ТОП-5 екопродуктів Закарпаття для своїх і гостей краю

Закарпатський туризмознавець Федір Шандор зробив підбірку найкращих екологічних продуктів, які повинен спробувати кожен закарпатець і турист.
1. Ковбаса зі сливовим лекваром.
Виробник: еко-ферма "Угочанський смак", що в селі Ботар Виноградівського району.
Особливість: купажна ковбаса з м’яса свині-мангалиці та корови угорської сірої з додаванням свіжого сливового леквару в процесі першого етапу виробництва з подальшим в’яленням. М'ясо мангалиць дуже дієтичне, тому з нього виходить особливо смачна ковбаса, яку вже встигли вподобати туристи в якості сувеніра.
2. Сир твердий типу "капріно" з козячого молока.
Виробник: еко-ферма "Зелений гай", Нижнє Селище Хустського району.
Особливість: витриманий сир з камембер-капріно протягом кількох місяців вистоюється до консистенції пармезан-капріно. Його основу складає козяче молоко з породи чеська коза.
3. Зелений мед.
Виробник: еко-медовий дім сім’ї Переста, Мукачево.
Особливість: мед з квітів дикої білої акації, зібраний бджолами карпатської породи на берегах річок Іршавського та Мукачівського районів. До меду додають сік свіжого алоє, після чого витримують за спеціальною рецептурою. Створили його минулого року до Дня святого Патріка.
4. Сир твердий типу "грюєр" "Нарцис".
Виробник: еко-сироварня "Селиська сироварня", Нижнє Селище.
Особливість: сир з молока корів бурої карпатської породи, витриманий понад півроку. Вироблений та доглянутий ручним способом, вимочений у марамороській ропі. Термін дозрівання - 6 місяців. Для однієї голівки сиру використовують 250 літрів молока. Орієнтовна вага голівки 17 кг.
5. Паштет з купажного м’яса.
Виробник: еко-ферма "Зелений гай", Нижнє Селище Хустського району.
Особливість: до його складу входять теляче, свинне та козине м’ясо. Виготовлений не промисловим методом з додаванням регіональних спецій та консервований свинним жиром.
До теми
- На Рахівщині пройшла перша на Закарпатті «Школа хайкінгу»
- Два закарпатські села представлятимуть Україну на світовому туристичному конкурсі
- НПП «Зачарований край» відкриває туристичний сезон велопоходом мальовничими локаціями Іршавщини
- За три місяці 2025 року національні природні парки Закарпаття відвідали понад 14 тисяч туристів
- З початку 2025 року найбільші музеї Закарпаття відвідали понад 90 тис. туристів
- На Закарпатті створили туристичну мапу Боржавської долини
- У додатку «В похід Карпатами» з’явилися нові маршрути для хайкінгу
- У Нацпарку «Синевир» розпочався сезон тиші
- Гойдалка серед модрин: нова туристична атракція буде у Ясінях
- На Закарпатті відбудеться унікальний семінар, присвячений розвитку винного туризму - екскурсоводів запрошують до участі
- Квітковий календар Закарпаття: березень 2025, весняне натхнення
- Що, де і коли цвістиме на Закарпатті: опублікували календар цвітіння шафранів, магнолій, сакур та нарцисів
- У дендропарку Березинка поблизу Мукачева розквітли шафрани
- В Україні вийшов фільм про зимовий туризм на Закарпатті
- Лондон – Рига – Ужгород: Управління туризму ОВА презентувало Закарпаття європейським партнерам
- На Закарпатті - сніголавинна небезпека: туристів просять утриматися від походів у гори
- Туристичні відзнаки 2024 року – рейтинг Турінформ Закарпаття
- Найбільші музеї Закарпаття у 2024 році відвідали майже 580 тисяч туристів
- Розпочалися зйомки фільму про зимовий туризм на Закарпатті
- Минулого року природні парки Закарпаття відвідали понад 173 тисячі туристів
До цієї новини немає коментарів