Беріть на замітку: що можна зробити, щоб рослини на балконі пишно і довго квітнули?

Беріть на замітку: що можна зробити, щоб рослини на балконі пишно і довго квітнули?

 

Влаштувати на лоджії або навісному балконі розкішний сад, який буде радувати своїми яскравими фарбами і пахощами, цілком під силу кожному бажаючому. Але для того щоб цвітіння рослин тривало протягом усього літнього сезону, необхідно знати кілька невеликих секретів, інформує Ukr.Media.

Робіть стимулюючу обрізку

Для тривалого і пишного цвітіння більшість однорічників потребує проведення обрізки. Приблизно в середині літа багато хто з них практично перестають давати нові бутони і починають витрачати всі свої сили на утворення насіння. Виправити цю ситуацію можна шляхом проведення «омолоджувальної» процедури, тобто укорочення стебел.

Стимулююча обрізка особливо необхідна ротикам, петунії, вербені, алісуму. Для інших видів однорічників цілком достатньо регулярно вирізати за допомогою гострих ножиць всі відцвілі пагони.

Після стимулюючої обрізки бажано провести підгодівлю мінеральними добривами для квітучих рослин. І через 10-15 днів квіти знову почнуть радувати вас своїм рясним цвітінням. А для того, щоб протягом цих двох тижнів «відновного» періоду ваш сад на балконі не виглядав порожнім і сумним, використовуйте в посадках і безперервно квітучі рослини, наприклад, бальзамін або чорнобривці.

Вибирайте рослини правильно

У кожної рослини є певні вимоги до умов утримання. Одні квіти не можуть жити без яскравого сонячного світла, а інші воліють рости в півтіні. І це важливо враховувати при створенні квіткової композиції. Наприклад, якщо балкон орієнтований на захід чи схід, то світлолюбні рослини висаджують ближче до його краю, а тіньолюбні розміщують у глибині.

Особливо важливо правильно підходити до вибору рослин для висаджування на балконах з північною орієнтацією. У даному разі перевагу віддають тіньолюбним культурам. Відмінно себе почувають у тіні бальзамін, віола, діцентра, примула.

Для лоджій з орієнтацією на південь можна вибрати ротики, чорнобривці, сальвію, целозію. Вони чудово відчувають себе на яскравому сонячному світлі і реагують на нього пишним цвітінням.

Слідкуйте за появою шкідників

Найнебезпечніший шкідник кімнатних зелених насаджень — павутинний кліщ. Першою ознакою зараження є поява на листках ледь помітних проколів світлого кольору. При уважному огляді на зворотному боці листя можна знайти кліщів, що нагадують по зовнішньому вигляді дрібних павучків.

При зараженні павутинним кліщем необхідно провести обробку заражених рослин. Для цього використовують спеціальні препарати, придбати які можна в садівничих магазинах. Якщо не вжити ніяких заходів, то листя почне жовтіти і висихати. А через деякий час квітка гине.

Регулярно підгодовуйте

Готуючи ґрунт перед посадкою зелених насаджень, обов'язково вносьте в нього органічні і мінеральні добрива. Але надалі під час кожного поливу частина їх через дренажні отвори в горщиках і контейнерах втрачається. В результаті збіднюється ґрунт, і рослини починають страждати від нестачі харчування. Листя стають дрібними, а утворення бутонів помітно знижується.

Підтримати запас поживних речовин у ґрунтовому субстраті досить просто. Для цього рослини слід підгодовувати комплексними добривами два рази на місяць. Краще за все зупинити свій вибір на спеціальних рідких добривах для квітучих рослин.

Додайте дворічників

Після висадки однорічників потрібен певний час на укорінення. І тому вони починають цвісти не раніше середини червня. І якщо ви хочете, щоб балконний сад почав радувати вас своїми яскравими фарбами раніше, то використовуйте в створенні квіткової композиції і дворічні рослини (незабудки, маргаритки, братки і ін), цвітіння яких починається вже в кінці весни.

Доглядайте по-різному

Для того щоб квіти добре розвивалися, за ними необхідно здійснювати грамотний догляд. При цьому важливо враховувати багато факторів:

  • сонячне освітлення;
  • вологість повітря;
  • частота поливу;
  • необхідність у добривах.

Наприклад, ротики не будуть цвісти в тіні, а прямі сонячні промені обпалять ніжні бутони бальзаміну. Тому, перш ніж визначитися з видами висаджуваних рослин, слід уточнити, які умови навколишнього середовища будуть для них оптимальними.

Не забувайте про поливи

Балконний сад потребує регулярного поливу. Не можна допускати пересихання ґрунту, оскільки це відразу ж негативно позначиться на стані квітника. Бутони почнуть опадати, листя — жовтіти і висихати. Крім того, недолік вологи знижує імунітет рослин, робить їх беззахисними перед різними шкідниками і хворобами.

Частота поливів залежить від погодних умов. У найспекотніші дні зволожувати ґрунт в контейнерах і горщиках доводиться щодня. З метою кращого збереження вологи в ґрунт можна додати гранули гідрогелю.

Саджайте рослини густіше

Для того, щоб клумба на балконі виглядала ошатною і пишною, висівати на ній квітучі однорічники слід щільніше, ніж у відкритому ґрунті. Це дозволить уникнути появи негарних «залисин».

Для того щоб такі густі посадки не відчували нестачі поживних речовин, їх слід регулярно підгодовувати комплексними добривами. Головне, на що варто звернути увагу, так це на те, щоб більш високі квіти не закривали від сонячного світла своїх низькорослих сусідів.

Сійте кілька разів

Квіткову розсаду найкраще висівати в кілька прийомів з невеликими часовими проміжками. Поступово висаджуючи нові кущики в контейнер, ви зможете домогтися практично безперервного цвітіння протягом усього літнього сезону.

 

15 липня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів