Де тільки не носять в Європі зшиту на Закарпатті різноманітну чоловічу одежину!

Де тільки не носять в Європі зшиту на Закарпатті різноманітну чоловічу одежину!
Сьогодні головним акціонером ПрАТ із Виноградова є фірма «Гроно Текстіль» із угорської столиці м.Будапешт.

 

Виноградівська швейна фабрика має більш ніж 70-річну історію, зараз це – приватне акціонерне товариство «Гроно-ТЕКС». За час незалежності України підприємство пройшло приватизацію, мало кількох іноземних інвесторів, наразі власники – угорці. Сьогодні «Гроно» спеціалізується на виготовленні швейних виробів із давальницької сировини іноземного виробника.

Ігор ЛАКАТОШ,  директор ПАТ «Гроно-ТЕКС»: "Наразі головним акціонером є фірма із Будапешта «Гроно Текстіль», яка є власником підприємства, його інвестором, яка займається розбудовою і розвитком. Підприємство виготовляє виключно чоловічу лінію одягу – брюки, піджаки і, відповідно, костюми. Працюємо з багатьма іноземними замовниками, найбільший наразі – німецька фірма «Carl Gross». Співпрацюємо із відомим брендом Zara—Men, а також співпрацюємо з багатьма невеликими з Німеччини, Голландії, Швейцарії, Угорщини. Є замовлення уніформенної продукції  для німецької залізниці та баварської поліції.

На підприємстві функціонують 4 швейні та два допоміжні цехи (підготовчий, розкрійний) та відділ підготовки виробництва. Останній активно функціонує з 1999 року. Тутешні спеціалісти працюють із лекалами, кресленнями нових моделей майбутнього одягу. Це перший етап запуску європейських колекцій".

Майя ЛАКАТОШ, начальник відділу підготовки виробництва ПАТ «Гроно-ТЕКС»: "Це початковий етап, етап створення нових моделей, етап отримання лекал нових моделей, етап отримання взірців, прототипів і навіть колекцій. Це дуже важливий етап, на їх основі шиються прототипи майбутніх колекцій. Які потім оцінюють наші замовники, у разі потреби вносяться зміни. І вже тільки після цього модель запускається у виробництво. Замовлення бувають від 100 штук і до 20 тисяч. Наприклад, Zara повністю займається виробництвом своїх лекал, вона це охороняє. Є клієнти з Голландії – для них ми іноді робимо розробку базової конструкції, відповідно, і зміни робимо самі. Також тендер на виготовлення чоловічої уніформи поліції Баварії ми виграли і виготовляли самі".

39 років на Виноградівській фабриці працює Софія Купар. Починала простою швачкою, а тепер уже протягом 15 років – на посаді старшого майстра розкрійного цеху. Нещодавно тут з’явився спеціалізований автоматизований розкрійний катер, вартість якого становить 130 тис євро. Втім, необхідна і уважна робота майстрів. Крім того, працюють тут і зі складними тканинами у клітинку, коли візерунок на виробі має співпадати.

Софія КУПАР, старший майстер розкрійного цеху ПАТ «Гроно-ТЕКС»: "Це уже у мене шоста посада. Починала зі швеї, потім товарознавець, економіст, начальник збуту, інженер нормування. А тепер уже 15 років посада у розкрійному цеху. На день у нас є у дві брючні ділянки, із яких ми маємо видати у комплекті з карманкою, підкладкою, прокломеліном, по 450 штук на одну дільницю і 450 штук на іншу. Крім того, є дві піджачні дільниці. На одному (із усіма прикладними) маємо подати 350 штук, і на другу – 300 штук. Це однодневна норма".

Ірина Марфутіна уже 27 років працює у швейній галузі, на виноградівському підприємстві «Гроно» зараз є старшим майстром дільниці. Доводилося шити всесвітньовідомі бренди чоловічого одягу, працювати із різними тканинами та моделями одягу. Нещодавно до уже існуючого устаткування, закупили і новітнє – японське, німецьке, угорське. Завдяки новим технологіям у рази піднялася продуктивність праці, — впевнена Ірина.

Ірина МАРФУТІНА,  старший майстер дільниці «10» ПАТ «Гроно-ТЕКС»: "План у нас залежить від кількості людей, денний план на 90 людей виходить таких напівпідшитих піджаків (залежить від моделі) – 290 штук на день готових піджаків. Ми працювали з різними тканинами, є від легких для пошиву, до складних тканин, від 100% шерсті до велюру. В основному зараз – це італійські тканини. Ми постійно маємо стабільну роботу, повну завантаженість. Прийшли нові інвестори, тут закуплена новітня техніка, і нам стало легше працювати".

Склад готової продукції підприємства «Гроно» розрахований на 60 тисяч виробів та оснащений системою контролю  температурного режиму.  За дотриманням умов якості та європейських стандартів тут стежать спеціалісти. Замовлення ось уже понад 20 років надходять з-за кордону, продукція (із відповідною позначкою англійською мовою «Виготовлено в Україні») реалізується на європейському ринку.

Ігор ЛАКАТОШ,  директор ПАТ «Гроно-ТЕКС»: "Підприємство уже 26 років працює на експорт за схемою давальницької сировини, як і більшість підприємств легкої промисловості, це дає стабільну роботу, замовлення ідуть безперервно, це гарантована оплата продукції, постійна робота для наших працівників. Останнім часом збільшилася кількість європейських тканих, оскільки після набуття Україною асоціації з ЄС, можливість надання сертифікатів EUR1, тим самим – зменшення мита на території Європи – замовники стали більше використовувати європейську тканину, бо лише вона дає такі преференції для них.

Наразі на підприємстві працює близько 500 осіб. Середня заробітна платня тут 8,5 тис грн (від мінімальних 6 до вище 10 тис грн). «Гроно» забезпечує офіційним працевлаштуванням, медичним страхуванням, різноманітними знижками, обідами на певну вартість, а також – у разі потреби – транспортом до Виноградова із наближених сіл району.

Джерело: Uzhinform.com

 

06 вересня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів