Чим найкраще харчуватися в спеку?

Чим найкраще харчуватися в спеку?
Поради від дієтолога.

 

Літня спека диктує свої умови, в тому числі і щодо харчування. Більшість продуктів, які всі ми любимо і з задоволенням їмо, влітку потрапляють під гриф тих, що швидко псуються. А це загрожує отруєннями та іншими недугами. Наша мета - не тільки вберегти себе від небезпеки, а й отримати максимум користі від їжі! Що саме їсти в спеку, щоб добре себе почувати, читайте в нашому матеріалі.

Літо - чудовий час, щоб переглянути свої харчові звички. Вечірні чаювання з печивом і цукерками вже не настільки привабливі, те ж саме можна сказати і про гарячі жирні страви. Справа в тому, що влітку організм витрачає менше енергії, тому і вовчого апетиту у нас немає. А раз так, то влітку потрібно скоротити калорійність свого раціону, що сприятливо позначиться не тільки на самопочутті, а й на фігурі!

Отже, кілька рекомендацій про те, як правильно харчуватися влітку.  

Змістіть режим харчування

  Влітку дієтологи настійно рекомендують трохи змістити час прийому їжі. Так, снідати потрібно до 8 ранку, обідати - до полудня, вечеряти - до 18:00. Потім можна влаштувати собі ще один легкий перекус, щоб не лягати спати з почуттям голоду.

Тобто їсти ви будете в більш прохолодну пору доби. Звичайно ж, самим щільним прийомом їжі залишається сніданок, тут змін немає.  

Пийте достатньо рідини

  Про те, що потрібно пити достатню кількість рідини знають абсолютно всі. Проте, рідко хто дотримується питного режиму. А влітку в спеку пити потрібно багато, тому що з потом виходять не тільки шлаки, а й вітаміни і важливі мікроелементи. Для запобігання зневоднювання необхідно регулярно поповнювати запаси води. Найкраще підійде вода, а також трав'яні чаї з малини, смородини, м'яти, хвоща, конюшини, меліси та інших трав. Хочете схуднути - додайте в такий чай ложку меду.  

Не пропустіть сезон фруктів

Фрукти також містять багато води, тому їжте їх якомога частіше. Вживати їх слід зранку. Фрукти у великій кількості містять прості вуглеводи і клітковину, енергію від переробки яких тіло буде витрачати протягом всього дня. Купуйте тільки свіжі фрукти і ретельно мийте їх. Пам'ятайте, при загостренні будь-яких захворювань шлунково-кишкового тракту фрукти і ягоди в натуральному вигляді їсти не можна, тільки в вареному або запеченому вигляді.  

Налягайте на овочі

  Салат зі свіжих овочів - ідеальна літня страва. Тільки заправляти його потрібно не майонезом, а оливковою олією або нежирними заправками. Салат потрібно готувати тільки зі свіжих овочів і тут же з'їдати. Дієтологи стверджують, що овочі зеленого і білого кольору володіють охолоджуючим ефектом, тому налягайте на огірки, кабачки, капусту, зелень.

  На перекус - кефір  

Кисломолочні продукти обов'язково повинні бути присутніми у вашому раціоні, літо - не виняток. Єдине правило - абсолютна свіжість! Кефір, йогурт, кисле молоко, ряжанка, нежирний сир - всі ці продукти допомагають травленню і насичують організм вологою. Що стосується морозива, то просто намагайтеся не захоплюватися ним і не сприймайте його, як десерт, який подають після закінчення трапези. Якщо вже їсте, то вважайте це повноцінним перекусом.

Забудьте про сковороду 

Смажена у великій кількості масла їжа - не найкращий вибір для жарких днів. Освоюйте інші способи приготування страв: варіння на пару, запікання, тушкування. Організм скаже вам «спасибі»! Готувати овочі на пару найкраще в шкірці, варити, до речі, теж. Овочі тушкують у власному соку, а припускають в дуже невеликій кількості води на дуже повільному вогні. Корисних речовин зберігається значно більше, ніж при варінні, що теж важливо. Ще краще запечіть овочі в духовці. Все це стосується риби і м'яса, споживання яких варто трохи скоротити. Ще однією ідеальною стравою є холодний суп. Він і наситить, і освіжить, і сантиметрів на талії не додасть!

Катерина Павлова, дієтолог

  - Наскільки холодними повинні бути напої, щоб втамувати спрагу? Чи правда, що потрібно пити гарячий чай, щоб позбутися від спраги? 

Дійсно влітку краще пити гарячі напої або напої кімнатної температури. Справа в тому, що вони стимулюють потовиділення, за рахунок якого і відбувається охолодження організму влітку. Холодні напої не зможуть охолодити зсередини і можуть привести до застуди.

 - Що найкраще їсти перед походом на пляж? І чим можна перекусити, валяючись півдня на березі моря?  

Перед пляжем можна з'їсти повільні вуглеводи (цільнозернові каші), тому що вони дадуть енергію для активного відпочинку. Перекушувати на пляжі можна фруктами, овочами, натуральними снеками, сухофруктами. Але ні в якому разі не можна голодувати і пропускати прийоми їжі.

 - Чому іноді людина не може втамувати спрагу? Що потрібно робити?  

Можливо, вода не затримується в організмі і проходить транзитом, тому людина постійно хоче пити. Друга можлива причина може критися в вживанні газованих лимонадів або пакетованих соків, які є лише ілюзією рідини. Щоб вода затримувалася в організмі потрібно додати в неї трошки солі (натрій затримує воду в судинах).

 - Деякі люди намагаються менше пити, щоб не потіти. Нібито, коли вони багато п'ють, то набрякають і сильно пітніють. Як правильно виробити питний режим в цій ситуації? Що потрібно виключити з раціону, щоб якомога менше пітніти?  

Якщо пити протягом дня якісну воду, але обмежити споживання рідини на ніч - набряків не буде. Ні в якому разі не можна терпіти спрагу! Воду бажано підкислити лимонним соком і пити свою норму протягом дня (норма розраховується виходячи з формули 30 мл води на 1 кг тіла).

 

 

01 серпня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів