Ужгородський університет пропонує назвати вулицю в Довгому іменем академіка Василя Німчука

Ужгородський університет пропонує назвати вулицю в Довгому іменем академіка Василя Німчука
6 липня у залі Вченої ради Ужгородського національного університету відбулася презентація книжки «Професор Василь Німчук у спогадах сучасників», яка вийшла з нагоди 85-ї річниці з дня народження члена-кореспондента НАН України, доктора філологічних наук, професора, почесного доктора УжНУ Василя Васильовича Німчука (1933-2017).

 

Збірник виданий з ініціативи філологічного факультету УжНУ за сприяння департаменту інформаційної діяльності та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації у рамках програми підтримки видань творів закарпатських авторів.

За словами упорядника книжки, кандидата філологічних наук, учня ювіляра Василя Шарканя, за кілька місяців до збірника подали спогади 57 авторів – колеги, учні, рідні й близькі вченого. Крім цього, видання вміщує розлоге інтерв’ю Олександра Гавроша з Василем Німчуком, фотоблок та диск із матеріалами, відзнятими «Медіацентром УжНУ» в процесі роботи над фільмом «Вимір справжности».

У презентації взяли участь учені з Ужгорода, Києва, Тернополя, Львова. Зокрема, презентували книгу декан філологічного факультету УжНУ, кандидат філологічних наук Галина Шумицька, проректор з науково-педагогічної роботи УжНУ, професор Мирослава Лендьел, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри журналістики УжНУ Леся Поліха, директор видавництва «Карпати» Віктор Браславець, старший науковий співробітник Інституту української мови НАН України Наталія Пуряєва, кандидат філологічних наук Наталія Венжинович та інші.

Для професора Національного університету «Львівська політехніка» Ірини Фаріон академік Василь Німчук – це людина-джерело, людина-корінь, який понад усе любив свою мікробатьківщину, свій космос – село Довге. «Він вчив любити життя, показував, який світ красивий. Зараз ми маємо максимально популяризувати його академічну творчість поза науковою спільнотою, вивести його творчість на індекс широкої вживаності. Наприклад, укласти книгу сентенцій Василя Васильовича Німчука. Бо він писав так глибоко і легко, як жив», – запропонувала Ірина Фаріон.

Учасники круглого столу запропонували назвати в рідному селі вченого Довгому на Іршавщині вулицю імені Василя Німчука, а також встановити пам’ятну дошку на школі, де навчався майбутній академік.

По завершенні круглого столу колеги й учні В. В. Німчука поїхали у с. Довге Іршавського району на могилу вченого.

Uzhgorod.net.ua

 

06 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів