Ліс роститимуть за сучасними технологіями: закарпатцям розповіли, як це діятиме

 Ліс роститимуть за сучасними технологіями: закарпатцям розповіли, як це діятиме
Сучасний комплекс з вирощування посадкового матеріалу із закритою та відкритою кореневою системами вже згодом з'явиться на Закарпатті. Про це сьогодні розповіли на спеціальній конференції, приуроченій відкриттю проєкту.

 

Сьогодні, 5 лютого, в конференц-залі Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства відбувся семінар Міжнародного проєкту з розширеного відтворення лісів, а також про перспективу облаштування сучасного лісового розсадника.

Сьогодні, 5 лютого, в конференц-залі Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства відбувся семінар Міжнародного проєкту з розширеного відтворення лісів, а також про перспективу облаштування сучасного лісового розсадника.

Участь у заході взяв в.о.начальника ЗОУЛМГ Ігор Коцур, перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто, Генеральний Консул Словацької Республіки в Україні, дипломат з економічних питань Даніель Чабан, директор Ужгородського лісгоспу, Менеджер проєкту HUSKROUA Василь Кий, начальник управління зовнішньоекономічних зв’язків, інвестицій та транскордонного співробітництва Закарпатської ОДА Роман Хайнас, начальник Ів. Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк, Голова ГО «ФОРЗА» Леся Лойко.

Загалом зібралося понад 40 представників лісогосподарських установ із Закарпаття, Івано-Франківщини та Прешовського краю.

Відкриваючи засідання Ігор Коцур відмітив, що нарешті розпочалося виконання великого транскордонного інфраструктурного проєкту «Шляхи до здорових лісів: посилення стійкості, життєздатності й адаптаційної спроможності лісів в прикордонних регіонах України та Словаччини», який впроваджується в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 та співфінансується Європейським Союзом, до якого лісівники йшли понад 2 роки.

Проєкт спрямований на посилення стійкості та спроможності адаптуватися до зміни клімату лісових насаджень Закарпатської, Івано-Франківської областей та Пряшівського краю, які в останні часи зазнають значних пошкоджень від вітровалів та вітроломів, комах-шкідників та хвороб, що призводить до всихання і втрати ялинових, ясеневих та буково-дубових деревостанів на значних територіях.

Головний партнер - ДП «Ужгородське лісове господарство», партнери проєкту

Державні ліси Татранський національний парк (Словаччина)

ДП «Вигодське лісове господарство» (Україна)

Ліси міста Спішська Бела (Словаччина)

Ліси міста Кежмарок (Словаччина)

Агентство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА» (Україна)

Загальна вартість проєкту для України - понад 2 млн євро.

Зокрема, в Ужгородському лісництві ДП «Ужгородське лісове господарство» планується створення першого в області сучасного лісового розсадника з інноваційною теплицею для вирощування посадкового матеріалу основних лісотвірних порід дерев та кущів із відкритою та закритою кореневою системами, стійких та адаптованих до проявів зміни клімату. Вирощені саджанці з підвищеною приживлюваністю використовуватимуться лісовими господарствами Закарпатської області для створення більш екологічно стійких лісових насаджень з кращими адаптивними властивостями до впливу зміни клімату.

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

05 лютого 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів