Фахова майстерня з децентралізації влади зібрала самоврядців Закарпаття

Фахова майстерня з децентралізації влади зібрала самоврядців Закарпаття
У вівторок, 23 січня, в рамках проекту ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні», який впроваджується Асоціацією міст України, в облраді відбулася одноденна фахова майстерня для самоврядців Закарпаття. Тема - «Децентралізація, як основа для формування ефективної системи організації влади».

 

Сам проект ПУЛЬС виконується  в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та  направлений на посилення спроможності громад, надання можливостей для їхнього формування та подальшого стабільного розвитку, зокрема на інформування та залучення громадськості до процесу реформ децентралізації.

Участь у заході взяли голови районних рад, міські та сільські голови.

Привітав учасників заходу заступник голови облради Петро Грицик, подякував організаторам за приїзд у наш край та побажав учасникам успішної  праці й цікавої дискусії.

Модератор Олександр Даниленко детально розповів про суть реформи, яка полягає у розмежуванні повноважень між державою та місцевим самоврядуванням, передачі частки публічної влади до органів місцевого самоврядування, а також про  хід реформи,   успіхи  і перешкоди на її шляху, про регіональні особливості України. Наголошувалось, що  адміністративно територіальний-устрій - невід'ємний конституційний атрибут соборної  держави.

Так, на початок реформування  в Україні було 11520 громад. З 1991 року кількість населених пунктів зменшилася на 348 одиниць, проте кількість сільських рад збільшилась на 1067 одиниць. Найменша громада – Посіцька на Івано-Франківщині, що налічує 89 осіб, з них -12 депутатів і сільський голова, 2 працівники сільради.  92 % громад України  налічують менше 3 тис жителів.

На сьогодні створено  понад 700 об’єднаних територіальних громад в Україні, понад 30 – очікують  рішення ЦВК про призначення перших виборів.

Для удосконалення механізму формування та діяльності спроможних громад урядом ухвалено  низку актів, ще чимало- в опрацюванні.

- На сьогодні реформа з децентралізації потребує перегляду близько ста законів, - мовив модератор.

Окремий акцент зробив на Законі України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», де для підтримки сталого розвитку  регіонів закладено  9  млрд.грн.; інфраструктурна  субвенція – 1,9 млрд.грн, ДФРР- 6 млрд.грн. та ін. Іншими словами, у 32 рази зросла державна підтримка на розвиток  територіальних громад та розбудову їх інфраструктури.  

Найбільш об’єднаних громад у Волинській, Дніпропетровській, Чернігівській, Запорізькій, Полтавській, Черкаській  областях.

Йшлося і про проблеми реформи, серед яких – накладання повноважень райради і ОТГ, дублювання повноважень РДА і ОТГ, зокрема, надання  адміністративних, освітніх, медичних послуг і навіть ЖКГ,  зниження якості надання послуг в периферійних селах та  недостатність коштів на утримання райрад в районах, де більшість громад об’єдналося.  Для вирішення проблем Верховна Рада повинна ухвалити оптимальне рішення.

Підбиваючи підсумки презентації, Олександр Даниленко наголосив, що нема ідеальних моделей устрою чи місцевого самоврядування та й реформи ніколи не проводяться в ідеальних умовах, однак їх результат залежить від кожного з нас.

Учасники  майстерні також  обговорили  нові нормативно-правові акти, що регулюють діяльність місцевих представництв, сферу їх застосування, а також бюджетні процеси 2018 року.  Вони мали змогу взяти участь у дискусіях, поділитись своїми поглядами та прогнозами, задати низку запитань, на які модератор дав вичерпні відповіді.

Прес-служба Закарпатської облради

 

23 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів