На Закарпатті стартували шкільні футбольні змагання "Шкіряний м’яч"

На Закарпатті стартували шкільні футбольні змагання "Шкіряний м’яч"
На Закарпатті стартували найпопулярніші змагання з футболу серед школярів «Шкіряний м’яч». Наразі тривають футбольні баталії І та ІІ етапів, повідомили у прес-службі Федерації футболу Закарпаття.

 

На цих етапах проходять змагання першості шкіл, а згодом їх переможці визначать найкращих в містах та районах Закарпаття. Змагання наступних чотирьох етапів пройдуть навесні та літом наступного, 2017, року.

Ці змагання мають піввікову історію і беруть початок з середини шістдесятих років минулого сторіччя. У далекому 1965 році в СРСР газетою «Комсомольська правда» був заснований Всесоюзний дитячий турнір з футболу на призи клубу «Шкіряний м’яч». За роки існування мільйони юних футболістів взяли участь у цих змаганнях, його школу пройшли багато наших відомих гравців.

З розпадом СРСР для клубу настали нелегкі часи. З 1990 по 1997 роки турнір не проводився.

Відродження змагань на Всеукраїнському рівні в 1998 році ініціював Федір Шпиг, народний депутат України, президент Асоціації аматорського футболу України. Очолив клуб відомий ветеран київського «Динамо», кращий футболіст СРСР 1966 року, заслужений майстер спорту Андрій Біба.

Головною метою та завданням турніру є підвищення масовості дитячого футболу України, організація культурно-оздоровчої та виховної роботи в загальноосвітніх школах, зміцнення здоров’я підлітків і залучення їх до систематичних занять спортом, виявлення талановитих футболістів, популяризація та розвиток футболу.

Велику допомогу в організації та проведенні змагань надають Федерація футболу України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України.

Змагання проводяться у трьох вікових групах. Молодша – 11 років, середня – 12 років, старша – 13 років.

У 1998 році у змаганнях взяли участь лише 126 команд, але задум настільки сподобався футбольному загалу України, що вже в 1999 році на старти вийшли 13 000 команд.

З того часу кількість команд-учасниць невпинно зростала. У 2000 році їх вже було 16 000, в 2001 році – 32 000, в 2002 році – 40 000, в 2003 році – 42 000, в 2004 році – 44 000.

Із сезону 2005 року на шкільні старти в трьох вікових групах на футбольні поля України стабільно виходять понад 50 000 команд, близько 600 000 дітей 11, 12, 13 років.

Для нашого краю, особливо вдалими були ці змагання минулого сезону. Змагання масово пройшли в містах та районах області. На третьому етапі, переможці міст та районів змагалися в зонах в Ужгороді, Тячеві, Поляні та Сільці Іршавського району. Фінальні ігри четвертого (обласного фінального) етапу пройшли на стадіоні в Поляні на Свалявщині. Юні футболісти отримали можливість демонструвати свої найкращі футбольні вміння та навички на чудовому футбольному газоні. Змагання проходили не тільки між командами, а і виявлялися переможці з жонглювання м’ячем, ударами на точність та дальність. Змагання видалися на славу. Жоден з учасників фінальних змагань не залишився без подарунків та призів Федерації футболу Закарпаття. А за сприяння Департаменту освіти та науки Закарпатської ОДА всі були нагодовані смачними обідами.

Переможці обласних змагань – команда 2004 року народження зі Сваляви спочатку перемогла на п’ятому етапі в Чернівцях, а згодом на фінальному Всеукраїнському етапі, що проходив на полі «Арена – Львів», який приймав ігри фіналу ЄВРО-2012, свалявці, під керівництвом вчителя фізкультури Євгена Левко, посіли почесне четверте місце. Крім багатьох призів та подарунків, юні футболісти отримали ще масу позитивних і незабутніх емоцій.

А найбільшим досягненням минулорічного турніру для Закарпаття, стала перемога у фіналі в Києві підопічних Ігоря Гарлача з ЗОШ № 19 міста Ужгорода. У фінальній грі вони впевнено перемогли з рахунком 3:0 команду з Києва. Крім багатьох подарунків, юні ужгородці отримали сертифікат на встановлення на території школи сучасного футбольного майданчика зі штучним покриттям.

Обласна федерація футболу, транслювала поєдинки закарпатців у фінальних поєдинках в прямому ефірі на сайті Федерації футболу. Це дало можливість батькам, родичам і друзям вболівати за наших футболістів і бачити емоції і радість переможців.

Старт турніру «Шкіряний м’яч» дано. Попереду у юних футболістів, довгий і тернистий шлях до здобуття перемог.

 

14 жовтня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів