Цікаві факти про одну з наймініатюрніших церков Закарпаття

Цікаві факти про одну з наймініатюрніших церков Закарпаття
Унікальні дерев'яні церкви Закарпаття - це недооцінений скарб, який насправді важко переоцінити. Їх можна довго досліджувати, але перш за все - берегти. Про одну з таких, Успенську церкву, у с. Новоселиця Виноградівського району розповіли на сторінці Туристичного бренду Закарпаття.

 

  • Єдина дерев’яна церква готичного стилю в усьому Виноградіському районі та одна з наймініатюрніших в області.
  • Зведена без жодного цвяху.
  • За офіційними даними побудована 1669 року майстром Кочаловичем, який вибрав надзвичайно вдале місце для її розташування, в самому центрі с. Новоселиця.

  • За легендою церква є значно старішою. Кажуть: «Колись біля церкви росла стара липа, в середині якої було велике дупло. Коли проходили через село монголо-татари (XII-XIII ст.), то нищили і спалювали все на своєму шляху. Хотіли вони спалити і місцеву церкву. Зачувши про їх прихід, люди втeкли в ліс, залишивши все своє майно. І тільки один чоловік не встиг покинути село, тому і сховався в дуплі. Під стіни храму татари підклали солому й хотіли підпалити. Чоловік побачив це і закричав люто. Татари злякались голосу, що невідомо звідки линув, і втекли, так і не підпаливши церкву» 
  • Церква входить до скарбниці українського народного мистецтва
  • За стилем пам’ятка відноситься до групи закарпатських дерев’яних храмів регіону Потисся, в яких з найбільшою повнотою виразився дух готичної архітектури
  • У церкві знаходиться настінний живопис XVII ст., який є унікальною пам'яткою мистецтва. Основною композицією храмового розпису є «Деісусний чин» (1673 рік)

  • Наявність різностильового живопису в маленькій церкві свідчить про те, що на території Закарпаття у XVII-XVIІI ст. існував цілий ряд художніх осередків, в яких працювали талановиті, високопрофесійні народні художники
  • Успенська церква є частиною маршруту «Шлях Пинті», присвяченому відомому опришку Григору Пинті. За легендою у Новоселиці Пинтя закинув в іконостас Успенської церкви свою сокиру, що є невидимою, і нібито вона щороку потроху виходить з іконостасу, а як зовсім вийде, то й Пинтя повернеться.

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

14 травня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів