розгляду озвучив голова комісії, депутат Василь Кошеля. З його слів, депутати Закарпатської обласної ради від Виноградівщини ініціювали розгляд питання щодо реконструкції міського стадіону «Пластмасовик», який роками занепадає і на сьогодні перетворився в суцільну руїну. На жаль, коштів на його реконструкцію потрібні чималі, ні міський, ні районний бюджети винайти їх не можуть. У той же час стадіон затребуваний, адже в районі функціонують кілька футбольних команд, і наразі просто немає місця для проведення змагань. Попри це, нема де тренуватися молодому поколінню, і це при тому, що спортивних зірок на Виноградівщині народжується чимало. Так само нема де проводити інші численні спортивні заходи – стадіон у такому жалюгідному стані, що неприємно на нього й заходити…

Крім того, як озвучив обласний депутат, уродженець Виноградова Владіслав Поляк, є нагальна потреба в будівництві майданчиків зі штучним покриттям у школах району. Так, депутати подали пропозиції щодо будівництва таких об’єктів у с. Олешник, а також у ЗОШ № 3 і ЗОШ № 2 м. Виноградова. «У ЗОШ № 3 імені Ж. Перені, яка є єдиною угорськомовною школою в місті, сумна ситуація – тут взагалі немає спортивного майданчика, діти навіть не мають, де займатися під час уроків фізкультури, - прокоментував Владіслав Поляк. – Тому для цієї школи будівництво майданчика зі штучним покриттям – питання вкрай актуальне».

Депутат додав, що за сприяння районної та міської влади, місцевих меценатів він уже навіть здійснив низку підготовчих робіт для будівництва майданчика, проте самотужки «потягнути» об’єкт нереально. Особливо якщо врахувати, що й інші потребують уваги, зокрема, той же таки стадіон «Пластмтасовик», який колись був гордістю, а тепер є ганьбою міста.

Начальник Управління молоді та спорту Закарпатської ОДА Віталій Ерфан повідомив депутатам, що наразі в рамках затвердженої Програми «Спортивний майданчик» оголошено тендер на придбання покриття для 6 штучних полів. Де ж їх власне встановлювати – треба буде вирішувати депутатам, проте однозначно, що насамперед там, де вже виготовлена відповідна проектно-кошторисна документація та здійснені підготовчі роботи. 

«Для того, щоб вивчити доцільність і фінансові можливості реконструкції стадіону та будівництва інших спортивних об’єктів на території району ми й вирішили виїхати на Виноградівщину, - повідомив В. Кошеля. – Як з’ясувалося на місці, кошти потрібні чималі. Тож, зваживши на всі «за» і «проти», ми ухвалили рішення, що в разі, якщо меценати та місцева влада підготують основу для стадіону, при формуванні бюджету області на 2017 рік ми рекомендуватимемо виділення коштів на придбання штучного покриття для стадіону (за сьогоднішніми цінами, це 3,5-3,7 млн грн). Щодо інших спортивних майданчиків – вони також мають перспективи до завершення в найкоротші терміни».

Інший об’єкт, який депутати оглянули під час виїзного засідання на Виноградівщину, – перший на Закарпатті хоспіс, який опинився нині у центрі фінансового скандалу. 

Як розповів членам комісії директор КП «Агенція місцевого розвитку Виноградівщини» Артур Шерегі, ще в 2012 Єврокомісія виділила грантові кошти (за проектом, на два заклади – понад 1 млн євро, з яких Закарпаттю «перепало» понад 900 тисяч) для створення першого на Закарпатті хоспісу. Його мали ввести в експлуатацію до кінця 2015 року. На облаштування хоспісу на місці колишньої військової частини у Виноградові виділялися кошти і з районного бюджету, однак будівлю так і не завершили в строк. Більше того, Державна фінансова інспекція  в Закарпатській області виявила, що в процесі будівництва попередня влада Виноградова та екс-керівництво Агенції допустили значні фінансові махінації. Зараз цими фактами займаються правоохоронці.

Найприкріше, що, за умовами контракту, у разі порушення строків будівництва Україна має повернути всі отримані гроші на рахунок Єврокомісії. Як уже повідомлялося, представники Єврокомісії готові до компромісів і поступок, однак хоспіс має бути зданий в експлуатацію якомога швидше. Зі слів А. Шерегі, цього тижня планується оголошення відповідних тендерів для завершення робіт із тим, аби до кінця 2016 року заклад ввести в експлуатацію. 

До слова, під час комісії було озвучено, якої біди завдала Закарпатській області негода, що пройшла вихідними, а також у ніч 20-го та ранок 21-го червня. За попередніми даними, тільки у Виноградівському районі постраждали понад 4,5 тисячі дворогосподарств, майже 4 тисячі будинків зазнали пошкоджень (градом та буревієм пошкоджені дахи). Яка ситуація по інших районах – з’ясовують спеціалісти. За пропозицією голови комісії Василя Кошелі, рекомендовано всім районам, котрі зазнали пошкоджень, після вивчення ситуації проаналізувати можливості резервних фондів. Відтак, у разі потреби, провести позачергові сесії й профінансувати відновлювальні роботи. «У свою чергу депутати обласної ради долучаться до роботи. На черговій сесії чи, так само, якщо буде необхідність - на позачерговій, депутати теж розглянуть питання фінансування ліквідації наслідків негоди та відновлювальних робіт. Не виключено, що треба буде звертатися й до центральної влади по допомогу, ми це зробимо», - додав В. Кошеля.

Прес-служба Закарпатської обласної організації партії «Відродження»

 

22 червня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів