Цікаві факти про вегетаріанство

Цікаві факти про вегетаріанство
Близько 17% людей всього світу відмовляються від їжі тваринного походження.

 

Вегетаріанці різні: одні не їдять навіть меду, тому що він є продуктом життєдіяльності живих істот, а інші не соромлячись замовляють в ресторані курячі грудки, переконані, що це абсолютно «вегетаріанська» – в сенсі дієтична – їжа. Вся річ у тому, що різні вегетаріанці утримуються від м’яса з різних причин – одні не хочуть заподіювати зло тваринному світу, інші переживають лише про власне здоров’я.

Деякі люди стають вегетаріанцями, мотивуючи цей вибір тим, що не бажають брати участь у вбивстві тварин. Іноді навіть доходить до того, що вони відмовляються від шкіряного взуття і зимового хутряного одягу. Часто чоловіків хвилює більше власний апетит, ніж любов до тварин. Більшість представників чоловічої статі не оцінять ваші соєві битки, овочеве рагу і різноманітні оригінальні салати. А шлях до серця чоловіка лежить якраз через шлунок.

До речі, саме мода на вегетаріанство надихнула більшість дослідників, що довели шкоду для людського організму тваринних жирів і холестерину, що міститься в м’ясі. Після цього переконаними вегетаріанцями зробилися навіть ті, кого нітрохи не хвилювали страждання окремо взятої корови: турбота про здоров’я стала для них вирішальним аргументом.

Багато жінок для того, щоб схуднути, відмовляються від м’яса і риби. Їм настільки подобається така вегетаріанська дієта, що це не заважає їм носити взимку елегантну шубу з чорнобурки, песця або мутону.

Не дивлячись на всі «за і проти», вегетаріанство – система правильного харчування, яка здатна зробити ваш організм здоровим.

Користь вегетаріанства

  • Значний вміст в раціоні рослинних волокон сприяє своєчасній появі відчуття ситості, видаленню з кишечника шкідливих речовин, попередженню атеросклерозу і раку;
  • Значний вміст в овочах і фруктах вітамінів, що захищають від хвороб (вітаміни С і Р, фолати, бета-каротин), а також протиракових терпеноїдів;
  • Значний вміст в овочах і фруктах калію; переважання в них лужних еквівалентів, важливих для захисту від хвороб; високий вміст магнію;
  • Сприятливе для захисту від хвороб співвідношення насичених і ненасичених жирних кислот;
  • Придушення фітонцидами рослинної їжі бактерій, які створюють в кишечнику отрути;
  • Відсутність в рослинній їжі холестерину, здатність ряду рослинних продуктів знижувати вміст холестерину в крові;
  • Захист організму від захворювань серцево-судинної системи.

Такі хвороби, як артеріальна гіпертензія, сечокислий діатез і апендицит, у вегетаріанців майже не зустрічаються, а деякі інші – порушення обміну речовин, серцево-судинні захворювання, діабет і подагра – виникають значно рідше. У міру зростання популярності вегетаріанства розвивається і відповідний бізнес. Якщо чверть століття назад соєві замінники м’ясних продуктів можна було придбати лише в особливих магазинах, то тепер вони є в будь-якому супермаркеті. Виробники взуття і косметики випускають вироби без використання тваринних матеріалів. Вегетаріанство все більше входить в моду.

Не випадково вегетаріанців багато серед тих, хто цю моду задає – діячів шоу-бізнесу, мистецтва, журналістів, викладачів.

Знаменитими вегетаріанцями світу були Лев Толстой і Альберт Ейнштейн. Лев Толстой став вегетаріанцем в 50 років: він випадково побачив сцену забою свині і це вбивство вразило його своєю жорстокістю. Толстой вважав, що відмова від м’яса – один з основних способів покінчити зі світовим злом. Альберт Ейнштейн відмовився від м’яса лише за рік до смерті, проте завжди симпатизував вегетаріанству. Він говорив, що «завдяки своїй чисто фізичній дії на людський темперамент вегетаріанство зробило б найсприятливіший вплив на велику частину людства».

Небезпеки строгого вегетаріанства

  1. Недостатнє забезпечення організму вітаміном D, відсутність в рослинній їжі вітаміну В12, необхідного для кровотворення і роботи нервової системи.
  2. Нестача ряду амінокислот, особливо необхідних для росту і розвитку дітей.
  3. Недолік вітаміну В2 через відмову від молочних продуктів.
  4. Брак вітаміну С при вживанні переважно зернових культур. Як наслідок, уповільнення росту у дітей, ризик відставання їх в розвитку, поява рахіту, недокрів’я і інших захворювань, обумовлених неповноцінним харчуванням.

Дотепер деякі медики виступають проти вегетаріанства. М’який варіант такої дієти, що припускає вживання молочних продуктів і яєць, не небезпечний для здоров’я. Наприклад, існують лактовегетаріанці (від латинських слів lactis – молоко і vegetativus – рослинний), які допускають включення в раціон молока і молочних продуктів. Лактоововегетаріанці (від латинських слів lactis – молоко, ovo – яйце, vegetativus – рослинний) споживають разом з рослинною їжею і молочними продуктами також яйця. Що стосується строгих вегетаріанців, що відмовилися від продуктів тваринного походження, то у них можуть виникнути проблеми. Брак в організмі незамінних амінокислот, що містяться тільки в м’ясі, яйцях, молоці, сирі призводить до зниження м’язової маси, анемії і пошкоджень кісток. Життєво важливі вітаміни D і B12 – в надлишку зустрічаються лише в тваринній їжі. Дефіцит вітаміну В12 викликає зміни практично у всіх органах і тканинах, особливо в нервовій системі. Брак вітаміну D у дітей приводить до рахіту і відставання в розвитку, а у дорослих – до ламкості кісток, випадання волосся і зубів. Брак кальцію, основним джерелом якого є молочні продукти, приводить до остеопорозу і анемії.

Поради вегетаріанцям

  • Лактовегетаріанство і лактоововегетаріанство є кращими в порівнянні із строгим вегетаріанством.
  • Дотримуючи режим строгого вегетаріанства, потрібно потурбуватися про включення в раціон бракуючих харчових речовин. Джерелом білка, близького по складу до тварини, можуть служити боби. Доцільно вживати полівітамінні препарати і препарати, поєднуючі в своєму складі вітаміни і мінеральні речовини.
  • Строгим вегетаріанцям необхідно звернути особливу увагу на забезпечення повноцінності харчування вагітних жінок, годуючих матерів і дітей, оскільки на їх здоров’ї брак їжі тваринного походження позначається найсильніше.
  • Мед, апілак, квітковий пилок при вживанні їх в загальноприйнятих кількостях не можуть забезпечити організм вітамінами і мінеральними речовинами, яких не вистачає в раціонах строгих вегетаріанців.

Рослинні замінники м’яса

Людям, які збираються перейти на вегетаріанську дієту, найбільший неспокій доставляють питання: чи одержить моє тіло достатню кількість поживних речовин, якщо я не їстиму м’ясо? Чи зможу я одержати достатню кількість білків? Не дивлячись на масову рекламну пропаганду м’ясної їжі, вам немає про що турбуватися.

Вегетаріанська дієта може задовольнити всі необхідні потреби тіла в їжі. Багато учених довели той факт, що вегетаріанські продукти містять набагато більшу кількість біологічної енергії, ніж м’ясо. Нас просто примусили повірити у те, що вживання в їжу м’яса необхідне для здоров’я. У 50-х роках учені класифікували м’ясні білки, як білки «першого класу», а рослинні білки – як білки «другого класу». Проте думку цю було повністю спростовано, оскільки дослідження показали, що рослинні білки такі ж ефективні і поживні, як і м’ясні білки.

Вміст білка у вегетаріанських продуктах коливається від 8-12% в хлібних злаках, до 40 % у соєвих бобах, що удвічі більше, ніж в м’ясі. (Навіть нежирна частина біфштекса містить 20 % засвоюваного білка). Горіхи, насіння і боби містять 30 % білка. Білки, які нам необхідні, складаються з 8 «основних» амінокислот. Харчова цінність м’яса так часто звеличилася тому, що в ньому містяться всі ці 8 амінокислот. Але що не підозрює велика частина людей, яка вживає м’ясо: м’ясо не є єдиним продуктом, що містить повний набір необхідних амінокислот – соєві боби і молоко, наприклад, також містять всі ці речовини, всі 8 необхідних нам амінокислот в якнайкращих пропорціях.

Можливо, що ще більш заспокійливим є той факт, що необхідні нам білки можна одержати шляхом простого поєднання двох вегетаріанських продуктів (таких, наприклад, як рис і боби), причому при цьому повністю задовольняється потреба в білках найвищої якості. Бідні люди у всьому світі роблять це постійно; вони змішують рис з бобами (як в Китаї або в Індії), або кукурудзу з бобами (як в Центральній і Південній Америці) і т.п.

Вегетаріанство – дієта, яка стала ідеологією і яка захопила весь світ. Кому пташку, рибку, корову шкода, хтось хоче тільки схуднути, а хтось серйозно замислюється про своє здоров’я. Як жити і що їсти – тільки ваш вибір.

 

 

21 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів