Почесним госте фестивалю став і Геннадій Москаль.
– Як стверджують старожили, ріплянку придумали саме в Колочаві, – наголосив у своїй вітальні промові голова облдержадміністрації. – Для верховинців, які важко працювали в лісі й бідно харчувалися, приготування ріплянки раніше було життєвою необхідністю – поївши її зранку, людина не відчувала голоду до кінця дня. А сьогодні ріплянка «по-колочавськи» – це символ відомого в Україні гастрономічного фестивалю, який разом із «Закарпатською свальбою» стали візитівкою Міжгірщини та Закарпаття.
Цього року в рамках «Ріплянки» проводилася всеукраїнська науково-краєзнавча експедиція на базі Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. На прикладі Музейного комплексу «Старе село Колочава» науковці-краєзнавці вивчають досвід у справі збереження історико-культурної спадщини та роль громад у створенні громадських музеїв. Представники Національної спілки краєзнавців України нагородили Геннадія Москаля своєю відзнакою – орденом Григорія Сковороди за вагомий внесок у розвиток українського краєзнавства.
Після урочистого відкриття почалася неофіційна частина «Ріплянки», яка включала концерт фольклорних колективів, безкоштовну «децу від губернатора» (сто грамів верховинської самогонки) в «Громадській приймальні Геннадія Москаля», майстер-клас із приготування ріплянки та сиру, огляд експозицій музеїв тощо. А найбільший ажіотаж викликало вже традиційне частування гостей фестивалю ріплянкою та сиром, приготованими власноруч Геннадієм Москалем.
Джерело: Сайт Геннадія Москаля
До цієї новини немає коментарів