Нотаткам з шухляди прийшов час іти в люди: випускниця УжНУ презентувала дебютну збірку «Самість: добрі поезії»

Нотаткам з шухляди прийшов час іти в люди: випускниця УжНУ презентувала дебютну збірку «Самість: добрі поезії»
Для багатьох літо асоціюється з відпочинком, хорошою погодою, друзями. Коли дорослішаєш, то все це трохи відходить на задній план. І ось після важкого робочого дня хочеться забути про всі клопоти і поринути у безтурботний світ. Тому, коли дізнаєшся, що молода поетеса, випускниця кафедри журналістики Ужгородського університету і позаштатний кореспондент Медіацентру УжНУ, журналістка Юлія Медюх презентуватиме свою першу збірку поезій, без роздумів у записнику позначаєш цю подію під номером 1.

 

Іванка Когутич

20 травня в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф.Потушняка на завершення свого четвертого сезону літературний клуб «Читаємо разом» представив дебютну книжки своєї незмінної учасниці – «Самість: добрі поезії». Нагадаємо, що за цей сезон презентували книгу київської поетеси Лариси Лебедівни, приймали всеукраїнський тур Макса Кідрука, не обійшлися, звичайно, й без традиційних читань «Вечір поетичних зізнань-3», також у рамках книги-фесту презентували збірку закарпатської американки Оксани Луцишиної.

«Юлія Медюх є однією з найактивніших учасниць нашого клубу, виступала на всіх «Поетичних зізнаннях». Сьогодні вона дуже хвилюється, адже саме такий досвід у неї вперше. Це світла людина, яку можна побачити на вулицях нашого міста завжди усміхненою», – знайомить з публікою поетесу голова літклубу, випускниця українського відділення УжНУ й журналістка Медіацентру Іванка Когутич.

Також Іванка трохи розповіла про плани на п’ятий сезон: аби зафіксувати творчість тих, хто виступав на творчих вечорах, з’явилася ідея створити альманах художнього доробку молоді.

Юлія Медюх

«Самість: добрі поезії» – збірка, яка по-своєму розкриває чимало актуальних питань, змушує задуматися, але в той же час дозволяє відчути легкість, гармонію з світом, спонукає радіти життю. В інтерпретації авторки самість – місце в підсвідомості, де народжується натхнення, де виникають сновидіння, це центр, який керує розвитком особистості. Ця збірка поезій – нотатки з шухляди, яким час у люди.

«Я згрупувала твори у 4 розділи, що також символічно, адже рисою самості є цілісність, тобто надійне опертя, а квадрат і характеризується цією ознакою. Отже, структуровано все так, аби кожен із розділів мав свій особливий характер. Перший –філософський, зорієнтований на роздуми, пошуки себе; у другому відтворені любовні думки, емоції, настрої; третій включає дитячі вірші, тобто все те, з чого починалося; останній же досить суперечливий, адже там різноманітні поєднання. Особливістю є й те, що розділи названі не одним словом, а римованими рядками.(Називати їх не будемо, аби втримати інтригу)», – поділилася Юлія Медюх з присутніми. Відзначила дебютантка й роботу художниці-оформлювача збірки Олександру Федоришину, яка зуміла якнайкраще відобразити ідейний зміст того, про що Юлія писала. Оскільки більшість віршів автобіографічні, поетеса зіставляє себе з дівчиною, яка зображена на обкладинці.

Дебютантку вітає Василь Густі

Вступне слово до збірки написав голова Закарпатської організації Національної спілки письменників України Василь Густі, який і на презентації порівняв поетичні спроби дівчини з польотом молодої ластівки – захопливим, натхненним, несподіваним. Як ластівка потроху ліпить своє гніздо, так і авторка поступово створювала свої вірші. Як відзначив пан Василь, кожен рядок наповнений змістом, цілеспрямованістю, ніжністю, любов’ю. Також з відомих гостей презентацію відвідали письменник і журналіст Олександр Гаврош, письменник-професор Сергій Федака, письменниця Оксана Луцишина, видавець Олександра Гаркуша.

Колишню студентку прийшла привітати й декан філфаку Галина Шумицька

Підтримати юну поетесу прийшли й наставники з улюбленого вишу: декан філологічного факультету Галина Шумицька, доценти кафедри журналістики Леся Поліха та Володимир Тарасюк. «Я була приємно вражена, коли мені зателефонувала Юля й сказала, що виходить друком її перша збірка. Поезія як дитина: ти її виношуєш, радієш, коли вона з’являється на світ. Часто можна побачити, як студенти з роками втрачають віру у свою справу, опускають руки – у певний момент я бачила це й у її очах. Проте я задоволена, що Юля змогла віднайти в собі сили і продовжила йти вперед», – поділилася з присутніми Галина Василівна й побажала дівчині дальших успіхів.

Протягом презентації Юлія Медюх декламувала деякі зі своїх поезій, захопивши увагу слухачів. Після заходу зробили спільне фото, кожен висловив свої враження від почутого, відтак перейшли до автографсесії.

Вікторія Кенідра

 

21 червня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів