В УжНУ стартувала Осіння академія НАТО

В УжНУ стартувала Осіння академія НАТО
«Виклики східному флангу Альянсу: просуваючи готовність та взаєморозуміння» - назва осінньої академії НАТО, яка розпочалася в Ужгородському національному університеті. Організатором проекту виступила громадська організація «Центр міжнародної безпеки» за фінансової підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні у партнерстві з Національним інститутом стратегічних досліджень та Ужгородським національним університетом.

 

Протягом 25-26 жовтня спікери та  студенти УжНУ, низки інших  університетів України матимуть змогу обговорити актуальні загрози та основні принципи регіональної безпеки, зокрема щодо наслідків гібридної агресії Росії в Україні, розробити практичні рекомендації щодо зміцнення східного флангу НАТО шляхом об'єднаних зусиль як членів Альянсу, так і країн-аспірантів. Що важливо, під час пленарних засідань та практичних воркшопів обговорюються конкретні проблеми та  практичні рекомендації щодо розвитку регіональної безпеки та досягнення в рамках співробітництва між Україною і НАТО.

 

Серед спікерів та учасників заходу присутні представники Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, Представництва МЗС України та Генерального Консульства Словаччини в м. Ужгород, Національного інституту стратегічних досліджень та академічних кіл (університети Києва, Одеси, Львова, Івано-Франківська, Чернівців, Острога та Вінниці).  

Серед спеціально запрошених іноземних гостей - Аудріус Скаістіс, почесний член Асоціації атлантичного договору Литви (LATA); Відас Урбонавічіус, член Почесної ради Литовського стрілецького союзу; Даніель Шеліговський, експерт Польського інституту міжнародних відносин (PISM) та інші. 

На відкритті Осінньої школи проректор з науково-педагогічної діяльності та міжнародних зв’язків Мирослава Лендьел наголосила: «Тематика школи є надзвичайно актуальною, особливо в контексті викликів гібридної агресії та методів протистояння їй. Важливо, що  школа зібрала практиків, які можуть чимало розповісти про співпрацю з Північноатлантичним альянсом, переконана, що ці два дні занять збагатять вас, як з теоретичної, так і практичної сторони. Хочу щоб ви з користю використали кожну хвилину цієї школи». 

Радник дирекції Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України Світлана Мітряєва зазначила: «Нам дуже приємно бути співорганізатором подібних зустрічей,  Національний інститут стратегічних досліджень надає можливість комунікувати з провідними аналітиками в Україні, тому ми активно запрошуємо студентську  молодь до співпраці».

Консул Генерального консульства Словаччини в Ужгороді Яна Дворецька привітала учасників школи, та розповіла про шлях Словаччини до Північноатлантичного Альянсу. «Словаччина була однією з перших постсоціалістичних країн, яка приєдналася до програми Мирного партнерства з НАТО, ще в лютому 1994 року. Через десять років, 24 березня 2004 року вона стала повноцінним членом Альянсу. Словаччина поставила перед собою завдання створити збройні сили, які б відповідали стандартам НАТО, створення невеликої, але швидкодіючої, оперативної армії за сучасним зразком» - зазначила пані Яна Дворецька. 

Продовжив тему важливості участі  у системі колективної безпеки декан факультету історії та міжнародних відносин Іван Вовканич: «Дуже добре, що ми перейшли в Україні від дискусії  «чи потрібен нам вступ у НАТО» до реальних кроків в цьому напрямку. Результатом невизначеності держави стало те, що ми зараз маємо окуповані території, військові дії  - Крим, Донбас. Тепер ми просуваємося чітко в напрямку до НАТО і це є насправді великим позитивом».

Завідувач кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій, Надзвичайний та Повноважний Посол України в Чехії (1999-2004рр.)  Сергій Устич розповів про відносини Україна – НАТО у період 2002 року, коли відбувся Празький саміт Альянсу, який виявився «справжнім політичним блокбастером, на якому вирішувалося питання, чи збереже Україна свою євроатлантичну перспективу, чи опиниться у ситуації зовнішньополітичної ізоляції».

В рамках двохденної школи відбудуться панельні дискусії, воркшопи, де учасники матимуть змогу моделювати політичні виклики та шукати шляхи їх вирішення.

Олексій Шафраньош

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

25 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів