Перечинська мануфактура: такого сиру ви точно не куштували! (ФОТОРЕПОРТАЖ Ч.1)

Перечинська мануфактура: такого сиру ви точно не куштували! (ФОТОРЕПОРТАЖ Ч.1)
Сир із липою, евкаліптом, горіхом, помідором, чорний, червоний та синій сири – ви колись таке куштували? У закарпатському місті Перечин ось уже майже два роки працює Перечинська мануфактура, де виготовляють унікальні сири, які прийдуться до смаку навіть вибагливому гурману. Uzhgorod.net.ua дізнавався про роботу мануфактури та асортимент, який тут пропонують, у її власника Олексія Сінєльнікова. Запрошуємо!

 

Працює мануфактура неповних 2 роки. За цей час про неї дізналися не лише в області, але й за її межами: включають у гастротури, радять друзям та знайомим.

Як зізнається власник сироварні Олексій Сінєльніков, основна його мета – щоб у Перичин приїжджали з різних міст спеціально за сиром. Зараз сюди уже їдуть туристи, а сироварню включають у екскурсійні маршрути. Куштували тутешній сир і закордонні гості: білоруси, німці, чехи, словаки, французи та інші були вражені смаками та їх розмаїттям. А українці все частіше замовляють продукцію до столу поштою. 

"Одна справа зварити сир, інша – щоденно доглядати за ним, щоб він став смачним. Тому перш за все запрошую до підвалу", – каже пан Олексій.

Зберігати сири потрібно у спеціальному місці при температурі 10-12 градусів. Підвал Перечинської мануфактури, де визрівають сири, розташувався у доволі неординарному місці – це територія колишньої військової частини, яку розформували, а майно передали у комунальну власність. Раніше це був засекречений командний пункт – про це свідчить навіть дах будівлі: він вкритий землею та рослинністю. Однак прибирати це маскування не поспішають і зараз, адже це слугує своєрідним "термосом": взимку допомагає тримати тепло, а влітку – холод. 

Зараз сиру тут мало – після зимової паузи саме варять молодий, який і визріває на полицях. Мануфактура переробляє 1000 літрів коров'ячого молока на тиждень, а невдовзі планують збільшити кількість до 1600 літрів. А віднедавна почали робити сир і з козячого молока. Щоправда, у менших кількостях.

Пан Олексій наводить приклад: 2 синіх і 6 класичних головок сиру – це півтонни молока. Вражаюче, чи не так? Однак сировар каже: "Сир – це стрибок молока у вічність".

Сири Перечинської мануфактури часто авторські. Пан Олексій не боїться експериментувати зі смаками й постійно пробує щось нове: то липу додасть, то евкаліпт, то помідори чи горіх. До речі, за словами пана Олексія, сир із липою не роблять ніде у світі – він унікальний!

Є тут сир, що однозначно здивує своїм виглядом: він як зовні, так і всередині чорний. Усе завдяки додаванню чорнил каракатиці. 

"Ми готували цей сир вперше на одне з весіль. Нас попросили здивувати гостей, тож почали експериментувати. Сирна тарілка виглядала і справді вражаюче. Пробували й інші барвники: шовковицю, чорницю, активоване вугілля, але ніщо так не фарбувало у чорний, як чорнила каракатиці. Хочемо ще спробувати використати бузину – кажуть, вона теж дає чорний колір".

"Ми не копіюємо голландські, італійські сири, а відштовхуємося від своїх умінь та навичок, експериментуємо і записуємо". 

Експериментувати тут люблять. Особливо – з кольором. Чорний, синій, червоний, зелений сир – і все завдяки натуральним добавкам, як-от синій та зелений молочний чай, домашнє закарпатське вино тощо. Сир вимочують навіть у пиві! А ось тут на поличці ціла головка обкатана у виноградному листі. 

Ще один неперсічний сир – Діаманти Карпат. Це невеличкі сирні кульки, які одразу ж привертають увагу відвідувачів.

У виробництві сирів тут стараються використовувати локальні продукти. В ідеалі – з Перечинського району. От у цьому сирі є турянський часник.

Натертий часник та сіль додають до сирного зерна і формують невеличкі кульки. Їх обвалюють у солодкій добронській паприці, в іншому варіанті використовують сушену цибулю і трошки гострого перцю. 

Смаків, як не дивно, не патентують: "Я такий ентузіаст у цій справі, що охоче ділюся своїми рецептами і не роблю з цього таємниць, бо вважаю, що все одно хтось може рано чи пізно до цього дійти. Коли минулого року у Перечинській мануфактурі завершували візит по сироварнях західної України, про нас сказали, що ми найбільш відкриті".

Мануфактура не просто відкрита, а ще й слідкує за якістю своїх товарів: фермери, в яких купують молоко, щомісяця надають довідку про його стан, а раз на квартал мануфактура проводить лабораторний аналіз усіх сирів та ще роблять по 10 змивів із обладнання. Тож у якості сиру будьте впевнені.

Матеріал підготовано у рамках прес-туру до Перечинської ОТГ, організований Закарпатським РВ АМУ.

Ксенія Шокіна спеціально для Uzhgorod.net.ua

Фото автора

Продовження у наступній публікації

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

15 травня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів