Зростає попит на деякі спеціальності природничих підрозділів УжНУ

Зростає попит на деякі спеціальності природничих підрозділів УжНУ
В УжНУ триває вступна кампанія. Медіацентр поцікавився ситуацією на 16 липня на хімічному, біологічному, географічному та фізичному факультетах.

 

Більшість вступників традиційно із заходу країни та Закарпаття зокрема. Але є абітурієнти й із більш віддалених областей.

Найпопулярніший серед факультетів природничого спрямування – біологічний. Тут прийняли вже зо дві сотні заяв від охочих. Набирають вступників на спеціальності «Середня освіта (Біологія та здоров’я людини)», «Біологія», «Садівництво та виноградарство». Географія вступників – переважно із західних областей, хоча є й зі Сходу. Переважно сюди вступити хочуть дівчата, багато заяв мають перший пріоритет. Є й відмінники ЗНО з 200 балами.

Абітурієнтка Вікторія Сасин подала заявку саме на цей факультет. Дівчина каже: «Обрала «Середню освіту (Біологію)», бо хочу бути вчителем у школі. Вирішила вчитися в УжНУ, бо сама із Закарпаття і здобувати освіту хочу близько від дому. В УжНУ прийшла із першим пріоритетом, тож сподіваюся, що тут і залишуся».

На фізичному факультеті вже прийняли понад 230 заяв – як порівняти з минулим роком, побільшало високих пріоритетів. Цікаво, до речі, що фізику для себе обирає все більше дівчат.

Анатолій Сусла

Анатолій Сусла

«Цього року найпопулярніші спеціальності – «Біомедична інженерія» (тут торік була лише закрита пропозиція, сьогодні ж маємо відкриту і бачимо результат – понад 40 заяв із 1 і 2 пріоритетом). Друга за популярністю – «Кібербезпека» (понад 60 заяв, 7 із яких – із першим пріоритетом). Популярна і спеціальність «Телекомунікації та радіотехніка», де так само вступники ставлять високі пріоритети. Також триває набір на спеціальності «Середня освіта (Фізика)», «Фізика та астрономія», «Прикладна фізика та наноматеріали», «Мікро-, наносистемна техніка». Заяви подають не лише із Закарпатської області, а й Київ, Миколаїв, Вінниця, Рівне, Львів, Харків, Суми. А серед вступників є такі, що мають конкурсні бали за ЗНО 193, 198 та 200», – каже відповідальний секретар відбіркової комісії фізичного факультету Анатолій Сусла.

Не втрачає позицій і геофак – тут обробили вже 130 заяв. Набирають за напрямками «Географія» та «Середня освіта. Географія», «Науки про Землю», «Лісове господарство» та «Садово-паркове господарство», а найпопулярнішою спеціальністю наразі є «Геодезія та землеустрій». Заявок орієнтовно стільки ж, як і торік, кажуть у приймальній комісії. Абітурієнти з високими балами виставляють географічному перші пріоритети.

Представниця приймальної комісії хімфаку

Представниця приймальної комісії хімфаку

На хімічному активність трохи менша: на «Середню освіту (Хімія)» опрацювали 18 заяв, на «Хімію» їх прийняли 34, а найпопулярніша «Екологія» – тут подано вже 45 заяв. Більшість вступників, як і на географічному, – представники західної України. І так само є абітурієнти з високими балами за ЗНО.

Нагадаємо, що цього року тільки четверо випускників закарпатських шкіл склали ЗНО на 200 балів. А от Львівщина мала 41 випускника-двохсотбальника. Найбільша ж кількість розумників у Київській області – там ЗНО на 200 склали 63 учні. Найменше – у Кропивницькій області. Там найвищий бал здобула лише одна школярка.

Ксенія Шокіна, Медіацентр УжНУ

 

17 липня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів