Закарпатським дітям розповіли про їхні права і як їх відстояти

Закарпатським дітям розповіли про їхні права і як їх відстояти
Новий навчальний рік 2019-2020 у Закарпатській області розпочався з правових уроків - дітям розяснювали про те, які права вони мають і як себе можуть захистити.

 

Право на освіту, медичну допомогу, право на захист від образ та приниження. Те, без чого не можливе життя у цивілізованій країні. Учням шкіл у всіх областях України, на Закарпатті зокрема, фахівці системи безоплатної правової допомоги у рамках проекту «Я маю право» розповідають про права та як їх відстояти.  

 

Дитина, у якої батько є депутатом, чи дитина, у якої батько - вчитель, високого чи низького зросту – рівні у своїх правах. Так має бути і про це нагадують такі міжнародно-правові документи, як Декларація прав дитини (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_384) та Конвенція про права дитини (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_021). Зокрема, згідно зі статтею 2 Конвенції про права дитини всі діти, незалежно від їх раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, соціального походження, – рівні у своїх правах. Держава не може порушувати жодне з прав. Держава має активно пропагувати права дитини. Під час правопросвітницьких заходів про це також нагадують фахівці системи безоплатної правової допомоги.

Минулого тижня у всіх регіонах краю фахівці системи БПД грали із учнями у правові ігри, спілкувались на серйозні теми, розповідали, куди звертатись, якщо права дітей порушують. Фахівці нагадали дітям про їхні права. До прикладу: право на повноцінне харчування, право на відпочинок  і розваги,  право на освіту, на отримання інформації, право на захист від примусової правці, право на захист від образ та приниження. Водночас звернули увагу, що не варто забувати і про обов’язки. Зокрема нагадали такі правила:

·       Поводити себе так, щоб своєю поведінкою не порушувати права інших людей.

·       Поважати і любити тих, хто тебе оточує.

·       Цінувати і піклуватись про своє здоров’я.

·       Не ображати і не принижувати інших.

·       Бути старанним учнем та інші правила.

Перевірити, чи діти запам’ятали свої права, вдалося завдяки карті «Прав дитини». На черзі - заходи про цькування і як вберегти себе від цього: з 16 по 20 вересня,  у межах правопросвітницького проекту «Я маю право» відбудеться Всеукраїнський тиждень з протидії булінгу. Під час правопросвітницьких заходів учасників освітнього процесу інформуватимуть про запровадження адміністративної відповідальності за вчинення булінгу (цькування) і не лише.

Звернутися по допомогу можна до фахівців найближчих місцевих центрів чи бюро правової допомоги на Закарпатті.  Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).  

 

11 вересня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів