#Купуйумалих: Як працює в умовах карантину «Селиська сироварня»

#Купуйумалих: Як працює в умовах карантину «Селиська сироварня»
Акцію на підтримку місцевих виробників започаткували в області на початку квітня закарпатські туризмознавці і самі підприємці.

 

Нагадаємо, вони закликали купувати продукцію крафтових виробників #Купуйумалих , щоб підтримувати їх. А в тім, що така підтримка потрібна, можете й не сумніватися. Саме тому колектив видання Uzhgorod.net.ua прийняв рішення інформувати краян та українців загалом про цікаві виробництва з метою їх популяризації.

Сьогодні говоримо з менеджеркою Селиської сироварні Інною Пригарою – про те, чи варять сир в умовах карантину,  як продають продукцію і які мають плани на майбутнє.

        Пані Інно, як ви нині працюєте?

–        Наша сироварня працює з маленькими локальними постачальниками – це буквально 100-120 місцевих сімей, які щодня забезпечували нас молоком. Коли почався карантин, ми прийняли рішення закритися на певний період, по-перше, щоб зберегти своїх працівників (їх загалом 12), по-друге, щоб убезпечити себе і наших постачальників від поширення коронавірусу, адже скупчення людей однозначно ні до чого доброго не призвело б.

      Рішення про припинення діяльності й не стояло?

–        Однозначно, ні, повністю зупинитися нереально, бо є певна робота, яку треба виконувати. Тобто, як ми самі говоримо, працюємо наразі в енергозберігаючому режимі - доглядаємо за сиром, пакуємо той, який визрів,  відправляємо замовлення.

До речі, замовити сир можна на офіційній сторінці Селиської сироварні в мережі Фейсбук. Доставка безкоштовна по всій Україні навіть при замовленні від півкілограма!

       Чи багатьох замовників ви втратили з початком карантину?

–       Річ у тім, що 70 % наших покупців – це приватні замовлення, їх робили люди, які були на сироварні чи скуштували нашу продукцію, вона їм сподобалася і вже замовляють для себе. Так, магазини скоротили замовлення, і це зрозуміло: окремі з торговельні заклади зачинилися. Більше того: я усвідомлюю, що селиський сир - це не продукт першої необхідності. Люди мусять купувати те, що необхідне в першу чергу. Сир – це щось більш вишукане, для відпочинку, для приготування вишуканої страви, для затишного вечора з келихом вина…

        Над чим зараз працюєте? Можливо, розробляєте нові види сиру? Втілюєте якісь ідеї?

–        Зараз, під час карантину, нарешті з’явився час, щоб пропрацювати ідею, яку виношую давно – «запустити» інтернет-магазин для локальної продукції крутих місцевих виробників. Уся задумка в тім, щоб користувачам було зручно зайти на певний ресурс і зібрати такий собі закарпатський кошик – приміром, сир від Селиської сироварні, варення з Ботара, м'ясо від Гашпара, закарпатський пряник і закарпатське вино…

Читайте також: Як закарпатцям підтримати малий бізнес?

        Інно, сир зберігається в підвалах, чи не так? Нема потреби його терміново розпродувати?

-        З нашим технологічним процесом це не є нагальною проблемою, ми використовуємо технологію визрівання у відкритому вигляді в сирному підвалі. Наш сир може лежати протягом тривалого часу, але, звичайно, теж до певної межі. Зараз я намагаюся робити все, щоб ми могли продати цей сир, бо шкода було б його викидати…

        Викидати? Невже таке можливо?

–        Так, я пам’ятаю ті страшні часи, коли ми починали сир варити і ще не було попиту, популярності, тоді доводилося терти сир та терці, пакувати в мішки і відвозити на свиноферму, щоб згодувати тваринам… Це було щось страшне!   

        Які у вас плани на завершення карантину?

–       Неважливо, буде офіційне завершення чи ні, ми мусимо відкриватися й починати приймати молоко. Для цього дві причини: по-перше, закінчиться сир, який наразі дозрів чи дозріває, тому треба буде знову займатися виробництвом. По-друге, важливо втримати місцевого фермера: якщо люди не матимуть куди збувати молоко, продадуть тварин, і це буде катастрофою. Тому наразі ми вже працюємо над тим, щоб у разі відкриття максимально убезпечити себе та постачальників і регулярно продовжувати робити сир.

        Успіху вам і спасибі за розмову!

Uzhgorod.net.ua

Усі фото з офіційної сторінки Селиської сироварні в мережі Фейсбук.

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

22 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. 2020-04-23 / 22:48:20

    Раніше добрий був сир...
    Брали кожного разу як були у селищі.
    А тепер перебачте но гівно
    Раз продали вонючий третий, а в другий раз попліснявілий,думали напевно що туристка і ніколи більше не побачать та мож і прострочку продати,хоч і срок ніби добрий стояв..
    Не купите! Не рекомендую!