З перчинкою: як приготувати справжнє закарпатське лечо!

Популярне в кулінарії Закарпаття лечо – страва угорської кухні, основу рецепта якої складають болгарський перець, помідори і цибуля.
Лечо є популярним видом консервації овочів на зиму, традиційно в Закарпатті консервація лечо це можливість порадувати себе в зимовий період улюбленими овочами.
В осінній період, коли на ринках багато овочів, жителі нашої області дістають свої рецепти приготування лечо і починають цікавий процес приготування улюбленого блюда кухні Закарпаття на зиму.
Список продуктів для лечо:
- Болгарський перець солодкий – 2 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 кг
- Помідор – 2 кг
- Олія – 150 г
- Сіль – 2 ч.л.
- Цукор – 4 ст.л.
- Перець чорний горошком – 1 ч.л.
- Перець запашний горошком – 4 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Оцет 9% – 3 ст.л.
Кухня Закарпаття пропонує один з рецептів приготування лечо на зиму:
Крок 1. Готуємо овочі, вибираємо стиглі і соковиті овочі, ретельно перебираємо і миємо;
Крок 2. Помідори подрібнюємо. Хтось рекомендує помідори очистити від шкірки. Для цього потримайте їх в окропі 3-4 хвилини, це полегшить процес.
Крок 3. Ріжемо цибулю півкільцями
Крок 4. Перець ріжемо соломкою. Зверніть увагу, рекомендують обов’язково очистити перець від насіння, щоб воно потім не заважало в готовій страві. Нарізати перці потрібно вздовж великими смужками. Один перець можна розділити на 4-6 частин.
Крок 5. Додаємо сіль, цукор, масло, перець чорний і запашний, лавровий лист
Крок 6. Варити овочеву суміш орієнтовно 1 годину. Після кипіння 30 хв помішуючи.
Крок 7. Свіжу зелень варто додавати в лечо за 5 хвилин до готовності. А ось сушену можна додавати відразу.
Крок 8. В кінці процесу приготування лечо слід додати оцет, розлити лечо в банки (банки 0,5 – 1 літр) і закрити гвинтовими кришками або закатати.
Готове лечо можна відразу подавати до макаронів, м’яса, риби або в якості окремої закуски.
Що цікаво? В Закарпатті настільки люблять лечо, що традиційно проводять фестиваль серед кулінарів, де відбуваються змагання, конкурси на приготування кращого лечо.
Олександр Коваль, Турінформ Закарпаття
До теми
- На Закарпатті розпочали перерахунок житлових субсидій на опалювальний сезон
- Пацієнти з катарактою можуть безоплатно отримати послуги зі встановлення штучного кришталика і у трьох медзакладах Закарпаття
- Масові заходи на Закарпатті відтепер треба погоджувати у ТЦК
- Як офіційно підтвердити переклад документа, – пояснення Мін’юсту
- Мін’юст роз’яснює: підстави, порядок та строки зміни прізвища малолітньої дитини
- Грант на навчання можна отримати у трьох вишах Закарпаття
- Препарати від серцевих хвороб та раку: що зміниться у програмі “Доступні ліки”
- Важливо! Закарпатців закликають утримуватися від скупчення поблизу будівель ТЦК та СП
- Готуємося до школи правильно: про медичний огляд і щеплення для дітей
- Як убезпечити себе від телефонного шахрайства, нагадують закарпатські патрульні
- У Центрах обслуговування клієнтів закарпатського постачальника електроенергії запроваджено послугу перекладу жестовою мовою
- Податкова соціальна пільга: хто має право та як оформити
- Українські виші запрошують на навчання абітурієнтів із прифронтових регіонів і ТОТ на навчання
- Як отримати одноразову грошову допомогу у разі інвалідності або часткової втрати працездатності
- УжНУ оновив правила прийому до вишу у 2025 році
- До 31 липня триває військовий облік призовників - потрібно пройти ідентифікацію та оновити персональні дані
- Укрзалізниця розширює перелік поїздів з жіночими купе: 8 із них курсують на Закарпаття
- Грант для ветеранів та другого з подружжя: як отримати?
- До 1,6 мільйона гривень на ветеранський бізнес — стартує грантова програма «Варто РОБИти СВОЄ 2.0»
- Захистіть свої права – завтра для закарпатців працюватиме гаряча лінія з питань захисту прав споживачів
До цієї новини немає коментарів