Жодного випадку отруєння грибами не зареєстрували цьогоріч на Закарпатті

До села Циганівці Ужгородського району приїхав збирати гриби Федір, житель міста Чоп. Чоловік розповів, що сам родом з Верховини, любить збирати гриби: “Я на пенсії, часу багато. Уже вік, уже ноги болять. Далеко не йду, так близько. Я ходив в Оріховиці. Це тут поруч. Були гриби білі, саме білі”. В Ужгороді гриби можна придбати на ринку. О 8 ранку на П'яному ринку гриби продавали троє людей із Перечинського району. Від коментарів відмовилися. За кілограм просили 70 гривень.
На ринку “Білочка” також продавали гриби, які привезли з Перечинського району. Однак розповісти про свій товар не захотіли. Тим часом на вулиці Фединця продавчиня Руслана погодилася на коментар. Каже: щодня привозить до Ужгорода гриби з села Вільшинки на Перечинщині. Збирає їх разом із родиною.
“Не знаю, скільки тут є. До 30-ти кілограмів привозять. Вдома використовуємо: смажимо, маринуємо, сушимо, на зиму заготовляємо. Потім реалізація йде взимку — беруть сушені гриби. Від 70 гривень і вище за білі гриби”, — розповіла Руслана.
Спеціалістка відділу безпеки середовища життєдіяльності Держпродспоживслужби Закарпаття Світлана Гіба розповіла, що гриби необхідно збирати тільки добре відомі, які уже сформовані, в чистому середовищі, тобто в лісі. Не можна їх збирати біля шосе, залізниць, сміттєзвалищ.
“Отруєння грибами, як правило, наростають у часі. Не різкий початок, а такий поступовий. І до якої фази дійде отруєння, дуже важко визначити зразу. Тому хворого треба покласти в ліжко, дати теплої води чи теплого чаю, наприклад, ромашкового. Наскільки можливо, промити й обов’язково викликати лікаря”, — зазначила спеціалістка Держпродспоживслужби Закарпаття.
За словами Світлани Гіби, на Закарпатті у 2018-му році грибами отруїлися шестеро людей, у 2019-му – двоє. Цьогоріч поки жодного випадку. При цьому в області за останні п’ять років офіційно не зафіксували жодної смерті від такого отруєння.
До теми
- Коли Різдво приходить разом із захисниками: вертеп 26 Закарпатського полку НГУ
- Копач на гриби та обряди біля річки: автентичні різдвяні традиції Воловеччини
- Традиція бетлегемів на Рахівщині
- Які різдвяні традиції існують на Закарпатті
- Герої без зброї: фельдшер Михайло Сливка про робочі лайфхаки, легкі та важкі пошукові роботи за 13 років “гірського досвіду”
- Святвечір на Закарпатті: традиційна кухня та обрядовість святкування
- Втрачений Ужгород: як у місті католики Різдво відзначали
- "Найважчим є те, що ти залишив вдома дружину, батьків і дітей, і не знаєш, на скільки це часу" — Віктор Трошкі
- Різдвяний традиційний закарпатський хліб карачун: давні обряди споживання
- «Бограч-index» – грудень 2025: за місяць ціни на продукти змінилися на +7,9%
- «Бджолині крильця» родини Ленделів: від селекції карпатської бджоли до порятунку пасічників з усієї України
- Закарпатців закликають стати донорами крові напередодні різдвяно-новорічних свят
- Інструктор «Устім» - про навчання майбутніх операторів ССО
- «Ой, хто, хто Миколая любить»… той обов’язково дочекається його - навіть якщо він трохи затримається дорогою з Закарпаття у прифронтове прикордоння
- Поліцейські Закарпаття організували для ветеранів екскурсію на кавову мануфактуру
- Унікальна страва Полянської Гути: як готують рисильовані голубці
- Усіх небайдужих закликають допомогти 7-річному закарпацю, який бореться із генетичною хворобою, що поступово руйнує всі його м'язи
- Закарпатець з позивним «Беркут» врятував шістьох поранених побратимів: історія воїна Нацгвардії
- «Іграшка для воїна»: майстер-клас в Ужгородському замку
- Довга дорога до школи. Як школярі в гірському закарпатському селі ходять щодня по 8 км на навчання

До цієї новини немає коментарів