Віртуальні класи в школах: Агентство регіонального розвитку втілюватиме на Закарпатті унікальний проєкт

Віртуальні класи в школах: Агентство регіонального розвитку втілюватиме на Закарпатті унікальний проєкт
На Закарпатті стартує проєкт "Віртуальна реальність єднає Карпати", покликаний наростити потенціал середніх шкіл для підвищення мотивації навчання та працездатності учнів. Інформація про це прозвучала сьогодні під час стартової пресконференції проєкту.

 

Як розповів директор комунального підприємства «Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради» Михайло Данканич, самі зачатки проєкту з’явилися 4-5 років, коли виникла ідея навчити дітей мові програмування Скретч (Scratch - мова програмування, що має за мету навчити дітей поняттю програмування і дає можливості створювати ігри, анімації чи музику тощо). Сам проєкт «Віртуальна реальність єднає Карпати» був написаний на початку 2018 року, два роки чекали на відповідь грантодавця, наприкінці минулого року отримали позитивну відповідь, що проєкт пройшов. Допомагали в підготовці проєкту, зокрема, викладач УжНУ Тарас Дацьо,  а також YADRO lab (Євген Лукша, Ксенія Охотнік).

Загалом проєкт триватиме 18 місяців.

Зі слів М. Данканича, проєкт цікавий для Агентства насамперед тим, що це перший проєкт по румунській програмі, такого не було за всі роки існування організації. Це також перший проєкт в сфері освіти. І це перший проєкт, який має забезпечити школи класами віртуальної реальності, відповідно, таким технічним забезпеченням, якого в області немає!

«Щось пробували аналогічне робити в Києві та Полтавській області, і в цьому сенсі ми не є першими в Україні. Але на момент планування ідеї були очевидно першими», - уточнив директор.

Координаторка проєкту Цімболинець Анна розповіла, що основною метою проєкту є використання новітніх інтерактивних технологій в навчальному процесі. Основне завдання - інтегрувати нові технології, підвищити навички вчителів у використанні сучасних новітніх технологій, співпраця між вчителями різних регіонів з метою підвищення якості та ефективності освіти в прикордонних регіонах

З українського боку братимуть участь у проєкті Солотвинський ліцей (тут обладнають віртуальну лабораторію) та Нижньоапшанська середня школа. В закладах, де буде розміщена віртуальна лабораторія, буде проведено ремонт із дотриманням всіх вимог. У школі будуть створені класи з новітніми комп’ютерами для навчання дітей мові програмування Скретч.  

 Програма буде втілюватися і в Україні, і в Румунії.

По завершенні проєкту відбудеться підсумкова конференція, на якій обговорюватимуть питання впровадження новітніх технологій в школах.

Василь Гайович – проєктний менеджер партнера проєкту, уповноважена особа  Відділу освіти Тячівської районної державної адміністрації відзначив, що вкрай важко сьогодні зацікавити дітей, залучити до навчання, але сучасні технології напевно що зацікавлять. Так, учителям треба буде підготуватися, і в цьому також позитив – опанування нових знань. Наразі є одна проблема – софт, що розглядався на стадії планування проекту, був англійською мовою, але зараз, коли буде оголошення тендеру, цей момент спробують виправити.

Адріана Поп – директорка Солотвинського ліцею-інтернату з румунською мовою навчання імені М.Емінеску Солотвинської селищної ради Тячівського району Закарпатської області відзначила, що проєкт для навчального закладу вкрай важливий: «Зараз дуже важко заохотити дітей до навчання, треба запроваджувати нове, сучасне. Нові технології, впевнена, дадуть багато позитиву. Вчителі трішки налякані тим, що це щось нове, але в ліцеї 70 % - молоді вчителі, які недавно працюють у школах, і вони бачать у цьому проєкті позитив, можливість заохочення дітей до навчання».

Михайло Данканич загалом підсумував: оскільки Закарпаття в останні роки займає останні місця по ЗНО, то успішність проєкту дасть надію на те, щоб підвищувати рівень освіти учнів за допомогою новітніх технологій: "Це стратегічна мета на майбутнє!"

Для довідки. Проєкт реалізується в рамках Спільної операційної програми Румунія-Україна 2014-2020 за підтримки Європейського Союзу. 

Загальна мета проєкту - наростити потенціал середніх шкіл для підвищення мотивації навчання та працездатності учнів (7-17 років), підвищення якості освіти через партнерство, інновації та інтерактивні освітні технології в прикордонних громадах повіту Сату-Маре та Закарпатської області.

Загальний бюджет проєкту становить: 332,580.5 євро (9676947.23 грн.), внесок ЄС - 299,286.85 євро (8708229.76 грн.).

Головним бенефіціаром є КП «Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради», партнери проєкту - Відділ освіти Тячівської районної державної адміністрації, Україна, Середня школа «Мірче Еліаде», Румунія, Технічна школа "Anghel saligny", Румунія.

Uzhgorod.net.ua 

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

21 травня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів