На Закарпатті можлива надзвичайна ситуація транскордонного рівня

Оновлені новини від МНС про аварію на золотодобувній шахті в Румунії, у результаті якої до Тиси можуть потрапити важкі метали

 

26 листопада 2005 року близько десятої години ранку на території Румунії біля м. Борша на шахті“Байя-Борша”, що спеціалізується на видобутку поліметалів (золота), сталася аварія. Внаслідок цього в річку Цісла - притока річки Вішеу (Вішеул), яка в свою чергу впадає в річку Тиса (с. Хмелів Рахівського району), що протікає Закарпаттям, стався викид важких металів (ціанідів). Повідомлення про це надійшло в Державне управління екології та природних ресурсів в Закарпатській області 27 листопада 2005 року об 12 год. 22 хв. від Водного управління Сомеш-Тиса Національної Компанії “Води Румунії” (м. Клуж Румунія).
На даний час з огляду на можливе забруднення поверхневих вод річки Тиса на території Закарпаття призупинено водозабір зі свердловини в смт Великий Бичків Рахівського району та відкритого водозабору в Тячеві. З дозволу Тячівської райСЕС відновлено забір води зі свердловини глибиною 45 метрів (безпосереднє сполучення з водами в р. Тиса відсутнє) в с. Солотвино Тячівського району.
По даному питанню були проведені екстрені засідання Тячівської та Рахівської комісій ТЕБ та НС при райдержадміністраціях., у посиленому режимі працюють Управління екології та природних ресурсів, санітарно-епідеміологічна служба краю. Підрозділи Головного управління МНС України в Закарпатській області приведено у стан підвищеної боєготовності.
У результаті вжитих заходів, на гідрологічних постах Закарпатського облводгоспу організовано цілодобовий контроль за хімічним складом води на річці Тиса.
У районі, де річка Вішеу (Вішеул) впадає в Тису, працюють фахівці лабораторії Закарпатського облводгоспу та Державного управління екології та природних ресурсів області, які кожні чотири години відбирають проби води з річок та здійснюють їх хімічний аналіз. За результатами останнього дослідження хімічний аналіз проб води показав відсутність перевищень гранично-допустимої концентрації вмісту важких металів. Однак, згідно висновків лікарів Тячівської райСЕС у пробах води виявлено забруднення лужними речовинами.
Здійснюється постійний моніторинг ситуації: Держуправління екології та природних ресурсів й обласна СЕС проводять забір проб води з р. Тиса в створі впадіння р. Вішеу у р. Тиса та вниз за течією для проведення фізико-хімічних аналізів. З метою недопущення потрапляння води у систему централізованого водопостачання працівниками облСЕС ведеться відбір проб води у створах р. Тиса на території Рахівського, Тячівського, Хустського, Виноградівського, Берегівського та Ужгородського районів.
Подібні заходи введені з огляду на те, що з боку румунської сторони це вже не перша аварія на промислових підприємствах цієї країни з викидом важких металів у річки. Подібні ситуації вже траплялися у 2000 та 2004 роках, повідомляє Центр пропаганди ГУ МНС України в Закарпатській області.

 

29 листопада 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів