Плануєте зимову риболовлю? Спершу ознайомтеся з правилами безпеки

Плануєте зимову риболовлю? Спершу ознайомтеся з правилами безпеки
Тільки-но дозволяє погода, дорослі й діти поспішають влаштувати зимові розваги на льоду: зимову риболовлю, катання на ковзанах або санчатах. Однак в усіх цих випадках не варто забувати, що крига здатна приховувати в собі небезпеку. Якщо лід тонкий, людина може провалитися в крижану воду. Тож рятувальники Закарпаття закликають громадян не ризикувати власним життям і дотримуватися нескладних правил безпеки.

 

Виходити на лід можна лише тоді, коли його товщина досягне 7 см; для влаштування ковзанки – не менше 10-12 см.  Вельми небезпечно на водоймі випробовувати лід на міцність ногою. Найкраще це робити за допомогою палиці.

Виходити на кригу і йти по ній безпечніше там, де вже пройшли люди (по їх слідах чи стежках). Якщо хтось виходить на лід першим, необхідно подивитися, чи не просів лід, бо він завжди тонший там, де впадають теплі стічні води промислових підприємств, ростуть кущі чи очерет, де швидка течія та б’ють джерела. Варто остерігатися місць, де крига покрита снігом. Сніг, який покрив лід, діє як ковдра – під снігом крига наростає повільно. 

Затятим рибалкам слід пам’ятати, що взимку ловити рибу поодинці ризиковано. Краще зібрати групу з кількох людей, попередити рідних про свої наміри та на водоймі влаштувати лунки на безпечній відстані одна від одної. Якщо група осіб пересувається по льоду, їм слід іти ланцюгом, інтервал повинен бути не менше 5 м. Рибалці обов’язково треба мати при собі міцну мотузку завдовжки 15-20 метрів із петлею на одному кінці та півкілограмовим вантажем на іншому, два цвяхи або ніж – усе це допоможе вибратися на лід, якщо раптом людина провалиться у воду.

Верхній одяг не слід застібати щільно, а лямки від рюкзака треба надіти на одне плече: тоді в разі небезпеки в особи буде можливість швидко звільнитися від них. І кожній людині треба пам’ятати, що категорично забороняється вживати до та під час відпочинку на льоду алкогольні напої чи інші наркотичні або психотропні речовини. Якщо треба зігрітися, краще випити з термоса гарячого чаю або кави.

 

У ДСНС України у Закарпатській області

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

21 січня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів