Закарпатцям про каші - і здОрово, і смачно!

Закарпатцям про каші - і здОрово, і смачно!
Хай буде гречка, аби не суперечка! Так каже стара українська приповідка. Або ще: «Хочеш довше жити – умій їсти».

 

А мудрий Омар Хаям застерігав, що краще голодувати, ніж їсти будь-що. І не треба бути особливо поінформованим, щоб знати, які продукти нині продають на ринках чи в супермаркетах: скажімо, деякі технології передбачають виготовлення сосисок, сардельок, ковбас мало не із синтетичних наповнювачів. Зрештою, не такі вже корисні й деякі вишукані страви, які пропагують на різних кулінарних ТВ-шоу чи якими хизуються у своїх меню окремі ресторани.

Традиції української кухні свідчать, що наші предки добре розумілися на поживності продуктів, тому й вибирали просту та здорову їжу: каші, кулеші, борщі…

Нині поговоримо про кашу – одну з найдавніших українських страв.

Каша була повсякденною стравою: їли її і на сніданок, і на обід, і на вечерю. Присмачували смальцем, олією, маслом, молоком, запивали кисляком. На свята готували кашу з м’ясом чи запечену з молоком, цукром і яйцями. Рідку кашку варили для дітей та хворих.

Дискусії щодо корисності тієї чи іншої каші не стихають роками. В одному дієтологи одностайні: будь-яка каша для людського здоров’я є кориснішою, ніж картопля чи макарони. Основну роль у цьому відіграє не тільки спосіб приготування каші, а й усвідомлення того, наскільки важлива та чи інша крупа для нашого організму.

Яка каша найкорисніша для здоров’я?

ГРЕЧКА

vitaportal-ru

З усіх круп гречку вважають найкориснішою, оскільки в ній міститься найбільше вітамінів групи B. Каша з гречки дуже ситна і багата мінералами, зокрема магнієм, фосфором, залізом, кальцієм, магнієм, цинком і йодом. А за вмістом білка ця каша – абсолютний чемпіон серед усіх круп. Людина, яка вживає гречку, може легко обходитися без м’яса.

Щоб правильно зварити розсипчасту гречану кашу, вам слід запам’ятати, що гречка для гарніру вариться в пропорції один до двох. Тобто на склянку гречки потрібно взяти дві склянки води.

Класичний рецепт: Воду довести до кипіння, підсолити за смаком, а якщо готуємо кашу для дітей, то краще зовсім не використовувати сіль, або посолити лише трішечки. Потім у киплячу воду засипати промиту гречку, перемішати, зробити вогонь на плиті мінімальним і варити гречку до готовності (поки не википить вода).

Приготування гречаної каші без варіння: Спочатку потрібно перебрати і промити гречку. Потім засипаємо гречку в горщик (можна взяти баняк, до якого щільно прилягає покришка) і заливаємо її окропом. У цьому рецепті краще взяти пропорцію крупа/вода − 1:1,5. Трохи присолюємо і накриваємо. Потім укутуємо огорщик коцом (пледом, рушником) і залишаємо на ніч. Уранці у вас буде чудова розсипчаста гречана каша.

РИС

youtube

Якщо ви прихильник здорового способу життя і правильного харчування, то для вас рис − один із найцінніших продуктів.

Рис є важливим джерелом кількох вітамінів групи В, вітаміну РР, каротину, вітаміну Е, які сприяють зміцненню нервової системи і благотворно впливають на стан шкіри, волосся і нігтів. Рис містить достатню кількість необхідних нашому організму мікроелементів: калій, фосфор, цинк, залізо, кальцій, йод і селен. У рисі містяться складні вуглеводи, тому рис поживний, але при цьому не калорійний і сприяє загальному схудненню. Важливо, що у рисі, на відміну від інших злаків, не міститься глютену − рослинного білка, який викликає алергічну реакцію. Крім того, він містить лецитин, відомий активатор мозкової діяльності.

КУКУРУДЗЯНА КРУПА

makiageblog-com-ua

Її поживна цінність дуже велика. Вона містить комплекс вітамінів: А, групи В, РР, С, Е, К, а також мікроелементи і амінокислоти, необхідні для щоденної роботи наших внутрішніх органів (калій, магній, залізо, селен та інші). До речі, усі ці речовини повністю зберігаються в каші під час термічної обробки.

Кукурудзяна крупа славиться своєю здатністю виводити токсини, різні шкідливі речовини і радіонукліди з організму. А завдяки високого вмісту натуральної клітковини очищає кишечник і шлунок, нормалізує роботу травної системи. Дієтологи рекомендують їсти кукурудзяну кашу на сніданок людям, які хочуть назавжди розпрощатися із зайвими кілограмами: цей продукт містить мало калорій, але разом з тим здатний зарядити організм на довгий час енергією, зміцнити імунітет, зберегти красу.

Про страви з кукурудзяної крупи, якими славиться гуцульська кухня, зокрема бануш, книш, кулеша, малай.

ВІВСЯНА КРУПА

xcook-info

Головною особливістю вівсяної каші є її висока харчова цінність і легке засвоєння організмом. Вівсянка багата рослинними жирами з високою часткою ненасичених жирних кислот, а також білками і амінокислотами. Вона містить максимальну кількість харчових волокон, будучи прекрасним абсорбентом солей важких металів, які скупчуються в нашому організмі.

Вівсяна каша дуже корисна для шлунково-кишкового тракту. Її рекомендують при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, захворюваннях печінки і щитовидної залози, діабеті, атеросклерозі і т.д. Регулярне вживання вівсяної каші знижує кислотність шлункового соку, а також активізує роботу мозку, поліпшуючи пам’ять і мислення.

ПШОНО

jaygp-com

Найменш корисна крупа, оскільки повільно перетравлюється і вступає в реакцію з розігрітими жирами. Та навіть пшоно містить вітаміни, магній і фосфор, і тому пшоняна каша все одно в рази корисніша за будь-яку картоплю.

Смачного!

За матеріалами Львівської газети

 

20 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів