Румунія туристична: на що звертати увагу закарпатському туристу?

Румунія туристична: на що звертати увагу закарпатському туристу?
Найгарніша дорога в світі, незвичайний цвинтар, найбільша будівля парламенту... Румунія – це країна, де між величних гір ховається європейська архітектура, поруч із нею – скляні новобуди, що межують із обшарпаними фасадами. Дороги, зрештою, теж бажають кращого. Однак тут є величезний потенціал, а в плані туризму це й узагалі terra incognita для більшості туристів. Журналісти Uzhgorod.net на власному досвіді пересвідчилися в колоритності цієї країни й пропонують вам декілька порад, що стануть у нагоді в Румунії.

 

ЦІКАВІ ФАКТИ

Щоб наші читачі розуміли, чим же така цікава Румунія, наводимо декілька цікавих фактів про неї:

  • Палац румунського парламенту є однією з найбільших у світі будівель (більший лише Пентагон), найбільшою в світі будівлею парламенту та найважчою адміністративною будівлею.
  • В румунському м. Брашов знаходиться одна з найвужчих вулиць у Європі – вулиця Нитки.
  • Основу більшості страв румунської кухні становить баранина.
  • У Румунії знаходиться найгарніша дорога Європи – Трансфагараш. Часто туристи їдуть сюди заради того, аби її побачити. Краєвиди й справді вражаючі! Одночасно з тим, цей гірський серпантин є одним із найнебезпечніших.
  • Один з найнезвичайніших цвинтарів також знаходиться в Румунії! І назву він має непересічну: Веселий Цвинтар. Тут на кожному надробку є жартівливі віршики про життя й смерть похованого.

Цікаво? Отже варто все це побачити на власні очі! Ділимося деякими підказками, що стануть у нагоді.

ДОКУМЕНТИ

З отриманням безвізу для України, в'їхати по біометричному паспорту до Румунії стало простіше. А от тим, хто має звичайний паспорт, потрібна дійсна шенгенська віза.

Крім того, для будь-якої подорожі обов'язково потрібно мати страхівку. Якщо ви не маєте кількасот гривень на страхівку, то взагалі краще нікуди не їхати.

МОВА

Якщо ви знаєте англійську, вітаю – вам це майже не допоможе! Румунська мова близька до латини, а відповідно, до італійської чи іспанської. Українську та навіть російську тут мало хто розуміє, але в туристичних містах англійська стане в нагоді,  бо й це ліпше, ніж нічого. Радимо вивчити кілька загальних фраз, що допоможуть налаштувати на позитивний лад співрозмовників.

ГРОШІ ТА ЦІНИ

Хоч Румунія входить до ЄС, зберігає власну національну валюту – румунський лей (RON). Щоб розрахувати ціни в гривнях, множте на 6.74, у євро – на 4.7 (станом на 13 листопада 2018 року). До слова, гроші тут дуже оригінальні: вони виконані з полімеру, тому не бояться води, їх складно пошкодити і підробити.

Ціни в туристичній частині Румунії – приблизно, як у Польщі, тобто дещо вищі за українські. Як ми вже писали, вечеря в ресторані столиці країни Бухаресті обійдеться близько 20-40 лей на персону, залежно від обраних страв та самого закладу. Що ж до алкоголю, то він у ресторанах Бухаресту не дешевий: ціни на пиво стартують від 6 лей, пляшка локального вина коштуватиме близько 30 лей.

Більше про ціни в Румунії можна прочитати ТУТ.

ЩО СПРОБУВАТИ

Туристам радимо скуштувати супи та страви з м'яса. Напевно, найпопулярніший румунський суп – чорба. Він має чимало різновидів – з фрикадельками, коров'ячими шлунками, курячими тельбухами.

Популярна тут і добре знайома закарпатцям мамалига – каша з кукурудзяного борошна. Цю страву подають із різними інгридієнтами – додають м'ясо, рибу, овочі, бринзу. Взагалі вибір других страв дуже широкий: листковий пиріг з бринзою чи сиром плечинта, смажені зі спеціями ковбаски мітітєї, печінковий шашлик фрігеруй, тушковане з цибулею м'ясо токана, сирний пиріг брюй, ще є цікаві й незвичні для нас чулама – страва з овочів, грибів та м'яса та сармале – запечений у капустяному чи виноградному листі фарш із рисом (щось схоже на голубці).

З десертів радимо спробувати козонак – калачі з листкового тіста з різними начинками.

Ну і куди ж без вин? Якщо перебуватимете в провінції Добруджа в Молдові, обов'язково спробуйте солодкі вина, якщо у Великій Долині в Мунтенії або в Альба-Юлья в Трансільванії - покуштуйте сухі.

СУВЕНІРИ

Звісно, найпопулярніші сувеніри в більшості туристів – магнітики, ляльки, тарілочки, блокнотики тощо. Однак найбільш продвинуті знають: найкращі сувеніри – локальні. Тобто такі, які можна купити лише там, куди ви приїхали. Румунія теж має свої локальні сувеніри. І якщо не брати до уваги різноманітні сувеніри із зображеннями графа Дракули, то найкраще купити щось із гастрономічних родзинок країни.

Сири та вина спадають на думку першими – вони стануть чудовим презентом рідним і смачним післясмаком для себе. Асортимент справді широкий: радимо спробувати підкопчений сир Кашкавал або сир з овечого молока Бурдуф. Окремі види сирів зберігають у сосновій корі, а від цього продукт насичується цікавим присмаком. До слова, на популярному туристичному ринку, що знаходиться перед входом у замок Бран (саме там жив відомий граф Дракула – він же Влад Цепеш), можна не тільки придбати такі сири втридорого, але й спробувати їх, щоб обрати собі до смаку.

Повернутися з Румунії без вина – ще одна туристична помилка, адже ця країна виробляє дуже смачний алкоголь. Придивіться до вин місцевого виробництва, як-от: Бебяска, Бусуйок, Згіхара, Фетяска, Граса-де-Котнарь.

Придивіться й до іншого місцевого алкоголю: сливового самогону, який називають цуйка (55-60 градусів) або ж місцевих бренді "вінарс" – Васконі, Пьетроаса, Жидвей, Доробанц і Мурфатлар.

Якщо везти їстівні подарунки немає бажання або можливості, придивіться до виробів із порцеляни, лози, традиційної вишивки та кераміки.

Якщо правильно спланувати подорож, можна відпочити цілком бюджетно, адже ця неймовірна країна варта того, щоб її побачити!

Uzhgorod.net

фото з відкритих інтернет-ресурсів

 

14 листопада 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів