Із 1 жовтня 1, 2 та 5 копійок виходять з обігу: що робити з дріб’язком

Із 1 жовтня 1, 2 та 5 копійок виходять з обігу: що робити з дріб’язком
Монети 1, 2 та 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні та будуть вилучені з готівкового обігу з 1 жовтня 2019 року. Також з обігу поступово виводитиметься монета номіналом 25 копійок, яка поки залишиться платіжним засобом. Але ті монети номіналом 25 копійок, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад у обіг і поступово їх ставатиме все менше.

 

Про це інформує Національний банк України.

"З 1 жовтня 2019 року українці більше не зможуть використовувати монети 1, 2 та 5 копійок для здійснення розрахунків готівкою, – сказав Голова НБУ. – Але це не привід для хвилювання. Упродовж наступних трьох років усі зможуть обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів у банках та у Національному банку".

Обміняти монети дрібних номіналів громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно на монети та банкноти інших номіналів у сумах, кратних 10 копійкам, упродовж наступних трьох років:

  • упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2020 року включно – в усіх відділеннях українських банків; упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2022 року включно – у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль).

Вилучені з обігу монети номіналами 1, 2 та 5 копійок будуть утилізовані Національним банком через знищення на них мотивів зображень на спеціальному обладнанні, а метал піде на переплавку.

Рішення про вилучення дрібних монет з обігу – це частина комплексного рішення з оптимізації номінального ряду банкнот та монет гривні.

"У перспективі банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів. Так він наблизиться до найпоширенішої світової практики: усього залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот. Це зробить готівкові розрахунки зручними, простими та комфортними", – пояснив Сергій Холод, голова НБУ.

Ключові причини та переваги вилучення з обігу монет дрібних номіналів:

  • Зручність для користувачів.

Надто велика різноманітність банкнот і монет призводить до плутанини в гаманцях та зайвого часу під час здійснення розрахунків.

Завдяки цьому рішенню середня кількість монет на одного українця зменшиться на третину. Як наслідок, готівкові розрахунки стануть простішими.

  • Економічна доцільність.

Монети номіналами 1, 2 та 5 копійок майже припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги. Крім того, суттєво зросла роль безготівкових розрахунків та змінилася поведінка споживачів.

До того ж такі монети майже не повертаються з обігу до банківської системи.

  • Економія для держави і бізнесу.

Зокрема, вартість виготовлення монет 1, 2 та 5 копійок значно перевищує їхню номінальну вартість.

Держава зможе економити понад 90 млн гривень на рік завдяки зменшенню витрат Національного банку на їхнє виготовлення та оброблення.

До того ж заклади торгівлі, громадського харчування, транспорту та банки також не витрачатимуть кошти на інкасацію та обробку монет.

Правила заокруглення:

Як наголосив директор Департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко, для полегшення готівкових розрахунків в Україні можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) до сум, кратних 10 копійкам.

Заокруглення відбуватиметься за простим математичним правилом:

  • якщо сума розрахунку закінчується на 1, 2, 3, 4 копійки, вона заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0; якщо сума розрахунку закінчується на 5, 6, 7, 8, 9 копійок, вона заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0.

Якщо йдеться про безготівковий розрахунок, то заокруглення не відбуватиметься.

"Цей механізм є комфортним та не завдає незручності покупцям та продавцям. Досвід інших країн, які вводили подібні правила розрахунків, зокрема Угорщини та Чехії, свідчить про дотримання принципу справедливості при заокругленні", – зауважив він.

З часу запровадження вказаного механізму у липні 2018 року низка підприємств торгівлі та сфери послуг надають покупцям чеки із зазначенням суми до заокруглення та після заокруглення, інші – використовують власні бонусні програми лояльності (індивідуальні гаманці), куди зараховуються решта копійок у разі згоди покупця.

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

29 вересня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів