Усе гниє: через дощі на Закарпатті страждають городина та сади

Усе гниє: через дощі на Закарпатті страждають городина та сади
Як інформує Закарпатський гідрометцентр, внаслідок утримання протягом більшості днів у червні похмурої, дощової погоди уповільнювалось достигання плодових та ягідних культур, відмічалось загнивання та розтріскування ягід. Погода не сприяла накопиченню  цукрів у плодах та ягодах та для винограду, який перебував у фазі цвітіння, що перешкоджало нормальному його заплідненню. 

 

"Дощова погода в період наливання та достигання зерна озимих зернових уповільнювала надходження до зерна пластичних речовин, що призведе до стікання зерна, тим самим знизить врожай культур, - інформують в гідрометцентрі. - Грунт був перезволожений, відмічались застої води на полях. Дощова погода також перешкоджала та унеможливлювала проведенню польових робіт: підгортанню картоплі, розпушуванню міжрядь просапних культур, обробітку від хвороб та шкідників тощо. Станом на 20 червня  на більшій території області продовжував спостерігатись недобір ефективного тепла, і тільки у Берегівському районі сума ефективних температур була вище багаторічних показників.

Озимина: озима пшениця досягла молочної стиглості. Висота рослин 46-75 см. Стан рослин переважно добрий. Овес: у гірських районах у вівса  відмічається фаза нижній вузол соломини. Висота рослин 37 см. Кукурудза: у кукурудзи спостерігається 5-7 лист. Висота рослин 43-56 см.

Городні культури. Огірки, кабачки – 1-3-й справжній листок; кормовий буряк – 3-й лист; помідори – утворення бокових пагонів - цвітіння. Картопля- цвітіння, в гірських районах – утворення бокових пагонів.

Cади та виноградники. Яблуня – формування та ріст плодів; слива, персик, абрикос - ріст плодів. У низинно-передгірних районах у черешні та вищні дозрівання та збір урожаю. Виноград – цвітіння.

Багаторічні трави. У конюшини відмічалось цвітіння. Висота рослин 46 см. Стан рослин добрий.                     

Станом на 18 червня запаси продуктивної вологи у грунті переважно були надмірними: у орному шарі грунту (0-20 см) - 28-65 мм, у півметровому шарі грунту містилось 80-159 мм продуктивної вологи, в метровому шарі (за даними М Берегово) – 203-231 мм".

Водночас самі краяни масово інформують про те, що городина гниє. Вже очевидно, що через дощі практично згнила полуниця, так само гниють на гілках черешні та вишні, до того ж, через відсутність сонця і тепла на більшій частині області фрукти не набираються цукристості. 

"Учора вибирала картоплю молоду - під трьома кущами знайшла одну молоду штучку буквально, і та вкрита гниллю, - розповіла виданню Uzhgorod.net.ua жителька Іршавського району Закарпаття пані Марія. - Крім того, листя картоплі жовтіє, пропадає, не знаю, який то буде урожай.." 

Мешканці Ужгородщини та Виноградівщини інформують про слабкий урожай винограду - вочевидь, через дощі теж не зав'язалися грона. 

Найбільш прикро, що, за прогнозами, дощі не вщухатимуть. Тож що буде з урожаєм - складне питання...

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

22 червня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів