Найкращі місця для відпочинку на Закарпатті – поради відомих закарпатців (ФОТО)

Найкращі місця для відпочинку на Закарпатті – поради відомих закарпатців (ФОТО)
Де відпочити на Закарпатті? Питання, яке останніми тижнями набуло практично нечуваної популярності. В умовах карантину відпочивати так, як ми звикли чи планували, не завжди виходить. Та з дотриманням елементарних правил безпеки відпочинок можливий! І дуже потрібний у цей непростий для всіх час.

 

Ми попросили відомих закарпатців – тих, чиїми діями, думками та стилем життя ми надихаємося, - описати свій особистий топ-3 місць для відпочинку на Закарпатті.Цікаво й те, що люди, яких ми запитали про відпочинок у нашому краї, запропонували нам зовсім різні види відпочинку. Когось цікавить релакс і відновлення внутрішнього ресурсу, когось – активний рух, ще когось – незвичні і подекуди незвідані місця.

Далі – пряма мова наших спікерів.

Ольга Тоїчкіна, підприємиця та винна знавчиня

І мешканцям краю, і туристам я дуже раджу потрапити у ресторан-винарню «Винний сад» на Мукачівщині. Це – заклад європейського стандарту, який має дуже гарні вина. Там проводиться дегустація. Зараз уже можна її, до речі, замовити; взагалі це – клубний заклад, тобто вхід – за картками, але дегустацію можуть забронювати і організувати. При чому, як для компанії з 5-ти осіб, так і для компанії з 20-ти осіб.

Друга цікава локація – це сироварня «Бараново» у Хустському районі. Це - автентична закарпатська сироварня з власною еко-фермою. Тут теж доступна дегустація сиру. Можна подивитися на самих овець і, що найважливіше і дуже рідкісне – можна подивитися на виробництво. Зазвичай же на виробництво не пускають, і це такий закритий процес. Тут же частина виробництва знаходиться у приміщеннях  за склом, тобто ви можете подивитися на процес виготовлення. Можна також познайомитися із власниками, вони постійно там і можуть розповісти багато цікавого.

Ну і третє місце, це вже більше для розслабленого такого відпочинку – це заміський готельний заклад «Дача». Дуже зручно , що там є будиночки, а не лише номери, тобто можна приїхати сім’єю з дітьми, чи компанією – і весь будиночок буде тільки ваш. Є басейн, є баня, тобто варіантів для відпочинку навіть на окремо взятій локації – достатньо.

Сергій Денисенко, фотограф

Закарпаття - чудовий край з гарною природою та мальовничими краєвидами.Збирайте рюкзак, беріть намет - і у гори хоча б на 2-3 дні. Є безліч чудових маршрутів: Чорногірський хребет з Говерлою і Петросом, Мармароси, де тепер ще квітнуть рододендрони, Свидовець з його озерами та багато інших.

Звичайно, для непідготовлених туристів справжній гірський похід буде складним. У такому випадку можна обрати варіант простіше: Боржавський хребет з Пилипця. До половини гори Гимба можна піднятись на витягу, а далі прогулятись на Стій або Великий Верх. Краєвиди там просто чудові. А потім спуститись на водоспаду Шипіт. До речі, на гірських полонинах Боржави вже дозріває яфина.

А якщо вам хочеться відпочинку у комфорті, пропоную обрати щось із відпочинкових комплексів. Наприклад, Садибу "Дача" у Циганівцях під Ужгородом. Зручні будиночки, чудова закарпатська кухня, басейн, чан, природа - все для відпочинку тут є.

Євгенія Напуда, бібліотекарка

Мені надзвичайно пощастило народитися і жити в такому мальовничому краї, як наше Закарпаття. Місць для відпочинку у нас дуже багато і кожне особливе. Мій топ-3 улюблених місць наступний:

1. Лумшори. Обожнюю за те, що там збережена атмосфера первозданної природи. Там якась неймовірно магнетична атмосфера. Це моє місце сили, де я завжди відновлюю свою внутрішню енергію.

2. Озеро Синевир. Люблю за кришталево чисте повітря, яке хочеться вбирати на повні груди. Там неможливо ним надихатися, а очі насолоджуються красою віковічних смерек.

3.Полонина Руна. Ще одне моє місце сили. Безмежний простір, який відкривається на вершині, а неймовірні пейзажі карпатських гір не залишать байдужим нікого. Там завжди моя душа співає.

Лариса Липкань, журналістка

На Закарпатті величезна кількість мальовничих зон. Відкривати їх дозволяє одне з моїх занять – я проводжу виїзні весільні церемонії і, буває, наречені їх влаштовують у дивовижних куточках, про які я навряд чи дізналась би самотужки. Окрім того, за будь-якої нагоди стараюсь робити вилазки в місця, які рекомендували друзі чи випадково натрапила на гарну картинку в мережі.

Для того, щоб локація запам’яталася, вона не обов’язково повинна бути якась надзвичайна. Для цього достатньо ідеї, атмосфери чи гарної компанії.

Якщо ж якось тематично згрупувати місця, які я люблю найбільше, то спробую це зробити таким чином:

1. У межах міста

Це прогулянка старовинною частиною Ужгорода. Люблю замок, замкові сходи, вулицю Ольбрахта, набережну Незалежності, причому, і ранньої весни, і коли цвітуть липи, і коли опадає жовте листя. Люблю панорамні тераси з виглядом на місто: «Панорама Лаунж», «Угорський двір», «Годинка», «Чорна сіль». Місця зі смачними десертами, винами та коктейлями: «PLAN B», «Honey», «СироВина», «Венеція», «Shtefanyo V&V», «Yeah Not», «Dolce Cafe», «Кілікія».

2. Відпочинок з водою 

Теплої пори намагаюсь виїжджати за місто. Обожнюю сонце і воду, свого часу відвідала майже всі басейни, але також люблю відкриті водойми, озера, водоспади і потічки. Нещодавно відкриттям став комплекс із чаном і живописною панорамою у Лумшорах «To Lem Ande». Поруч знаходиться комплекс «Воєводино», водоспади. Неймовірна «Деренівська купіль», озера в Оріховиці, Буштині, санаторії «Карпати», комплексі «Царська Долина», кар’єр в Ужгороді, Виноградові та в селі Геївці, Берегівські озера, термальні води «Косино», рибники під Мукачевом, Теребре-Ріцька ГЕС, Синевирське озеро, блакитна лагуна у Чорноголові.

3. Гори, ліс 

Обожнюю походи, гриби, пікніки. Люблю трасу і світанкові краєвиди на перевалі чи після грози. Традиційне місце зупинки на каву з дзюрчанням струмка «Chalet». Взагалі маю улюблені кавові чашечки від Лесі Возницької, які беру із собою в ліс, і з них красиво смакую кавою. Люблю пити ароматний трав’яний чай у чайовні «Сурія» в Пилипці чи у готелі «Кам’янка» на Міжгірщині і мовчки розглядати казковий краєвид.

Закарпаття – дійсно земля, дарована самим Богом. І кожен її куточок живе у моєму серці.

Роксолана Новак, дизайнерка

В умовах карантину ми перебували в колі родини, ні з ким не контактували. Магазин не працював, на роботу не ходила, тому присвятила себе сім‘ї.

Улюблене місце для нас, на краю цивілізації в селі Люта. Дідусевий будиночок у підніжжя гір. Свіже повітря, ліс, природа - найкраще для здоров‘я і духовного балансу. А ще дідусь має там пасіку, і побудував будиночок, в якому можна спати на бджолах. Це такий великий довгий вулик, на який лягаєш, і бджоли за допомогою мікровібрацій впливають на біополе людини. Це оздоровлює весь організм, а також є корисною інгаляцією, оскільки повітря над вуликом пахне медом та прополісом.

Ще одне улюблене місце відпочинку на Перечинщині, неподалік від Ужгорода. Це садиба «Закарпатська Ватра» - там можна відпочити як сімейно, так і компанією. Є басейн, чан, парна, кілька кімнат. Там дуже доглянута територія. До речі, гарний вихід з ситуації для святкування Дня народження у вузькому колі найближчих друзів.

Ну і, звісно, всім відомі прогулянки у «Воєводино» - там можна покататись на конях. Також любимо відвідувати «Деренівську купіль» , там надзвичайно доглянута територія. Це - чудові місця відпочинку на вихідні.

Віталій Глагола, журналіст

Перше місце, яке я хочу порекомендувати, це – бункер лінії Арпада у селі Верхня Грабівниця на Воловеччині. Це цікава локація, і мало хто з закарпатців взагалі знає про неї. А ті, хто знають, часто не доїжджають – і дуже дарма.

Це – найбільший бункер лінії Арпада, і тут добре видно масштаби цієї оборонної лінії. Він зберігся в дуже хорошому стані. Є кілька підземних переходів, оборонних ДЗОТів. Він знаходиться під землею на кілька десятків метрів, - там, до речі, зручно ховатися від літньої спеки. Крім того, там буде цікаво пройтися з дітьми, тому що є зразки зброї, можна сфотографувати оригінальні, знайдені в цьому бункері, речі. Ціна квитка, здається, до 100 гривень. На мою думку, цей бункер недооцінений серед закарпатців. Я сам туди збирався кілька років і побував там якраз минулого тижня.

Друге місце – це чайовня «Сурія» на вершині гори Гимба. Туди можна піднятися підйомником із села Пилипець – абсолютно комфортно. Чайовня зроблена дуже затишно, по-домашньому; з неймовірним краєвидом з вікна цього закладу. Крім того, поїздку можна поєднати зі сходженням на полонину Боржава – це гарантовано весь день, забитий класними емоціями.

Третій об’єкт – це Оленяча ферма у селі Іза поблизу Хуста. Там – кілька сотень оленів, яких можна погодувати. Суперська локація, якщо у вас є діти і можливість поїхати туди на власному авто, враховуючи, що дорога з Ужгорода займає трохи більше години. Нещодавно там повністю відремонтували дорогу, тож це дуже комфортна і цікава «поїздка одного дня». Цікаво, що туди більше їздять туристи, ніж самі закарпатці, - і дарма.

Михайло Рошко, письменник

Найулюбленіші місця мого відпочинку - і це завжди, не тільки тепер, під час карантину, коли неможливо виїхати в інші країни - знаходяться на моїй рідній Міжгірщині.

1. Люблю Синевирський перевал з його ранковими видами річки з туману внизу над Міжгір'ям. Люблю там пити ранкову каву, сидячи на терасі готелю "Кам'янка" і дивитися на рідне Міжгір'я. Люблю піти на гору Кам'янка над готелем, дику і малосходжену туристами... Люблю види з її вершини і на Боржави на Північному Заході, і на Кук на Південному Заході, і на Південний схід на Колочаву, і на Схід на Синевир, і на Північ на Синевирську Поляну.... Люблю від готелю "Кам'янка" поїхати на озеро Синевир, побути там день, краще - ранок ранній, коли там тиша і спокій, і гладь води, з якої в небеса пливе енергія і сила, а з небес у чашу озера - спокій і мудрість....

2. Водоспад Шипіт, Боржавський хребет, г. Великий Вирьх і Стой.

3. Село Верхній Бистрий, з його ялиновими пралісами, затиснуте в горах, там усе пронизано присутністю мого батька, бо це - його село. Там я проводив свої шкільні канікули - у дідика з бабцею, з двоюрідними братом і сестрою, скотарили, пасли корів та овець, косили і сушили сіно, ходили за грибами, ватажили біля овець, відбираючи сир.

Ще дуже люблю у Міжгір'ї місце під горою Бовт, під лісом, а потім звідти підйом на гору Мирша через кам'янисте "поле" Григіт....Там мої "місця сили" (хоч цю назву уже затерли, так часто де треба і не треба її вживають - мода на вислови).

Люблю дивитись світ, подорожувати, але кращих місць для мене у всьому світі нема.

Сподіваємося, кожен із читачів зміг надихнутися цими розповідями і обрати щось до душі. Подорожуйте Закарпаттям – чомусь саме для нас, його жителів, воно і досі лишається найбільш незвіданим.

Ірина Сов'як, Сайт міста Ужгород 0312.ua

Фото з мережі Інтернет та з особистих архівів Лариси Липкань і Михайла Рошка

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

04 липня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів