Чи загрожує Ужгороду кір?

Минулого тижня в області було госпіталізовано 41 особу з підозрою на кір. Один зі спалахів цієї вже давно не дитячої інфекції зафіксували в УжНУ, студенти якого, роз’їхавшись додому на зимові свята, рознесли хворобу по районах. Розповісти про ситуацію, що склалася у зв’язку з цим в Ужгороді, ми попросили лікаря-епідеміолога Ужгородської санепідемстанції Ларису Зарембо, котра і повідомила нам, що на сьогодні в місті зареєстровано 12 випадків захворювання на кір.

 

Серед хворих, на щастя, немає малих дітей, для котрих ця інфекція особливо небезпечна, хоча сам перебіг хвороби проходить важче у дорослих. Так само на щастя, в усіх 12-ти ужгородців легкий чи середній ступінь важкості хвороби, троє з них навіть перебувають на амбулаторному лікуванні, тобто знаходяться вдома. Розмови з пацієнтами дали змогу епідеміологам скласти декілька версій раптового поширення інфекції, найімовірнішою з яких є зараження декількох студентів через спілкування з молодими людьми, котрі приїхали до нашого міста на свята з Києва. Мабуть, саме так студенти і занесли хворобу в гуртожиток, звідки її рознесли по тих районах, куди молодь їде на свята та канікули.


Найцікавіше, що під час інкубаційного періоду кір має ознаки легкої застуди із підвищеною температурою тіла, тому на цій стадії лікарям досить важко одразу діагностувати цю небезпечну хворобу. Як правило, люди звертаються до лікаря лише тоді, коли помічають на тілі характерний висип. Заражена людина може передати інфекцію в 1—4 день хвороби, та цього, з огляду на повітряно-крапельну можливість поширення інфекції, достатньо, щоб самому цього не усвідомлюючи, заразити людей довкола себе. Кір у легкій чи середній формі не може серйозно зашкодити здоров’ю людини, та не слід забувати, що ця хвороба вражає перш за все нервову систему організму і може призвести до ускладнень.

Епідеміологи вирахували, що кір у нашому краї активізується кожні 5—6 років. Так, останній спалах зафіксований у 2001 році, коли в місті захворіло близько 150 ужгородців, серед котрих були й діти до 14 років. Нині розповсюдження хвороби серед дітей, здається, вдалося уникнути. Лікарі пояснюють цей факт практично стовідсотковою вакцинацією малечі (щеплення проти кору проводиться дітям у віці одного та шести років). Виняток становлять ті діти, котрим вакцини не вводять через незгоду батьків. Це вражає, але в місті і справді є люди, які через релігійні заборони не дають дозволу на щеплення власних дітей.

А наразі в міській санепідемстанції готуються до масової вакцинації студентів, котрим у дитячому віці не робили повторного щеплення проти кору. Таке рішення було прийнято на засіданні надзвичайної протиепідеміологічної комісії, де міська влада виділила кошти на закупівлю необхідної вакцини. Але ці заходи проводитимуть не одразу: спочатку зачекають закінчення інкубаційного періоду, щоб не робити щеплення вже хворій молоді. А поки що медики радять утримуватися від перебування у місцях масового скупчення людей і обов’язково звертатися до лікаря у разі, якщо помітили у себе ознаки застуди.

Бережіть себе!

Ужгород

 

29 січня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів