Розвиток кіноосвіти обговорили в Ужгороді за «круглим столом»

Розвиток кіноосвіти обговорили в Ужгороді за «круглим столом»
Розвиток кіноосвіти обговорили в Ужгороді на «круглому столі», ініційованому громадською організацією «Закарпатська фільмкомісія» у рамках проекту «Дні нового кіно», що фінансується Українським культурним фондом. Координував зустріч Олександр Мерявчик, голова Закарпатської фільмкомісії. Зазначалося, що кіногалузь в Україні зараз активно розвивається, свідченням чого є значна кількість фільмів національного виробника, підтримка кіновиробництва з боку держави тощо.

 

Нагадаємо, після проведення Міжнародної конференції на тему «Спільне виробництво кіно в рамках транскордонного співробітництва» в Ужгороді рекомендувади провести «круглий стіл» для консолідації зусиль із орієнтації на кіновиробництво майбутніх спеціалістів творчих та технічних професій, яких готують навчальні заклади краю, а також започаткування системи кінематографічної освіти в Закарпатській області.

Декан філологічного факультету УжНУ Галина Шумицька зазначила, що колектив кафедри журналістики вже має напрацювання в кіногалузі, прикладом чого є чотири документальні фільми, зняті викладачами та студентами підрозділу. Декан факультету іноземної філології Михайло Рошко запропонував долучити молодь ФІФу до перекладу кінотворів. 

Заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак наголосив на важливості розвитку кіноіндустрії, інфраструктури для цього, нагадав про перші результати проекту “Дні нового кіно”, позитивний досвід проведення кінопоказів українських фільмів разом з УжНУ, зйомки українсько-словацького фільму “Межа”, де до організаційних питань під час роботи над стрічкою долучилася і міськрада.

Не оминули увагою і теми музики в кінофільмах. Зокрема, голова Закарпатської організації Національної спілки композиторів України Віктор Теличко зазначив, що оригінальні музичні твори, написані спеціально до стрічки, більше запам’ятовуються глядачеві, викликають незабутні емоції, асоціації. Як приклад, навели написані до кінофільмів твори Мирослава Скорика. Тож на обговоренні йшлося і про залучення до роботи творчих студентів Закарпатської академії мистецтв, Ужгородського коледжу культури і мистецтв, Ужгородського музичного коледжу імені Дезидерія Задора тощо.

Учасники зібрання вирішили підготувати відповідне звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів, доручити координацію комунікації та напрацювання проектів у сфері кіноосвіти, обміну досвідом, організації майстер-класів, відкритих лекцій, спеціалізованих курсів громадській організації «Закарпатська фільмкомісія», а також надати контактних осіб – представників навчальних закладів для проведення відповідних зустрічей.

Прес-служба Ужгородської міської ради

 

16 листопада 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів