Як нащадки Габсбургів та родина Панових вручали в Ужгороді четвертий Орден Марії-Терезії

Як нащадки Габсбургів та родина Панових вручали в Ужгороді четвертий Орден Марії-Терезії
Вручення престижної нагороди – Ордена Марії-Терезії – 2 травня відбулося в Ужгороді. Четвертим його кавалером став ужгородський історик та археолог, освітянин, справжній хранитель Невицького замку Олександр Дзембас.

 

На урочистості традиційно прибули нащадки роду Габсбургів – ерцгерцог та королівський принц Шандор Габсбург-Лотаринзький та ерцгерцогиня і королівська принцеса Герта-Маргарет Габсбург-Лотаринзька.

Ініціатор відзнаки, завідувач кафедри міжнародної політики УжНУ, професор Ален Панов розповів присутнім про заснування Ордена Марії-Терезії в Ужгороді.

Відтак подяку за збереження спільного минулого й сподівання на дальшу співпрацю висловив ерцгерцог Шандор Габсбург-Лотаринзький: «Важливо, що ми пам’ятаємо нашу історію і відшукуємо спільне коріння, яке сприяє розвитку наших народів».

Ерцгерцогиня Герта-Маргарет Габсбург-Лотаринзька підкреслила важливість події, зауваживши: «Цим Орденом ми щорічно відзначаємо особливу людину, яка зробила вагомий внесок у розвиток важливої сфери життя. Потрібно цінувати наші добрі традиції й передавати їх наступним поколінням».

Відтак перейшли до головного – вручення ордена. Ален Панов відзначив: «Думаю, на Закарпатті немає жодної людини, яка б не знала про це особливе місце, адже воно викликає палітру позитивних емоцій. Хоч що таке місце без людей? На жаль, нині цей куточок у фазі глибокого падіння, проте є людина, яка береже його й безкорисливо віддає йому майже весь свій час, силу, енергію. Нещодавно вдалося пробити 26-річну стіну, зіткану з байдужості та лицемірства, й привернути погляд влади на цю знакову місцину. Ім’я цієї людини вже вписано в історію, просто сьогодні ми фокусуємо на цьому увагу. Коли говоримо про місце, йдеться про Невицький замок, а четвертим кавалером Ордена Марії-Терезії став його хранитель – Олександр Дзембас».

Новоспечений кавалер ордена Олександр Дзембас сказав: «Мовчазні свідки подій минувшини – пам’ятки Закарпаття. Я розцінюю цю високу нагороду як подяку п’ятьом тисячам волонтерів із Закарпаття та всього світу, які працювали в лавах нашої експедиції. Особливо приємно, що їх високості звернули увагу на таку важливу сторінку життя нашого краю й сподіватимемося на міжнародну підтримку. Замки повинні дихати сучасним життям, але обов’язково зберігати свою автентику».

Нагадаємо, попередніми кавалерами Ордена стали хореограф, засновниця студії сучасного танцю «Бліц» Олена Камінська, кондитер Валентин Штефаньо та генеральний директор підприємства «Фішер-Мукачево» Василь Рябич. Важливо, що нагороду не політизують і вручають тільки за багаторічні здобутки в певній галузі.

Ксенія Шокіна

Медіацентр УжНУ

 

04 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів