ОБЕРЕЖНО ОТРУЙНІ ГРИБИ!

З початком літа розпочинається “грибний” сезон. Любителі “тихого полювання” озброюються нехитрим реманентом і гайда в ліс за дарами природи, які мають високі харчові якості. Свіжі “біляки” корисніші за моркву й капусту, а сушені – корисніші яєць. Гриби багаті фосфором, кальцієм, йодом, марганцем.

 

Світ грибів дуже різноманітний. На планеті фахівці нараховують до 2 тисячі шапкових грибів. У цю кількість входять й їстівні, і отруйні гриби. На наш стіл потрапля? не більше 60 видів. Проте навіть в них розібратися не дуже й просто.
Скажімо, з мухоморами проблем практично не виника?, тому що їх доволі легко відрізнити від їстівних грибів за яскраво-червоною шапочкою з білими пластівцями на поверхні. Та й летальність від отру?ння ними невелика.
А от, скуштувавши інших ?поганцями? (а їх в українських Карпатах нарахову?ться 26 видів), можна і на той світ загриміти. Якщо поталанить вижити, то процес лікування буде довготривалим і тяжким.
Особливо треба побоюватися ?грибів-двійників?. Це ті отруйні і неїстівні гриби, які дуже схожі на їстівні.
Двох грибів-недругів ма? й білий ?цар? лісу. Це неїстівний гірчак і отруйний ? чортів гриб. Гірчак сильно нагаду? білий гриб. Але трубчастий шар у нього блідо- або брудно-рожевий (у ?біляка? білий, жовтувато-білий, жовтий), м?якуш на зламі рожеві? (у справжнього білого гриба залиша?ться білою), на смак цей гриб дуже гіркий.
Чортів гриб від білого відрізня?ться яскравим жовтувато-червоним та криваво-червоним кольором трубчастого шару шапки та густо цегляним кольором нижньої частини ніжки. На зрізі м?якуш спочатку червоні?, а потім сині?.
Але найнебезпечнішого двійника мають шампіньйони (печериці) й деякі види сироїжок. Це смертельно отруйна бліда поганка, яка в наших лісах зустріча?ться з липня по жовтень. Молоді екземпляри її дуже нагадують шампіньйони. Впізнати бліду поганку можна за клубневидним потовщенням і комірцем в нижній частині ніжки. Пластинки навіть у старої поганки завжди білі (на зламі чи зрізі залишаються також білими), а у печериць вони спочатку блідо-рожеві, потім рожеві, а коли дозрівають ? чорно-бурі.
Менш отруйними, але також небезпечними ? сторчки, які грибники часто плутають зі сморчками. На відміну від останніх у сторчків шапочка безформенна з хвилястою поверхнею, а її краї лише частково зростаються з короткою ніжкою. Ці гриби містять токсин монометілгідразін, який не зника? навіть під час тривалого кип?ятіння.
На щастя, Закарпаття не належить до тих регіонів, де грибами труяться часто, але й задніх не пасе. Тому до кошика краще не класти сумнівних грибів, тоді ваше життя й життя ваших рідних буде в безпеці.

Центр пропаганди Управління МНС України в Закарпатській області

 

19 червня 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів