Розвиток туризму у Перечинській ОТГ визначений як стратегічний

Розвиток туризму у Перечинській ОТГ визначений як стратегічний
А тому влада наразі усіляко сприяє суб’єктам турбізнесу.

 

У Перечинській об’єднаній територіальній громаді провели прес-тур для регіональних журналістів, в якому показали усі принади громади – від старовинного храму, етно-музею та єдиного в світі пам’ятнику листоноші до найкращого гірського стадіону, де грають командні турніри регбісти з Італії та Мальти, та унікальної сироварні, яка діє в будівлі закинутого військового містечка.

Захід пройшов за ініціативи Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

«Ми в Перечинській ОТГ наразі знаходимось на початковій стадії розвитку туристичного напрямку. Насамперед, треба сказати, що ми не маємо надто популярних туристичних об’єктів на території нашої громади, де ми би могли вже сьогодні очікувати масового туриста. Але тим не менше, ми проаналізували й зібрали усе, що маємо, склали план на майбутнє і втілюємо задум в життя» - коментує ситуацію з розвитком туризму в громаді міській голова Перечина Іван Погоріляк.

За словами експерта з розвитку туризму на Закарпатті Олександра Коваля, одним із об’єктів, що притягує туристів в цій громаді, є унікальний етно-музей «Лемківська садиба», який діє уже кілька десятиліть в селі Зарічово Перечинської ОТГ. 

Ще однією уже сформованою принадою для туристів є сироварня «Перечинська мануфактура», де виробляють унікальні крафтові сири, які користуються шаленою популярністю. Цікаво, що сироварня базується в будівлі закинутого військового містечка, міська влада передала її у користування сировару Олексію Синельникову за плату в 1 гривню на рік.

Також на території міста знаходить один із кращих закладів закарпатської кухні, який відвідують в рамках дегустаційних турів Закарпаттям.

В цей перелік, за словами експерта, варто включити також єдиний в країні католицький храм на честь св. Августина та хресну дорогу на горі Гурка в Перечині, з якої місто – як на долоні.

«Справжня родзинка Перечинської ОТГ – це старовинний австро-угорський міст в селі Сімер, - каже Коваль. - Це унікальна конструкція, унікальне місце: міст збудовано над злиттям двох річок Уж та Тур'я, в народі кажуть, що це місце сили. Тут чудова фото локація. На одному із семінарів з туристичного розвитку громади цей міст було обрано в якості туристичного бренду Перечинської ОТГ», - підкреслює Олександр Коваль.

Цей міст не є у власності громади – він перебуває на балансі Держслужби доріг в Закарпатській області.

«Але ми там плануємо облаштувати територію й проводити сільськогосподарські ярмарки щосуботи на неділі, також маємо започаткувати біля мосту – залізного – традиційний ковальський фестиваль», - інформує міській голова Перечина Іван Погоріляк.

Перечинська ОТГ має також унікальний потенціал в сенсі розвитку спорту.

В цьому впевнений президент Закарпатського спортивного клубу регбі Федір Шандор.

“Перечин – це місто, де найшвидше в країні сходить сніг, тому збори для національних команд тут можна починати вже в кінці лютого. Так роблять уже литовці, чехи, серби, угорці та словаки – для своїх команд. Ще один плюс Перечина для спортсменів – це висота над рівнем моря, бо це додаткове навантаження на організм спорстемна при тренуваннях”, - розповідає Федір Шандор.

За його словами, на сьогоднішній день спортивне поле в Перечині вважається найкращим полем в країні для національної федерації з регбі та регбіліг, американського футболу.

“Тут проходять матчі з усіх трьох видів спорту, також підготовчі матчі до виїзду команд за кордон – в Сербію, Хорватію, Італію, Францію. Також це єдине поле на Закарпатті, де сьогодні грають свої матчі з регбі та регбіліг закордонні команди Італії та Мальти», - каже Федір Шандор.

Власне, за словами Шандора, присутність спортсменів – це плюс для громади, адже чим більше їх приїжджає, тим більше зайнято готелів, тим більше прибутків у суб’єктів місцевого туризму. Також матчі команд обслуговують перечинці – це музичне оформлення, догляд за полем тощо.

«Сьогодні в Перечинській ОТГ достатня кількість інфраструктури, яка уже може забезпечити збори спортивних команд з різних видів спорту. Я би рекомендував залучити й навколишні села, аби там розміщувати спортсменів. Не тільки регбістів, тут гарні можливості для тренувань легкоатлетів, спортивного орієнтування, фехтування», - каже Федір Шандор.

Денис Ман, керівник департаменту економрозвитку в Закарпатській ОДА, яка відає й розвитком туризму в регіоні, також впевнений, що Перечинщина - дуже цікава туристична територія з точки зору потенціалу та можливості для подальшого розвитку.

«Ми говоримо як про місто Перечин, так і про навколишні села, які входять до ОТГ. Це цікавий майданчик, який може народити чимало унікальних туристичних продуктів і маршрутів. Зокрема, уже є розроблені дві туристичні карти, які орієнтують щодо туристичних принад подорожувальників: це і пам’ятники, і музеї, і садиби зеленого туризму, і пам’ятники архітектури. Також є ще чимало білих плям, які варто заповнити – і над цим варто працювати місцевому туристичному бізнесу», - каже Денис Ман.

При цьому він нагадав, що одним із досягнень закарпатської обласної влади щодо розвитку туризму саме в цьому регіоні, є те, що в Перечині нарешті почав зупинятися потяг, який сполучає Закарпаття з Києвом. Тобто, туристи можуть безперешкодно приїжджати сюди й виходити тут на станціях.

Перечинська ОТГ розташована на стику Ужанської та Турянської долин. Утворена 11 жовтня 2016 року. До її складу увійшли села Сімер, Сімерки, Зарічево, Ворочово. Аадміністративний центр громади розташований у місті Перечин. Громада складається з понад 12,5 тис. Мешканців.

Розвиток туризму у Перечинській ОТГ є однією з операційних цілей Стратегії розвитку громади до 2025 року.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Тетяна Когутич, фото Сергій Гудак, Укрінформ

 

18 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів