Михало Рівіс: «Майже мільйон євро виділив Євросоюз на вивчення ситуації в Солотвині»

Михало Рівіс: «Майже мільйон євро виділив Євросоюз на вивчення ситуації в Солотвині»
Голова Закарпатської обласної ради, співголова Європейського об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА (ЄОТ ТИСА) Михайло Рівіс сьогодні під час пресконференції розповів про старт проєкту, покликаного вивчити ситуацію в Солотвині.

 

«Ситуація з карстовими проваллями – це техногенна надзвичайна ситуація всеукраїнського рівня, – такими словами розпочав пресконференцію М. Рівіс. – На жаль, як тільки активні процеси завершилися – про нас усі забули. Тоді, ще в 2014 році, ми почали шукати варіанти залучення європейських коштів, щоб спробувати вирішити пролему. Почалися випадки виливання в Тису соленої води, що почало загрожувати всьому Європейському регіону. Завдяки допомозі наших угорських колег нам вдалося в 2016 році запросити безпекову комісію ЄС безпосередньо на Солотвинський солерудник. У роботі цієї місії нам допомагало МЗС України, представництво України в ЄС, Закарпатська ОДА та обласна рада сприяли роботі комісії, але найбільшим нашим лобістом було Міністерство закордонних справ Угорщини».

Як наслідок, зі слів М. Рівіса, був розроблений комплекс заходів, які й почали втілювати в життя. Було створено спеціальну організацію – Європейське об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА (ЄОТ ТИСА), до якої увійшли Закарпатська обласна рада та Саболч-Сатмар-Березька область (це об’єднання, до речі, є унікальним у своєму роді – єдине, що має в своєму складі представника держави-не члена ЄС).

«Завдяки підтримці друзів з Угорщини був підготований проєкт і поданий на розгляд Європейського союзу. Як наслідок, проєкт під назвою «Екологічна оцінка можливостей відновлення природних ресурсів у Солотвино з метою запобігання подальшому забрудненню басейну Верхньої Тиси через підготовку комплексної системи моніторингу РЕВІТАЛ1» був схвалений і отримав фінансування ЄС в рамках проекту HUSKROUA, загальна його вартість – 1 млн 75 тисяч євро, з яких внесок ЄС становить 968 тис євро.

29 серпня поточного року була підписана грантова угода , 1 вересня проєкт фактично стартував і тривтаиме 24 місяці – до 1 вересня 2021 року. 

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

28 листопада 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів