Цікаво знати: міфи, які призводять до неправильного догляду за кімнатними рослинами

Цікаво знати: міфи, які призводять до неправильного догляду за кімнатними рослинами
Ми звикли доглядати за домашніми рослинами, користуючись загальноприйнятими способами. Які з них є помилковими і лише заважають їм розвиватися, розповімо далі.

 

Рослини повинні стояти на підвіконні

Насправді, розташовувати їх можна у будь-якому місці, лише б підходили умови — освітленість, температура, вологість. Іноді підвіконня — не найкраще місце. Більшості домашніх квітів не потрібні прямі сонячні промені, вони викликають опіки на листочках. Тому вікна з південного боку — не найкращі місця для квітів у літній час. Вдень зелених вихованців доведеться захищати від сонця або прибирати. Також шкідливі протяги, тому взимку уважно слідкуйте, чи не стоїть квітка на шляху холодного повітря з щілин або відчиненого вікна.

Є види, які добре почуваються всередині квартири, навіть у затінку. Квіти, які зростають високими, такі як фікус каучуконосний, заміокулькас, сансевієрія, папороті розташовують на підлозі у великих вазонах як елементи інтер'єру. Розташовуйте квіти на полицях, стелажах і у підвісних кашпо. Гарної освітленості вимагають лише ряболисті види, які у затінку втрачають забарвлення. Поставте поруч спеціальну лампу. Вона збільшить тривалість світлового дня і тоді строкату рослину теж можна буде не ставити на підвіконня.

Вносити більше добрив

Підживлення потрібні у період зростання, вегетації рослин. Як і полив, вони корисні, коли їх проводять правильно.

Якщо у горщику свіжий доречний ґрунт, і рослина активно розвивається, то підживлення може і не знадобитися. Для тих квітів, які щороку пересаджують, підживлення потрібні у короткий проміжок часу — додати поживних речовин до чергової пересадки. Якщо квітка доросла, і пересадка їй потрібна раз на 2-3 роки, тоді частіше її підживлюйте згідно з інструкцією.

Навесні і влітку можна підживлювати практично всі квіти, а з настанням зими залиште підгодівлю лише тим, які продовжують квітнути. У період спокою добриво може навіть завдати шкоди рослинам.

Чим частішою є пересадка, тим краще рослина зростатиме

Пересадка буває плановою та позаплановою. Планову роблять для молодих рослин раз на рік, навесні або на початку літа, перед бурхливим зростанням, а для дорослих — раз на 2-3 роки. Позапланову пересадку влаштовують за необхідності, якщо коріння сильно розрослося і горщик став замалим, або листя починає засихати. Тоді свіжий ґрунт допоможе врятувати ситуацію.

Пересаджувати рослину частіше без необхідності не можна, це у будь-якому випадку стрес для неї. Навіть якщо робити все обережно, все одно частина коріння пошкоджується. А ще свіжий ґрунт, багатий на корисні речовини, тонізує і стимулює зростання, виводить рослину із стану спокою. Після пересадки їй потрібні догляд і турбота: не слід її пересувати, варто обережно поливати, не заливаючи, і не треба ставити рослину на яскраве світло.

Рослини потрібно тримати у теплі

Більшість видів рослин надають перевагу кімнатній температурі повітря або трохи вищій за неї. Мало тих, які добре переносять спеку і прямі сонячні промені без втрати зовнішнього вигляду — жовтих, сухих кінчиків, опалого листя.

Тепло для квітів — це відсутність протягів та підтримання приблизно однакової температури під час зростання і квітнення. А для рослин у період спокою температуру утримання знижують до 10-12 градусів. За таких умов у них з'являються зав'язі бутонів для майбутнього пишного квітнення.

Поливати потрібно часто

Поливати рослини потрібно у міру необхідності. Досвідчені квітникарі радять — краще недолити, ніж перелити. Якщо постійно рясно поливати рослини, коріння не встигатиме вбирати вологу. Воно почне загнивати і квіти загинуть. Завжди перевіряйте ґрунт зверху. Полив необхідний, якщо його верхні 2-3 см будуть сухими. Кактуси і сукуленти переносять навіть короткочасну відсутність поливу, у них запас вологи зберігається у листі і стеблах. Їх поливають рідко.

Влітку води потрібно більше, ніж взимку, тому з настанням осені поступово скорочуйте її кількість. Деякі види квітів взимку поливають раз на місяць, щоб забезпечити період спокою. Для того, щоб вода не накопичувалася внизу земляної грудки, під час пересадки кладіть у горщик шар керамзиту. Він всмоктуватиме надлишок вологи з ґрунту.

Краще поливати рослини у піддон

Не варто обприскувати і поливати зверху ті види рослин, які квітнуть, щоб не пошкодити самі квіти. Також це стосується рослин, густих біля коріння, ґрунтопокривних і з оксамитовим листям. У них можуть з'явитися: цвіль, грибки, інші хвороби від надлишку вологи у закритій листям поверхні ґрунту. Для цих квітів беруть глибокий піддон, і після поливу воду, що залишилася, через 30 хвилин зливають. Деякі квіти, наприклад, орхідеї, поливають методом занурення — два-три рази на місяць горщик ставлять у ємність з водою на 15 хвилин, потім дають воді стекти. А бромелію поливають прямо у розетку квітки. Тому не можна сказати, що всім квітам підходить спосіб поливу у піддон.

Більшість домашніх рослин поливають зверху, намагаючись не потрапляти на їх частини, лише на землю. Коли вода з'явиться у піддоні, це означає, що вона потрапила до коріння і залишок можна вилити. Помірний полив за допомогою лійки не зашкодить.

Рослини не потрібно обрізати

Більшість рослин обрізають для формування охайного вигляду і крони потрібної форми. Через нестачу освітлення або інших похибок догляду квітка може витягуватися вгору, оголюючи нижню частину. І згодом вона перетвориться на щось подібне до пальми — з тонким стеблом і 5-7 листочками або стеблами зверху, що виглядає зовсім непривабливо. Щоб цього не сталося, верхні пагони прищіпують або обрізають. Це стимулює зростання бічних пагонів та змушує квітку нарощувати пишну крону.

Якщо регулярно підрізати пагони з потрібного боку рослини, то отримаєте будь-яку форму: круглу, овальну, конусоподібну. Цим користуються квітникарі. Вони експериментують, створюють унікальні композиції, наприклад, з 3-4 фікусів Бенджаміна, переплітаючи стовбури молодих екземплярів і обрізаючи верхні пагони.

Ukr.Media

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

26 лютого 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів