Декан хімфаку УжНУ Василь Лендєл: Перспективи теперішніх випускників факультету вражають

Декан хімфаку УжНУ Василь Лендєл: Перспективи теперішніх випускників факультету вражають
Хімічний факультет УжНУ готує професіоналів своєї справи з 1946 року. За час свого існування він дипломував понад 4300 хіміків та більше 500 екологів, які успішно працюють у різних галузях науки, освіти, народного господарства та промисловості. Сьогодні факультет складається із 5-ти кафедр: органічної хімії; неорганічної хімії; екології та охорони навколишнього середовища; фізичної та колоїдної хімії; аналітичної хімії. Детальніше про сучасний хімічний факультет для цьогорічних вступників напередодні професійного свята – День хіміка – нам розповів декан, доктор хімічних наук, професор кафедри органічної хімії Василь Лендєл.

 

– Чому Ви обрали фах хіміка, яка була Ваша мотивація?

Я закінчував школу в роки, коли на державному рівні йшлося, зокрема, і про «хімізацію народного господарства», тож хімія була перспективною наукою. У Сваляві було відкрито технікум, де можна було вступити на спеціальність «аналітична хімія». Так я прийняв рішення, після 8 класу сільської школи, продовжити навчання саме там. Хоча, насправді, я мріяв стати художником. Коли навчався у 6 класі, мої роботи зайняли 3-тє місце на конкурсі в Києві і мене нагородили поїздкою в літній табір для обдарованих дітей біля моря «Молода гвардія». А після закінчення технікуму я склав «на відмінно» іспит і вступив до університету. Потім на мене чекали аспірантура, викладацька праця. І ось зараз я вже більше 20-ти років декан хімічного факультету.

– Які нововведення чекають на абітурієнтів цьогоріч?

До вступної кампанії-2019 на нашому факультеті нововведень не готуємо. Для вступу на спеціальності «середня освіта (хімія)» та  «екологія» абітурієнтам необхідно здати ЗНО з української мови та літератури, хімії, біології чи математики, а на спеціальність «хімія»: українську мову та літературу, хімію, математику чи іноземну мову.

– На які спеціальності набиратимете у 2019 році?

Хімічний факультет УжНУ проводить підготовку здобувачів вищої освіти за освітніми ступенями «бакалавр» та «магістр».  

На освітній ступінь «бакалавр» за спеціальностями:

- «середня освіта (хімія)»;

- «хімія»;

- «екологія».

На освітній ступінь «магістр» за спеціальностями:

- «середня освіта (хімія)»;

- «хімія»;

- «екологія». 

–  Які перспективи працевлаштування випускників хімічного факультету?

Перспективи теперішніх випускників вражають, адже тільки на Закарпатті відкрито 7 заводів, які потребують випускників хімічного факультету – хіміків та екологів. Навіть зараз до мене звертались працедавці з пропозиціями про працевлаштування наших студентів. Проте, мені нема кого рекомендувати – всі студенти, які бажають працювати, вже мають місце роботи. Тож проблем з працевлаштуванням точно немає. На 4 курсі близько 70% студентів вже працевлаштовано і після закінчення університету їм не треба турбуватися про пошук роботи. Часто роботодавці йдуть на зустріч студентам і створюють для  оптимальний графік роботи. Студенти, які мають намір працювати, зможуть навчатися за індивідуальним планом. 

Наші випускники успішно працюють і в освітніх закладах. Випускники хімічного факультету направляються на роботу вчителями шкіл, технікумів, коледжів, фахівцями-експертами на митниці, в екологічні та хімічні лабораторії різних підприємств. Студенти, які виявили нахили і здібності до науково-дослідної роботи, продовжують навчання в аспірантурі, яка відкрита при кожній кафедрі.

Отже, з радістю запрошуємо до свого колективу всіх, хто щиро прагне присвятити своє життя захоплюючому і надзвичайно цікавому світу хімії та екології, розширюючи наукові горизонти новими геніальними відкриттями.

Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

21 травня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів