Узимку тарифи в переправникiв падають вдвiчi - нелегальний мігрант, який через Закарпаття вже три рази пробував потрапити до ЄС

Узимку тарифи в переправникiв падають вдвiчi - нелегальний мігрант, який через Закарпаття вже три рази пробував потрапити до ЄС
Кiлькiсть тих, хто хоче прорватися до ЄС, традицiйно зростає наприкiнцi року.

 

До України бiльшiсть нелегалiв потрапляє з Росiї.

"На Закарпаттi я вже втретє. У Карпатах снiг та лютий мороз, чув, що двiйко сирiйцiв заблукали та замерзли в лiсi, та я мушу ризикнути, -- каже газеті Експрес Алi Мухаммед з Афганiстану -- Я вже пробував перетнути кордон iз ЄС, але не пощастило. Мене разом iз другом спiймали на територiї Угорщини".

Вiн добре розмовляє росiйською, має довiдку про оформлене прохання щодо статусу бiженця. Ранiше з нею можна було вiльно пересуватися територiєю України, допоки не надiйде вiдповiдь iз мiграцiйної служби, а це два-три мiсяцi. Та закон змiнили: заборонили покидати межi пункту для нелегалiв.

"Пiсля суду нас вiдправили до Львова. Звiдти на Волинь, -- каже Алi. -- Там, на колишнiй вiйськовiй базi в Журавичах, облаштували пункт, де тримають нелегалiв, яким не пощастило дiстатися Європи. Серед 200 бiженцiв є й такi, що перебувають там понад пiвроку".

 В Українi Алi залишатись не хоче. Каже, що в нас мало платять, процвiтає корупцiя. Тож прагне потрапити до брата в Нiмеччину. Пункти тимчасового перебування iноземцiв (ПТПI) є також у Мукачевi та Перечинi. Родини з дiтьми, якi офiцiйно звернулися по статус бiженця, мешкають у ПТПI, що розрахований на 120 осiб та нагадує гуртожиток. Правоохоронцi охороняють об'єкт. А опiкуються мiгрантами благодiйники з Мiжнародного благодiйного фонду NEEKA. У кiмнатах застеленi лiжка, бiля кожного тумбочка, поряд iз дверима -- невеличка шафа.

"Прямували до Нiмеччини, та нинi збираємо речi й вирушаємо до Канади. У Мукачевi бiльш як п'ять рокiв, вiдколи нас разом iз дiтьми затримали на словацькому кордонi. У мене шестеро дiтей, -- каже сирiйка Iсмахан Мустафа англiйською. -- Сумую за батькiвщиною, там залишилися мої батьки. Та щойно дiстануся Канади, шукатиму чоловiка, вiд якого жодної звiстки, не знаю, чи живий. До рiдної Сирiї не повернусь".

Нинi в Українi зiбралося понад 130 тисяч громадян iз найбiднiших країн Азiї та Африки. Точне число нелегальних мiгрантiв неможливо порахувати. Минулого року лише 500 нелегалiв, яких затримали на кордонi, звернулися iз заявою про надання їм статусу бiженця. А набули його лише шестеро.

"Протягом минулого року викрили 120 спроб нелегального перетину кордону, було затримано 515 нелегальних мiгрантiв, -- каже Леся Федорова, прес-секретар Мукачiвського прикордонного загону. -- Цього року -- понад 200, та зазвичай наприкiнцi року потiк нелегалiв збiльшується. Нещодавно поблизу кордону з Угорщиною затримали двi сiм'ї з Афганiстану. Крiм дорослих, ще було семеро дiтей. В Українi вони майже два тижнi, з Казахстану спочатку дiсталися до Росiї. Усi кордони перетинали нелегально. Ранiше затримали ще сiмох iз Пакистану, серед яких одна жiнка та троє дiтей. Паспорт на виїзд за кордон мав один, в iнших мiгрантiв -- жодних документiв. Здебiльшого затриманi мiгранти миролюбнi та спокiйнi. Серед них чимало людей з вищою освiтою, чиновники, лiкарi, вченi. Протягом трьох дiб збираємо вiдповiднi документи на особу затриманого, далi за рiшенням суду нелегальнi мiгранти повиннi покинути країну".

Нинi закон жорстко карає переправникiв нелегалiв, тому органiзатори каналiв незаконної мiграцiї пiдбирають спiльникiв iз багатодiтних сiмей чи iнвалiдiв. Розрахунок такий: у суддiв не пiднiметься рука таких суворо покарати.

"До України з Москви нас привезли у вантажному контейнерi. У Києвi пересадили в мiкроавтобус, довезли сюди, висадили в лiсосмузi. Сказали, що за пiвкiлометра -- Угорщина, -- розповiдає пакистанець Мустафа Яллi. -- Та менi потрiбно до Нiмеччини, там у мене дядько. Вiн заплатив перевiзникам 30 тисяч доларiв, щоб я дiстався до Європи, та клятi покинули нас на кордонi. Поки Європа поблажливо ставиться до бiженцiв, менi конче потрiбно дiстатися до Нiмеччини. Та й узимку тарифи в переправникiв падають чи не вдвiчi. Дають знижку -- за ризик замерзнути в Карпатах чи Альпах". 

 

09 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів