Травневі свята можуть спровокувати харчові отруєння, застерігають закарпатців у Держпродспоживслужбі

Травневі свята можуть спровокувати харчові отруєння, застерігають закарпатців у Держпродспоживслужбі
За статистикою в теплу пору року, а особливо влітку, харчових отруєнь трапляється найбільше. Тут нема чому дивуватися. Влітку характерна велика кількість свіжих овочів і фруктів, які не всі й не завжди добре миють. Ну, а всілякі готові продукти (від ресторанних страв до вокзальних пиріжків) на спеці швидко псуються. Як уберегтися, на що звертати увагу і які симптоми харчових отруєень - розповіли в Держпродспоживслужбі

 

Слабкість, організм вивертає навиворіт, мозок гарячково намагається зрозуміти, чим можна було так отруїтися… Знайома історія?  Звичайно ж! Адже кожного року ми, наші рідні чи знайомі, зіштовхуємося з харчовими отруєннями. Незабаром травневі свята і вже очевидно, що, незважаючи на заборону та введення карантинних дій, з першими променями сонечка багато хто вийде на природу, а отже, і потрапить у зону ризику осіб, які можуть отримати харчове отруєння, розповідає начальнийя відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ужгородського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області Ганна Ломага. 

Що треба знати? 

Мікроби, потрапляючи до шлунково-кишкового тракту починають синтезувати токсини, які викликають низку неприємних симптомів. Також шкідливі мікроорганізми можуть потрапляти у шлунок під час прийому їжі через брудні руки.

Харчові отруєння класифікують на: інфекційні (збудниками є бактерії, віруси та найпростіші) і неінфекційні (токсичні, які виникають внаслідок попадання в організм токсинів, отрут через споживання отруйних трав, ягід, грибів тощо).

 Які продукти становлять ризик харчового отруєння?

Таких продуктів дуже багато. Найбільш небезпечні ті, які повинні зберігатися в прохолодному місці, у холодильниках і морозильниках. Спекотної пори року, такі умови забезпечити вдається не завжди, особливо, коли компанія або сім’я виходить на пікнік на природу.

Небезпеку в плані харчового отруєння становлять:

  • сире або недоварене м’ясо або птиця;

  • непастеризовані молочні продукти;

  • сирі молюски, риба, морепродукти;

  • немиті фрукти та овочі.

Особливо небезпечним є отруєння рибними продуктами.

Симптми харчового отруєння

Перші ознаки харчового отруєння зазвичай з’являються раптово. Найчастіше це підвищення загальна слабкість, нудота і блювання, температури тіла, зниження або відсутність апетиту, приступоподібний біль у животі, здуття живота, пронос, холодний піт, низький тиск.

При перших симптомах отруєння чи інфекційних захворювань термінового зверніться до лікаря. Пам’ятайте, якщо вже так склалося, необхідно промити шлунок. Найлегше, що ви можете зробити – це пити багато води, якщо наявні сорбенти, прийміть їх.

Що ж потрібно знати для профілактики гострих кишкових інфекцій?

1.    Дотримуватися правил особистої гігієни.

2.    Ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні, тим більше тепер, у період карантину!

3.    Мити та тримати у чистоті всі обробні дошки та ножі, що використовуються для приготування їжі.

4.    Користуватися індивідуальним посудом.

5.    Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти.

6.    Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

7.    Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, сирні продукти, рибу, овочі, фрукти тощо).

8.    Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо).

9.    Дотримуватись термічної обробки харчових продуктів , а саме добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу.

10.  При зберіганні харчових продуктів чітко дотримуватись відповідного температурного режиму (не залишайте приготовлені страви при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години).

11.  Використовувати безпечну воду, а це не тільки не пити воду з неперевірених джерел, а й мити руки водою гарантованої якості.

12.  Вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду.

13.  Використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко.

14.  Мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.

15.  Ні в якому разі не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності.

16.  Використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти!

17.  При транспортуванні чи зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

18.  Не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі.

19.  Не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання.

20.  Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі, біль голови тощо) своєчасно звертайтеся за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

28 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів