Жодного випадку отруєння грибами не зареєстрували цьогоріч на Закарпатті

Жодного випадку отруєння грибами не зареєстрували цьогоріч на Закарпатті
Жодного випадку отруєння грибами офіційно не зареєстрували цьогоріч на Закарпатті. Про це Суспільному повідомила спеціалістка відділу безпеки середовища життєдіяльності Держпродспоживслужби Закарпаття Світлана Гіба. Наразі в області понад тиждень триває грибний сезон.

 

До села Циганівці Ужгородського району приїхав збирати гриби Федір, житель міста Чоп. Чоловік розповів, що сам родом з Верховини, любить збирати гриби: “Я на пенсії, часу багато. Уже вік, уже ноги болять. Далеко не йду, так близько. Я ходив в Оріховиці. Це тут поруч. Були гриби білі, саме білі”. В Ужгороді гриби можна придбати на ринку. О 8 ранку на П'яному ринку гриби продавали троє людей із Перечинського району. Від коментарів відмовилися. За кілограм просили 70 гривень.

На ринку “Білочка” також продавали гриби, які привезли з Перечинського району. Однак розповісти про свій товар не захотіли. Тим часом на вулиці Фединця продавчиня Руслана погодилася на коментар. Каже: щодня привозить до Ужгорода гриби з села Вільшинки на Перечинщині. Збирає їх разом із родиною.

“Не знаю, скільки тут є. До 30-ти кілограмів привозять. Вдома використовуємо: смажимо, маринуємо, сушимо, на зиму заготовляємо. Потім реалізація йде взимку — беруть сушені гриби. Від 70 гривень і вище за білі гриби”, — розповіла Руслана.

Спеціалістка відділу безпеки середовища життєдіяльності Держпродспоживслужби Закарпаття Світлана Гіба розповіла, що гриби необхідно збирати тільки добре відомі, які уже сформовані, в чистому середовищі, тобто в лісі. Не можна їх збирати біля шосе, залізниць, сміттєзвалищ.

“Отруєння грибами, як правило, наростають у часі. Не різкий початок, а такий поступовий. І до якої фази дійде отруєння, дуже важко визначити зразу. Тому хворого треба покласти в ліжко, дати теплої води чи теплого чаю, наприклад, ромашкового. Наскільки можливо, промити й обов’язково викликати лікаря”, — зазначила спеціалістка Держпродспоживслужби Закарпаття.

 

За словами Світлани Гіби, на Закарпатті у 2018-му році грибами отруїлися шестеро людей, у 2019-му – двоє. Цьогоріч поки жодного випадку. При цьому в області за останні п’ять років офіційно не зафіксували жодної смерті від такого отруєння.

 

23 червня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів