ПТАШИНИЙ ГРИП ПОКИ ЗАКАРПАТТЮ НЕ ЗАГРОЖУЄ

30 листопада в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему: „Пташиний грип: чим і наскільки ризикують закарпатці?”. Обговорювалася ситуація з проблемою курячого грипу в Україні, і в Закарпатті зокрема.

 

Вікторія Василенко, лікар-епідеміолог Закарпатської обласної санепідстанції повідомила, що наразі у Закарпатті захворювання на пташиний грип не було зареєстровано ні клінічно, ні вірусологічно. Щодо звичайного грипу у людей, то збільшення захворювання не перевищує межі звичних сезонних підйомів. Основне завдання епідеміологів сьогодні — попередити пташиний грип. На жаль, вакцини проти грипу птахів поки не вироблено. Водночас понад 8, 5 тисяч закарпатців вже зробили щеплення проти звичайного грипу. Обов’язково пройшли вакцинацію працівники птахогосподарств, підопічні інтернатів та інші. Більше половини щеплень зроблено за кошт бюджету, 3, 5 тисячі процедур оплатили підприємства для своїх робітників і майже 700 осіб здійснили вакцинацію за власні кошти. У середньому 1 доза протигрипової вакцини (наприклад, препарату „Інфлувак”) коштує 35-40 гривень. Дорослим вистачає 1 дози на сезон, дітям радять зробити щеплення двічі. За словами Вікторії Василенко, епідеміологи краю повністю готові побороти прояви грипу при перших же його симптомах. А наразі фахівці радять населенню дбати про власне здоров’я, зміцнювати імунітет, адже для людей пташиний грип становить загрозу саме у випадку його „зустрічі” зі штамами звичайного грипу та внаслідок мутації у результаті їх зіткнення в організмі.
Михайло Опаленик, директор обласної лабораторії ветеринарної медицини запевнив журналістів, що ветеринари постійно і уважно моніторять стан здоров’я тварин краю, відловлюють перелітних птахів для проведення аналізів, співпрацюють з місцевими мешканцями, постійно перевіряючи кров птахів із дворогосподарств. Незважаючи на високу вартість діагностики, лабораторією проведено 1655 досліджень домашніх і перелітних птахів. "У нас вірусу не виявлено,-- заявляє Михайло Опаленик,-- загрожувати області може перелітна птиця, а основний міграційний потік проходить через Одеську область." Проте працівники лабораторії ветеринарної медицини продовжують інформувати населення про небезпеку та можливі наслідки пташиного грипу: біля кожної сільради та навіть церкви у Закарпатті розміщують спеціальні інформаційні довідки. Заборонено ввіз м’яса без відповідних ветеринарних довідок, ведеться постійний контроль за якістю м’ясної продукції на ринках. Водночас Михайло Опаленик закликав усіх закарпатців вимагати у продавців м’яса відповідних документів та довідок про ветеринарно-санепідеміологічну експертизу. Особливо уважними доповідач закликав бути також із рибою. Відомі випадки, коли на ринках Закарпаття продавали контрабандно ввезену рибу з ящиків, на яких містився напис англійською „Корм для тварин”. Окремі підприємці маринують рибу у непристосованих підвалах, порушуючи норми та технологію, тому, купуючи товар, слід обов’язково цікавитися документами та ретельно оглядати продукцію.
Водночас, як повідомляє Український освітній центр реформ, пташиний грип становить глобальну небезпеку, і Світова організації охорони здоров’я ООН рекомендує урядам тримати в резерві достатньо антивірусних препаратів для вакцинації 25% населення. Окрім загрози для здоров’я людини, країни, в яких виявлено пташиний грип в різних його формах, можуть зазнати величезних економічних збитків. Вірус H5N7 у Нідерландах 2003 року змусив знищити 30 млн. птахів, внаслідок чого ця країна зазнала збитків на суму 500 млн. євро (повідомлення "CNN"). Інформування громадськості з цього питання є одним з найбільших пріоритетів на період кінця 2005 року – весни 2006 року, оскільки це час міграцій диких птахів, і ймовірність поширення вірусу є дуже високою.
Ветеринарна служба України зробила запит на суму 15 млн. гривень для закупівлі вакцини проти людського грипу. Галузь птахівництва стурбована можливими збитками у випадку поширення пташиного грипу в Україні.
Український освітній центр реформ інформує:
1). Ризик для людей, які не мають регулярних контактів з птахами, є вкрай низьким.
2). Якщо птиця, яку ви тримаєте, раптово захворіла або померла, то ви повинні негайно повідомити про це місцевого представника ветеринарної служби;
3). Слід уникати або звести до мінімуму контакти в птицею.
4) Слід мити з милом руки, взуття, обладнання та техніку, що перебували в контакті з птахами або пташиними екскрементами.
5). Якщо ви помітили хвору або мертву птицю, слід негайно повідомити про це місцеву ветеринарну службу.
6). При безпосередній професійній роботі з птицею слід використовувати особисте захисне обладнання (маски, рукавиці).
7). Ветеринарні служби повинні знищувати хворих птахів. Їхні тушки слід спалювати.
8). Керівники галузі птахівництва повинні звести до мінімуму кількість працівників, що безпосередньо працюють з домашньою птицею.
9). У господарстві птицю слід утримувати на закритих територіях з тим, щоб запобігти контактів домашньої птиці з дикими птахами.
10). Не приховуйте, якщо у вас в господарстві захворіла птиця. Зателефонуйте до ветеринарної служби. Ризик того, що ваша птиця, яка здається здоровою, може захворіти на смертельний пташиний грип є дуже високим. Крім того, вірус може передатися іншим птахам, а, можливо, і людям.
9). У випадку виявлення хворих птахів у вашому регіоні дотримуйтеся тимчасового карантину у вашій громаді.
10). Користуйтеся гарячими телефонними лініями та спеціальними номерами телефонів у ваших регіонах.
11). Не купуйте для приготування їжі живу птицю!
12). В жодному разі не купуйте птицю у приватних продавців чи на стихійних ринках!
13). Слід купувати птицю лише у добре відомих торговельних точках чи супермаркетах. Промислово оброблена продукція з пташиного м’яса, що продається у великих торгівельних закладах, є безпечною для вживання.
14). Птицю слід утримувати в гігієнічних умовах; пташине м’ясо слід готувати належним чином.
15). Яйця слід ретельно мити з милом.
16). Яйця слід добре проварювати (10 хвилин).
17). Якщо ви берете до рук продукцію з пташиного м’яса, слід часто мити руки з милом.
18). В жодному разі не можна торкатися хворих або мертвих птахів.

Пташиний грип серед диких птахів часто є безсимптомним, однак у домашньої птиці може виникати важке захворювання і загибель. Віруси пташиного грипу можуть інфікувати інші види тварин, а також людей. Люди заражаються пташиним грипом при тісному контакті з хворими свійськими птахами під час догляду за ними, забою та обробки.
Інфекція у свійських птахів може протікати безсимптомно, викликати зменшення яйценосності, захворювання дихальної системи, а також виражатися в гострій формі зі швидкою загибеллю птаха без яких-небудь попередніх симптомів.
Єдиним надійним захистом від поширення пташиного грипу у цей час є знищення всіх інфікованих птахів.
Пом’ятайте, що вірус пташиного грипу добре переносить глибоку заморозку і може зберігатися в заморожених тушках птахів до одного року. Вірус пташиного грипу миттєво гине при 100 °С, через 2-3 хвилини - при 65-70 °С, а при нагріванні до 50-60 °С - тільки через 30-40 хвилин.
Як попередити зараження людини:
- У випадку виявлення хворого чи мертвого птаха треба негайно сповістити про це ветеринарних працівників.
- Уникати контакту з захворілим чи мертвим птахом.
- Не купувати м’ясо птахів та інші продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі.
- Після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) і іншими продуктами птахівництва обов’язково ретельно мити руки з милом.
- Перед уживанням яєць ретельно мити шкарлупу мильною водою.
- Вживати в їжу продукти птахівництва тільки після термічної обробки: яйця потрібно варити не менш 10 хвилин, а м’ясо - не менш 30 хвилин при температурі 100 °С.
Як попередити зараження свійських птахів
В період загрози пташиного грипу для запобігання інфікування свійських птахів в індивідуальних господарствах необхідно всіх свійських птахів перевести на закрите утримання, а на подвір’ях установити пугала, тріщатки і т.п. для відлякування диких птахів. У цей час не рекомендується купувати живих птахів для розведення чи збільшення поголів’я.
Доглядати за домашньою птицею необхідно у виділеному для цього робочому одязі (халат, фартух, рукавиці). Під час прибирання приміщень для утримання птахів не слід приймати їжу, пити і курити. Періодично (2-3 рази на тиждень) обробляти попередньо очищене приміщення та інвентар (совки, мітли, лопати, цебра) 3 %-ним гарячим розчином каустичної соди чи 3 %-ним розчином хлорного вапна (хлораміну). Після дезінфекції пташника сідала і гнізда необхідно побілити двічі (з годинним інтервалом) свіжогашеним вапном.

 

01 грудня 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів