Закарпатцям нагадують, як економити електроенергію і власні гроші

Закарпатцям нагадують, як економити електроенергію і власні гроші
Дедалі більше споживачів замислюється над економією витрат за «комуналку». ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, що можна заощадити до 60 % при оплаті рахунків за спожиту електроенергію.

 

"ПрАТ "Закарпаттяобленерго" інформує споживачів про простий і зручний спосіб економії електроенергії шляхом переходу на зонний облік. Ви можете сплачувати до 60% менше за спожиту електричну енергію! Ви можете замовити параметризацію свого електролічильника БЕЗКОШТОВНО або придбати диференційований електролічильник і БЕЗКОШТОВНО його параметризувати!"

Що це таке - диференційований прилад обліку?

Диференційований прилад обліку (двозонний/тризонний прилад обліку) - що це таке? - це сучасний лічильник, який дозволяє вести облік спожитої електричної енергії окремо за кожним вказаним періодом часу (зоною доби). Даний лічильник дозволяє споживачу оплачувати вартість спожитої електричної енергії за різними тарифами в залежності від періоду часу, коли була спожита електроенергія (вночі - дешевше, вдень - звичайним тарифом, в пік - дорожче (при тризонному обліку)).

Багатотарифний лічильник рахує електроенергію не просто по кількості спожитих кВт*годин, а "вміє" запам'ятовувати скільки електроенергії було спожито у відповідний час доби.

При встановленні двозонного приладу обліку, споживання електричної енергії ділиться на два періоди: вдень, з 7 до 23-ї години, споживач сплачує за електроенергію за повним тарифом. А у нічний час доби з 1 квітня 2015 року застосовується коефіцієнт 0,5 до тарифу, тобто споживач буде отримувати 50 % знижку.

При встановленні тризонного приладу обліку споживання електричної енергії ділиться на три періоди. У години масового споживання, з 8-ї до 11-ї та з 20 до 22-ї. електроенергія коштує на 50% дорожче від звичайного тарифу. Вночі з 23-ї години до 7-ї години ранку споживач отримує 60 % знижки від повного тарифу (застосовується коефіцієнт 0,4). В інший час, з 7-ї до 8-ї, з 11-ї до 20-ї, з 22-ї до 23-ї повний тариф.

Зонний облік буде вигідним, якщо більшість електроприладів споживач буде використовувати вночі або перенесе на нічний час роботу електроприладів великої потужності - бойлер, електроопалення, системи підігріву підлоги, кондиціонер, пральну машину, посудомийну машину тощо.

Окрім того, слід вживати істотних заходів з економії електроенергії: вимикати прилади обліку, виходячи з дому, не залишати їх в режимі очікування, замінювати лампи на енергозберігаючі, купуючи техніку обирати ту, яка має найменше споживання електроенергії. Усе це, в комплексі із переходом на диференційований облік електроенергії, дозволить суттєво зекономити кошти з сімейного бюджету.

  Як перейти на двозонний/тризонний облік споживання електричної енергії?"

Пресслужба ПрАТ "Закарпаттяобленерго" 

 

20 червня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів