Подарунок до Великодня. Уряд змусив «Нафтогаз» зробити газ не дорожчим, а дешевшим на 300 грн

Подарунок до Великодня. Уряд змусив «Нафтогаз» зробити газ не дорожчим, а дешевшим на 300 грн
Обіцяного 15%-го підняття тарифу на газ не буде. Ще й дешевшим стане. З травня ціна на блакитне паливо зменшиться на 300 грн. Це сталося завдяки принциповій позиції Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

 

Так, на минулому тижні, на засіданні Кабінету міністрів, Прем’єр висловив обурення нахабством державної компанії НАК «Нафтогаз України», яка вирішила шантажувати українців підняттям тарифу у наступному місяці. 

На засіданні урядовці  обговорювали, що газовий монополіст всіма можливими шляхами домагається збільшення ціни на блакитне паливо. І це при тому, що він, згідно останнього моніторингу світового ринку, навпаки – дешевшає. І є можливість уникнути подорожчання.

Це спонукало Кабмін прийняти 3 квітня 2019 року Постанову №293, де «Нафтогазу» чітко дано вказівку продавати газ за дешевшою, а не дорожчою на 15% ціною.

Головним аргументом було те, що якщо промисловість купує блакитне паливо дешевше, населення не може платити більше. Також, очільник Уряду поставив ультиматум: якщо «Нафтогаз» відмовляється, то буде ініційована відставка голови правління компанії Андрія Коболєва.

«Я поставив жорстку умову монополісту «Нафтогазу» знизити ціну. Урешті-решт вони ухвалили рішення, що ідуть на зменшення цін на газ. Поки що у травні - мінус 300 грн. Ринки падають, я думаю, ця динаміка продовжиться. Це добра новина. Я радий, що у них запанував здоровий глузд», - зазначив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман

Рішення про зниження цін «Нафтогаз» прийняв у понеділок 22 квітня. Так, за дорученням Кабінету Міністрів державна компанія спільно з представниками Уряду розробила новий механізм визначення регульованої ціни, який дозволяє не тільки уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації з 1 травня 2019 року, а й зменшити її до рівня 8247 грн за тис. кубометрів (кінцева роздрібна ціна).

Яким буде цей механізм? Якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів є нижчою за встановлену в постанові КМУ №867 від 19.10.18 р., ціна для населення відповідно знизиться. Якщо ж ринкова вартість газу для промисловості зросте понад визначений урядом рівень, то ціна для населення залишиться на тому ж рівні.

 «Вони пішли на це. Крім того, у контракті було зобов'язання формувати більше власного видобутку, забезпечувати транзит», - зазначив очільник Уряду.

До того ж, у понеділок 22 квітня, в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV Прем’єр-міністр Володимир Гройсман наголосив, що Україна має позбутися будь-якої залежності від іноземних ринків, збільшуючи власний видобуток газу.

 

 

 

 

 

 

24 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів