Дитяча ужгородська письменниця розкритикувала "суїцидальну" книгу

Дитяча ужгородська письменниця розкритикувала "суїцидальну" книгу
В Україні стартував тиждень дитячого читання. В Ужгороді його розпочали тематичними зустрічами з відомими закарпатцями. Цього разу до підлітків у міську бібліотеку для дітей «Казка» завітала письменниця Галина Малик. Презентувала історичну книгу київської колеги Марії Морозенко «Іван Сірко»

 

Алла ПЕТРІШАК

завідувач Ужгородської міської бібліотеки для дітей «Казка»

Сьогодні урочисто відкрився Всеукраїнський тиждень дитячого читання, а ми перейняли естафету, провели гарне святкове дійство. Наші читачі дуже раді письменникам, які пишуть для них. І відкриття Марії Морозенко буде цікавинкою для наших користувачів.

У Всеукраїнський тиждень дитячого читання гостро постала проблема якості літератури для підлітків. Галина Малик звернула увагу на популярну книгу «Знищ цей щоденник». Каже: завдання, які пропонують виконати читачам, схожі на ті, які поширюють у групах смерті на кшталт «Синій кит». Мовляв, у книзі є заклики вбити живу комаху і приклеїти її на сторінку, або ж вигуляти «Живий щоденник» вулицями міста на мотузку.

Галина МАЛИК

дитяча письменниця

Я його дуже ретельно вивчила, оскільки я пишу для дітей і знаю їхню психологію. Я не кажу, що я великий психолог. Але я знаю, що таке підсвідомість. І як цією підсвідомістю, особливо в юної людини, можна маніпулювати. Або коли тобі кажуть, наприклад, це сторінка для слів з трьох літер. Які три літери вам спадають на думку? Тільки не кажіть вголос. Про це буде говоритися, зараз порушується ціле обурення, тому що вони видаються мільйонами тиражами. На останній сторінці є адреса і заклик до того, щоб ви цю книгу пересилали друзям. Намалювати — це було безневинне завдання на початку книги. І чим далі до кінця щоденника, тим більше він фіксує вашу увагу на чомусь суїцидному.

Водночас в описі до книги йдеться, що вона сприяє розвитку креативності та прищеплює новий погляд на світ! Питання якості дитячої і підліткової літератури ще мають обговорити українські фахівці. Наразі школярів закликали ретельно аналізувати книги і не виконувати бездумно сумнівні заклики.

Uzh Inform

 

21 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів