Від комуналки до економіки: ужгородці переймали досвід Львова

Від комуналки до економіки: ужгородці переймали досвід Львова
Заступник Ужгородського міського голови Василь Гомонай, депутат міської ради, директор КП "Ужгородський муніципальний транспорт" Віталій Готра та працівники різних структурних підрозділів міської ради наприкінці минулого тижня перебували у Львівській міськраді за програмою обміну досвідом.

 

Як розроблялася Стратегія розвитку Львова, як змінювалися підходи до бачення розвитку міста впродовж останнього десятиліття, звітування про виконання Стратегії, соціологічні вимірювання результативності розповів депутат Львівської міськради, керівник програми стратегія КУ Інститут міста Андрій Пундор. Так, останнім часом узято напрямок на розвиток у Львові креативної економіки – це має бути місто креативних індустрій, яке приваблює, виховує, концентрує й утримує креативних людей.

Про роботу управління «Секретаріат ради» Львівської міськради розповів його начальник Юрій Лукашевський. Цей підрозділ займається не лише забезпеченням роботи депутатів, організацією сесій, а й розвитком громадського сектору, залученням громади до прийняття рішень, зокрема проєктами громадського бюджету, конкурсами на соціально-культурні проєкти. До складу Секретаріату входять і відділ правового забезпечення та зовнішніх зв’язків, сектор громадських слухань, відділ контролю та інформаційно-технічного забезпечення, відділ висвітлення роботи ради тощо.

Про особливості формування і видатки міського бюджету Львова розповіла депутат, голова постійної комісії фінансів та планування бюджету Вікторія Довжик. За її словами, місто є найбільшим із українських муніципалітетів клієнтом Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), випускає облігації внутрішньої місцевої позики Львова. Скажімо, на компенсацію за перевезення пільговиків транспортом міських маршрутів передбачено 245 мільйонів гривень.

Досвідом проєктів громадського бюджету поділився керівник відділу громадського партнерства Орест Файфурка, за напрямками вони поділяються на освітні та інші, найбільша конкуренція серед великих проєктів. Подавати проєкти громадського бюджету і голосувати можуть не лише ті, хто зареєстрований у Львові, а й ті, хто в місті народився, працює або має нерухомість.

Довідник активного львів’янина представила депутат, голова постійної комісії законності, депутатської діяльності та свободи слова Львівської міськради Юлія Гвоздович. Вона розповіла, зокрема, про підстави для громадян виступити на сесії міськради, Дитячу дорадчу раду, студентського мера та молодіжних депутатів, плани запровадити молодіжного омбудсмена тощо.

Другого дня програми ужгородці знайомилися з досвідом реформи та відносин у житлово-комунальній сфері, співпраці з ОСББ, програмами енергоефективності на семінарі з головою правління Асоціації ОСББ «Лучани» з міста Луцьк Юлією Сабатюк. Тренерка розповіла про новації закону про ЖКГ – основні реформи, моделі договорів, тарифи, значимість регіонального центру з енергоефективності, що потрібно, аби потрапити до числа перших 300 ОСББ, які зможуть отримати 70% відшкодування на заходи з енергоефективності від державного фонду.

Можливість ознайомитися з кращими практиками роботи, обмінятися досвідом Ужгорода та Льовова забезпечив Міжнародний республіканський інститут (IRI).

Джерело: прес-служба Ужгородської міської ради

 

21 жовтня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів