Медкабінети у школах, обстеження дітей, нове обладнання: на систему охорони здоров’я Ужгорода чекають численні новації

Медкабінети у школах, обстеження дітей, нове обладнання: на систему охорони здоров’я Ужгорода чекають численні новації
В Ужгороді розпочато активну роботу над реалізацією проекту міжнародної технічної допомоги «Підвищення рівня доступу до медичних послуг у містах Кросно та Ужгород».

 

Нагадаємо, грантовий проект реалізується  у партнерстві з містом-побратимом Кросно за кошти Євросоюзу у рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020». Підписали угоду у вересні 2018 року під час святкування 1125-ї річниці Ужгорода міський голова обласного центру Закарпаття Богдан Андріїв та віце-президент польського Кросно Броніслав Баран.

Основним завданням проекту є розширення доступу до системи охорони здоров'я: відомо, у Польщі медицина на більш високому рівні, ніж в Україні, тому реалізація гранту дозволить покращити надання медичної допомоги ужгородцям. Крім того, завдяки обміну досвідом буде проведено порівняльний аналіз у цих сферах в Ужгороді та Кросно, а також заходи, спрямовані на розширення доступу до медичних послуг. Зокрема, семінари з медичної освіти та надання першої допомоги будуть проводитися в школах і в Кросно, і в Ужгороді.

Також упродовж цього року в усіх ужгородських навчальних та дошкільних закладах проводитиметься облаштування медичних кабінетів, створюватимуть електронні картки з подальшим підключенням даних до медичного порталу. В усіх ужгородських школах учні (а це понад 15 тисяч дітей) пройдуть обстеження зору, слуху, обстеження на наявність серцево-судинних захворювань шляхом проведення кардіоваскулярних тестів з оглядом кардіолога та ЕКГ за потреби, проведуть і прік-тести на наявність алергії. Школам Кросно придбають обладнання для надання першої допомоги.

У рамках виконання грантового проекту відбулася низка зустрічей. Зокрема, у січні цього року у Кросно заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак, віце-президент Кросно Броніслав Баран, працівники муніципалітету Марцін Кустрон та Моніка Симбара, начальник управління міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міської ради Вікторія Тарахонич, начальник відділу міжнародного співробітництва цього управління Вікторія Білас детально обговорили, які заходи проведуть у рамках проекту.

Як і було погоджено під час зустрічі, в Ужгороді наразі тривають медичні профогляди, лікарі обстежують школярів, до кінця травня мають також видрукувати для шкільних лікарів методологічні рекомендації, які включатимуть вичерпну інформацію про профілактику та зміцнення здоров'я учнів.  Із вересня заплановано семінари та зустрічі з молоддю на теми, пов'язані з профілактикою залежностей та здатністю справлятися зі складними ситуаціями. Спілкуватимуться із старшокласниками про запобігання виникнення залежності, вміння справлятися зі складними ситуаціями, методи подолання апатії, пасивності, зневіри, обговорять також проблеми агресії в школі, небезпеки вживання так званих психотропних речовин, зокрема наркотиків, вживання алкоголю, тютюнопаління тощо.

Крім того, для обміну досвідом відбудуться візити медиків із Кросно до Ужгорода та ужгородських до Польщі.

Тривалість виконання проекту – 24 місяці. Головний партнер у Польщі – Гміна міста Кросно, українські партнери проекту - Виконавчий комітет Ужгородської міської ради та Благодійний Фонд розвитку транскордонного співробітництва.

Загальний бюджет проекту складає 468?174,72 Євро. ЄС забезпечує партнерам фінансування 90% бюджету у сумі 421?357,25 Євро.

 

 

07 травня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів