«Закарпатські шаркані»: за пів року передано п’ять пакетів допомоги, зібрано понад 54 мільйони форинтів

«Закарпатські шаркані»: за пів року передано п’ять пакетів допомоги, зібрано понад 54 мільйони форинтів
Четвертого листопада 2022 року, рівно півроку тому, стартувала ініціатива, яка нині відома як S?rk?nyell?t?k. Команда, що складається з кількох осіб, працює разом і донині, щоб допомагати Шандор Федору, а через нього і угорським, українським та іншим бійцям-добровольцям 68-го окремого батальйону територіальної оборони ЗСУ «Закарпатські шаркані».

 

Про це йдеться на сторінці проєкту Kárpátaljai Sárkányellátó:

"Метод залишається незмінним: Федір Шандор надсилає нам список необхідних речей та інструментів. Для придбання цих матеріалів команда Sárkányellátó збирає донати, а потім на отримані гроші купує саме те і рівно стільки, скільки просили хлопці для виконання бойових завдань на фронті. Знаходячись тут, в Будапешті, хіба можемо ми знати краще, що саме потрібно їм в окопах? І список продовжував зростати: за трьома високопродуктивними акумуляторами/зарядними пристроями першої допомоги йшли теплий зимовий одяг і спеціальні альпіністичні шкарпетки, грілки для ніг і поясу, дрони, металошукачі, камери нічного бачення, далекоміри, ще більше дронів, запасні батарейки, планшети... Все, що не є зброєю, боєприпасами, вибухівкою і не суперечить законодавству Угорщини чи України.

Ініціатива, яка розпочалася як закрита група у Facebook, зараз розширилася: вона має власну публічну сторінку, їх також підтримують Diétás Magyar Múzsa та група KARD у FB , але вони співпрацюють з кількома іншими угорськими групами. І кількість бенефіціарів також зросла: багато інших українських підрозділів, які співпрацюють із 68-м батальйоном, уже використовують обладнання, закуплене та надіслане Sárkányellátók. За допомогою Шандора Федора ці речі потрапляють саме туди, де вони найбільше потрібні...

Станом на 4 травня вже понад 54 мільйонів форинтів зібрали більше тисячі людей. В Угорщині це досить незвичне явище, коли цілком цивільна група людей без жодного політичного напрямку збирає десятки мільйонів форинтів у вигляді благодійних внесків і витрачає їх на передачу допомоги ЗСУ: вже передано п’ять, наразі готується шостий пакет.

Кожен форинт точно відслідковується, ведеться абсолютний контроль за кожною копійкою. Ми щодня звітуємо про стан наших рахунків (традиційний банківський рахунок, Revolut) на сторінці Kárpátaljai Sárkányellátók, і, звісно, після кожного пакету допомоги, що ми надсилаємо до батальйону, отримуємо звіт у вигляді фотографій та відео, щоб було видно, що було придбано і до кого воно потрапило. Нарешті, окрім необхідного акту про прийом-передачу, рахунки-фактури скануються та пред’являються разом із детальним розрахунком. Крім того, щомісяця ми реєструємо та оприлюднюємо всі доходи та витрати за правилами подвійного обліку. Прозорість повна з першого дня – вже пів року.

Про успіх Sárkányellátó свідчить той факт, що в рамках окремого цільового проекту (PageSárkány) розвідникам 234-го батальйону 128-ї бригади територіальної оборони ЗСУ вдалося зібрати гроші на безпілотник з тепловізором, а на Великодню п'ятницю ми передали 300.000 форинтів фонду "СКОРБОТНІ СЕРЦЯ ЗАКАРПАТТЯ"- це матері, сини яких загинули на російсько-українській війні – чи то після 2022 року, чи від початку російської агресії в Україні з 2014 року.

Федір Шандор активно підтримує та допомагає цій організації з моменту її заснування – тому і для нас цей вибір став важливим. Не секрет, що наступна мета нашої групи – розпочати проекти післявоєнної підтримки людей на Закарпатті, які будуть спрямовані на місцеву громаду. Буде чим допомогти і підтримати...

 

04 травня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів