Асоціація вівчарів Хустщини рятуватиме унікальність закарпатського вівчарства
На зборах велася жвава дискусія щодо проблем та перспектив розвитку вівчарства у Закарпатті та Хустському районі, зокрема. Зараз найбільше вівчарів хвилюють проблеми зі збутом сиру, м’яса та вовни, а також покращення поголів’я овець, розвиток пішого туризму на полонинах і залучення молоді до професії вівчаря. Сьогодні, на жаль, вівчарство занепадає, як професія. На зустрічі було прийнято рішення про створення Асоціації вівчарів Хустщини, яка працюватиме над вирішенням проблем вівчарства та популяризуватиме традиційну овечу бринзу. Головою асоціації обрано Василя Продана, вівчаря із села Липча.
Зараз Асоціація вівчарів Хустщини – це єдине професійне об’єднання вівчарів, що створено виключно за ініціативи виробників і без підтримки влади та грантів. Асоціація відкрита до співпраці із усіма зацікавленими вівчарями району.
«Об’єднання виробників, це важливий інструмент професійного розвитку вівчарів, вирішення питань виробництва та доробки продукції, навчання новим інструментам господарської діяльності, просування продукту на ринку, формування локального бренду, культури споживання продуктів, та завоювати довіру споживача. Окремо стоїть питання, зберегти локальний смак бринзи Хустщини, яка виготовляється з овечого та козячого молока» - зазначив Олександр Коваль.
Шлях до створення асоціації – це робота не одного дня. У 2015 році, за сприяння Швейцарського дослідного інституту органічного виробництва (FIBL), Дарина Бортнік проводила дослідження ринку виробництва бринзи у Хустському районі. Дарина разом із одним із найстаріших вівчарів Хустщини Юрієм Дядюком об’їздили усі господарства і усі полонини, де випасають овець, опитували виробників, проводили лабораторні дослідження молока та готової продукції. Для дівчини вівчарство та виготовлення бринзи стали справжнім відкриттям – працьовитість, мужність та відданість простих вівчарів, які у будь-яку погоду, серед гір, часто з незваними «сірими» гостями займаються прадавньою справою.
Того ж 2015 року відбулась перша зустріч виробників традиційної овечої бризи Хустщини.
«Популяризація традиційної овечої бринзи – це шанс для розвитку регіону не тільки у сільськогосподарській сфері, але і у соціальній та туристичній сферах» - зазначив Федір Шандор.
«Здоров’я людини першочергово залежить від їжі, яку вона споживає. І саме тому необхідно зберегти аутентичні традиційні продукти. А «Селиська сироварня» прийматиме активну участь у ініціативах, які започатковує Асоціація вівчарів Хустщини», - зауважив Петро Пригара, директор «Селиської сироварні» та депутат Хустської районної ради.
«На рівні локального бізнесу, важливо підтримати об’єднання вівчарів, яке покликане показати, що люди вірять та довіряють один одному, та те, що ми тут не конкуренти. Вівчарство важка справа. Тому, це об’єднання, ініціатива та спільні домовленості вівчарів Хустського району, про цілі та стратегію, де є свобода дій та рішень, це оптимістичний крок. Добре, що друзями та прихильниками Асоціації можуть стати усі, хто любить Карпати та справжній натуральний овечий сир – бринзу» - зазначив Орест Дель Соль, Еко-ферма "Зелений гай".
Отже, зроблений перший важливий крок для збереження та популяризації традиційних професії вівчаря та овечої бринзи українських Карпат, що найближчим часом з’явиться на столах справжніх гурманів натуральних, автентичних, правдивих і смачних, а саме головне «мужніх» продуктів харчування.
Інна Пригара, Н. Селище
До теми
- Шандор Кіш. Ужгородець, який загинув у перший день повномасштабної війни
- Перший український дрономобіль із Закарпаття вже доставили на фронт «Птахам Мадяра»
- Федір Шандор: Упевнений, що 73% угорців питимуть за Перемогу України в корчмах
- Птахи із Намібії: як на Хустщині живуть африканські страуси (ВІДЕО)
- Топ-6 закладів для вечері в Ужгороді: радить дослідник кухні Закарпаття Федір Шандор
- У Долину нарцисів на Хустщині повернулися буйволи (ФОТО)
- «Закарпатські шаркані»: за пів року передано п’ять пакетів допомоги, зібрано понад 54 мільйони форинтів
- Федір Шандор започаткував щотижневу "Угорську середу від професора з окопу"
- На Закарпатті сестри-близнючки відзначили своє 90-річчя (ФОТО)
- В Ужгороді з’явилася міні-скульптурка – мем, місцезнаходження якої не розгорошують (ВІДЕО)
- Від банкрутства до успіху: як і чим живе Хустський лісгосп (ВІДЕО)
- Дорожники проводять ямковий ремонт на Хустщині
- Шандор Шрайнер: «На Закарпатті є 55 церковних органів і 1 світський – в Ужгороді»
- Федір Шандор, професор з окопу: війна в Україні закінчиться тоді, коли вона закінчиться в людських головах
- Олеся Калинич - про організацію навчання Хустської громади (ВІДЕО)
- Прегарні Пригари: як одна родина робить дива для переселенців у Нижньому Селищі
- Закарпатська волонтерка Інна Пригара: Харчуватимемо переселенців доти, доки людям це буде потрібно
- Федора Шандора номінують на звання почесного громадянина Ужгорода
- «Я знаю дві самі круті людини на планеті Ілон Маск і Федір Шандор» - закарпатці запустили флешмоб на підтримку професора Федора Шандора
- У військовій формі і озброєний. Ужгородський професор Федір Шандор проводить лекції для студентів з зони бойових дій
До цієї новини немає коментарів