Шановні батьки! Будьте уважні до стану здоров’я своїх дітей та оберігайте їх від переохолоджень!

Щоб уберегти себе і своїх близьких від переохолодження та обмороження лікарі рекомендують дотримуватись основних правил поведінки в умовах низьких температур, а саме:

 

Щоб уберегти себе і своїх близьких від переохолодження та обмороження лікарі рекомендують дотримуватись основних правил поведінки в умовах низьких температур, а саме:
1. скоротити перебування на морозі і без необхідності не виходити на вулицю;
2. не одягати тісний одяг та взуття, бо це сприяє зменшенню обсягу кровообігу та швидкому замерзанню;
3. не носити важких предметів (сумок, кошиків тощо), які здавлюють судини, зокрема рук, що сприяє замерзанню;
4. не вживати алкоголь, який сприяє розширенню судин, що призводить до втрати тепла та швидкого замерзання;
5. не користуватися зволожуючим кремом для обличчя та рук.
• Особливо треба берегтися від обмороження кінцівок хворим на судинні захворювання та цукровий діабет.
При виявленні ознак обмороження необхідно вжити наступні заходи:
1. При обмороженні І ступеню, для якого характерно почервоніння кінцівок, необхідно помістити людину у тепле приміщення. Можна зробити масаж кінцівок.
Увага! Не слід зігрівати кінцівки за допомогою високої температури (на батареї опалення, гарячою чи теплою водою тощо) — перепади температури погіршують стан та наслідки при обмороженні.
2. При обмороженнях ІІ – ІУ ступенів (блідість, втрата чутливості кінцівок) постраждалого слід відігрівати за допомогою теплого повітря (застосовувати фен та інші нагрівальні прилади) чи води, але починаючи з температури 20 градусів і поступово підвищуючи до 33 – 34 градусів. Якщо відігрівання неможливе або помітні ушкодження шкіри, а також при транспортуванні до медичних закладів, на обморожені місця необхідно накласти термоізолюючу (ватно-марлеву, вовняну) пов’язку.
Увага! Не слід відігрівати постраждалого з обмороженнями відразу гарячою та теплою водою, бо швидке нагрівання може призвести до виникнення тромбозу судин та ускладнити перебіг захворювання.

Довідка:
Обмороження наступає внаслідок впливу низьких температур. Температура 3-4º С вище нуля уже може бути причиною охолодження організму, а при мінусовій температурі, навіть при -3º чи -4ºС, наступає обмороження. Особливо шкідливо діє на організм вологість повітря.
Розрізняють три стадії замерзання: озноб - температура тіла знижується до 35º; судома - наступає при температурі тіла 34-33 градуси; кома (втрата свідомості) появляється при температурах 33-32 градуси.
Обмороження насамперед найчастіше стосується відкритих частин тіла - рук, обличчя, а також нижніх кінцівок. Обмороження буває 4-х ступенів: при І спостерігаються функціональні порушення, при ІІ - появляються пухирі, при Ш - омертвілість шкіри, ІУ - відмирання всіх тканин. При обмороженнях Ш та ІУ ступенів потрібно хірургічне лікування з приводу пересадки шкіри або ампутації кінцівок.
При обмороженнях верхніх кінцівок хвороба загрожує втратою руки, обличчя - здебільшого втратою вух, носа (потрібно робити пластичні операції), нижніх кінцівок (до середини гомілки)- хворий може померти.

Для того, щоб захистити дитину від холоду:
• не виводьте на вулицю дітей до 3 років, якщо температура повітря понад 10 ºС морозу та при морозі на тлі швидкості вітру понад 5 м/с;
• варто запобігти виходу на вулицю дітей дошкільного та шкільного віку, якщо температура повітря нижча - 20º С морозу (для школярів 10-11 класів – нижча -25ºС);
• перед виходом на морозне повітря не давайте дитині гарячих страв та напоїв (зокрема, чаю);
• у зимовий період подбайте про калорійне харчування дітей зі збільшенням споживання вітамінів А та Д;
• підготуйте адекватний одяг за віком (багатошаровий, з натуральних тканин) з обов’язковим використанням зимової білизни, шарфа, шапки та теплих рукавичок;
• підберіть відповідне за віком та розміром взуття (ні у якому разі не тісне) з обов’язковим використанням теплих шкарпеток та устілок;
• особливу увагу приділіть захисту носа, вух та щік дитини.
У випадку ознак обмороження відразу відведіть дитину в тепле приміщення і розмасажуйте обморожені частини тіла теплою рукою (але не снігом і не рукавичкою — сніг може пошкодити шкіру, а рукавичка – занести інфекцію). Обморожені пальці рук і ніг розтирають у напрямку до тулуба, потім занурюють їх у ледь теплу воду. Поступово доливайте теплішу воду і доведіть її температуру до 37 – 38ºС. Після цієї ванночки зробіть знову масаж обморожених місць м’яким рушником чи рукою, але тепер змастіть їх якимось жиром чи кремом від опіків, а зверху накладіть пов’язку. Дитину слід укутати теплою ковдрою, напоїти гарячим чаєм. Однак, якщо час після обмороження прогаяно, робити масаж і теплу ванночку не можна – треба обов’язково звернутися до лікаря за кваліфікованою медичною допомогою.
При обмороженні ІІІ ступеня дитина повинна бути госпіталізована до хірургічного відділення або відділення реанімації та інтенсивної терапії дитячого стаціонару.
Увага!
- Симптоми обмороження: оніміння обмороженої частини тіла, біль, пекучість, жорстка блідо-жовта або блідо-синя шкіра, пухирі.
- Найчастіше дитина відморожує відкриті частини тіла: пальці, вуха, ніс та щоки.
- Разом з обмороженням у дитини може бути загальне переохолодження.
- Якщо дитина піддалась тривалому впливові холоду, зверніться до лікаря або викличте невідкладну допомогу.
- Не можна відігрівати пошкодженні частини тіла на вулиці.
- Якщо чутливість і колір шкіри відновились, то в подальшому лікуванні немає потреби, в іншому випадку – негайно зверніться до лікаря.
- Якщо у дитини сильне тремтіння, слабість, сонливість, нечітка свідомість, порушення дихання, дуже низька температура тіла – нижче 35°С — негайно викликайте невідкладну медичну допомогу.

Шановні батьки! Будьте уважні до стану здоров’я своїх дітей та оберігайте їх від переохолоджень!


З повагою,
головний лікар
обласного Центру здоров’я С.П. Кочубайло

 

26 січня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів