Що чекає систему освіти в 2020 році

Що чекає систему освіти в 2020 році
На 2020 рік в Україні запланована низка реформ системи освіти. Взагалі-то не тільки освіти, однак сьогодні ми будемо говорити саме про освіту 2020.

 

На фоні подій, які зараз відбуваються в Україні, проблеми навчання школярів та студентів відходять на інший план. Однак це не означає, що їх не слід обговорювати! За сумнівною «незначущістю» така важлива сфера, як українська освіта, може непомітно для усіх відійти на другий, якщо не на третій план. І все ж недарма Отто фон Бісмарк колись сказав, що війни виграють не генерали, а шкільні вчителі. Важливість освіти, особливо в Україні зараз, переоцінити напрочуд важко. Поговоримо про очікувані в 2020 році реформи освіти? Попереджений, значить – озброєний!

Децентралізація освіти

Знайомі з поняттям децентралізації? По суті вона являє перерозподіл ресурсів (коштів, людських сил чи матеріальних цінностей) «від центру до периферії». Децентралізація в освіті являтиме собою переніс бюджету безпосередньо до закладів освіти або до мінімальних об’єднувальних структур. Простіше – фінансувати ВНЗ чи школу буде не безпосередньо Міністерство освіти та науки Україні, а районний чи обласний освітній виконавчий орган. Така система фінансування навчальних закладів освіти дозволяє уникнути «втрат» грошей (навмисних чи випадкових) по дорозі до закладу та більш ефективно їх розподілити на щось дійсно важливе.

Система «дуального навчання»

Ще одна запланована зміна в освіті-2020 – впровадження так званої системи дальності навчання. Її суть проста. Згідно з останніми даних, навчання у коледжі чи професійному технічному училищі обирає лише 30% від школярів після отримання середньої освіти. Цей показник є досить низьким у порівнянні з іншими країнами Європи. Погодьтесь, далеко не всім підліткам необхідно отримувати вищу освіту. Її цінність у сучасному українському суспільстві значно завищена. Отже, згідно з дуальною системою роботодавець має надати випускнику робоче місце й одночасно забезпечити його можливістю отримання профільної освіти (звісно, за бюджетний, тобто за кошт власне цього роботодавця). Тобто, студент буде працювати та навчатись одночасно. Якщо часу на написання всіх наукових робіт не буде вистачати, то можна скористатись одним із онлайн сервісів, які вже давно популярні в США та Великобританії, наприклад https://uk.edubirdie.com/. Так виграють всі сторони: компанія отримає освіченого співробітника з досвідом роботи, колишній школяр не «просиджує штани» на парах, а чітко розуміє, навіщо йому власне освіта (адже він ходить на роботу!). Держава економить бюджетні кошти. І всі задоволені.

Акцент на практику

Заплановане також зміщення вектору навчання. Як ви помітили з попереднього пункту, то учні коледжів та ПТУ будуть одразу вчитись і працювати. Але що робити зі студентами вищих навчальних закладів? Для їх навчання також плануються зміни. Замість написання будь-яких есе, курсових чи дипломних робіт, навіть із допомогою професіоналів сервісу uk.edubirdie.com/dissertation-writing-service, має бути максимальна кількість практичних занять. І не просто з 4-5 курсу, як це зазвичай відбувається зараз, а одразу з першого семестру навчання. Планується заохочувати студентів до практичних занять не тільки прямим наказом (що зараз зазвичай більше асоціюється із покаранням, аніж із навчанням), а й можливістю подальшого працевлаштування та збільшенням стипендії за активну практичну працю.

Зростання зарплатні

Майбутнє української освіти дуже тісно пов’язане із її фінансуванням. У 2020 році очікується черговий плановий підйом заробітної плати вчителів та співробітників освітньої сфери. Чи буде він значним ми поки не знаємо. Так й не відомо, чи буде взагалі, з огляду на сучасні буремні події в Україні. Достеменно зрозуміло одне: зарплатня вчителя в Україні на момент вкрай низька, навіть недостойна цієї важкої та творчої праці.

Законодавчі зміни

Усі вищенаведені пункти закріплені у так званій «Дорожній карті реформування освіти Україні». Це покроковий план реформ, проведення яких заплановано в Україні на 2019-2022 роки. Згідно з даним документом всі вищенаведені пункти будуть закріплені документально та стануть обов’язковими для реалізації. Також законом передбачено посилення автономії навчальних закладів, що призведе до збільшення свободи у розпорядженні коштами та кадровій політиці.

Достеменно сказати про те, що саме слід очікувати від освіти 2020 в Україні не може ніхто. У надто буремному, енергійному та стрімкому суспільстві ми з вами зараз знаходимось. Базовими та однозначно зрозумілими є наступні речі. По-перше, реформування системи освіти є вкрай необхідним. По-друге, українська система освіти є пережитком радянської, яка вже давно не відповідає базовим цінностям та принципам на які орієнтуються більш розвинуті країни. І третє – зміни не будуть швидкими. Вони можуть бути навіть непомітними. Однак це не означає, що їх немає! Ми закликаємо вас слідкувати вас за реформуванням майбутнього освіти України та долучатися до нього усіма можливими способами. Врешті решт це і наше майбутнє також!

 

26 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів